Καταναλωτικά Βήματα 5-6/1998



199803vimata.jpgThe Greek case


Στην τελευταία συνάντηση της Επιτρόπου Καταναλωτών, κας Έμμα Μπονίνο, με τις οργανώσεις καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη, έγινε κατανοητό με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αυτό που το ΚΕΠΚΑ υποστηρίζει αταλάντευτα από το 1990: ότι η συνεργασία των οργανώσεων καταναλωτών στη χώρα μας είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, είναι όρος επιβίωσης. Μεμονωμένες και αποσπασματικές ενέργειες, αντιφατικές δηλώσεις, έλλειψη προγραμματισμού και στρατηγικής, ανυπαρξία μακροπρόθεσμων στόχων, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της σημερινής παρουσίας του καταναλωτικού κινήματος στη χώρα μας.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η μίζερη πρακτική που διακατέχει ορισμένα μεμονωμένα πρόσωπα, τα οποία κατασυκοφαντούν το έργο των άλλων μέσα στην προσπάθεια τους ν' αναδειχθούν, δεν θα πρέπει να απορούμε με το θέαμα που παρουσιάζουμε συνολικά ως χώρα και ως καταναλωτικό κίνημα, ένα θέαμα που για την Επίτροπο αποτελεί "Τhe Greek case" (την "ελληνική περίπτωση", το "ελληνικό πρόβλημα") Το ΚΕΠΚΑ ουδέποτε ασχολήθηκε επικριτικά με το έργο των άλλων οργανώσεων καταναλωτών. Ο καθένας έχει την -μικρή ή μεγάλη- ιστορία του, ο καθένας προσπαθεί, με τις δικές του δυνάμεις, να κάνει αυτό που κρίνει ως καλύτερο από τη δική του σκοπιά και αυτό δεν μπορούμε παρά να το εκτιμήσουμε. Έφθασε, όμως, η στιγμή να καταλάβουμε όλοι μας ότι ο κόσμος δεν κινείται γύρω μας, ότι η κάθε οργάνωση έχει τις ιδιαιτερότητες της και, αναγνωρίζοντας ότι όλοι έχουμε τους ίδιους στόχους, να κάτσουμε να συζητήσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Αυτό προϋποθέτει ότι είμαστε όλοι πρόθυμοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε σε ένα minimum πρόγραμμα δράσης, αφήνοντας απ' έξω καχυποψίες και ηγεμονισμούς. Το ΚΕΠΚΑ, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα προχωρήσει σύντομα σε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία "πλατφόρμας συνεργασίας" όλων των αναγνωρισμένων ενώσεων καταναλωτών της χώρας μας. Χωρίς αποκλεισμούς, με διάθεση συνεργασίας και δημοκρατικές διαδικασίες.

Ελπίζω ότι αυτή τη φορά είναι ώριμες οι συνθήκες για να συνεργαστούν, σε συγκεκριμένα πλαίσια, όσοι έχουν τη διάθεση συνεργασίας ώστε να πάψει η Ελλάδα ν' αποτελεί πρόβλημα.



Ο πρόεδρος
Γιώργος Μαγουλάς