Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολίτες, για να βοηθήσουμε τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

tr 176

Όλοι μας θα θέλαμε ένα όμορφο, καθαρό και υγιές περιβάλλον για να ζούμε. Να, λοιπόν, ορισμένες απλές συμβουλές, που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλές φορές, όταν μιλάνε οι περιβαλλοντολόγοι για τη ρύπανση, αναφέρονται σε εκατομμύρια τόνους ρύπων, που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι εύκολο να συσχετίσουμε τέτοιες ποσότητες με τον καπνό που βγάζει η κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας μας ή η εξάτμιση του αυτοκινήτου μας. Ωστόσο, όταν τέτοιες μικρές πηγές προστεθούν σε εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλες, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται και αρχίζει να βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία μας. Αν, όμως, κάνουμε μία μικρή μόνο προσπάθεια, τότε, σίγουρα, τα οφέλη θα είναι τεράστια, για όλους μας.


Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο είναι η σημαντικότερη πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης , η οδική μας συμπεριφορά και η συντήρηση που κάνουμε στο αυτοκίνητο μας, είτε επιδεινώνουν το πρόβλημα, είτε συνεισφέρουν στη λύση του.


Χρήσιμες συμβουλές προς τους οδηγούς:

  • Προγραμματίζουμε και οργανώνουμε, εκ των προτέρων, τις διαδρομές μας. Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο όσο το δυνατό λιγότερο. Συνδυάζουμε μερικές δουλειές μας, με μία μόνο διαδρομή. Αποφεύγουμε τη μετακίνηση μας σε περιόδους κυκλοφοριακής αιχμής, όπου με το συνεχές σταμάτημα και ξεκίνημα όχι μόνο σπαταλάμε βενζίνη αλλά και φθείρουμε το όχημα μας και τον κινητήρα του. Προσπαθούμε να περπατάμε ή να πηγαίνουμε με το ποδήλατο, σε μικρές κοντινές διαδρομές. Ας μην ξεχνάμε ότι μία μικρή μετακίνηση μπορεί να γίνει μεγάλη, όση ώρα ψάχνουμε να παρκάρουμε.
  • Aποφεύγουμε να μετακινούμαστε μόνοι μας. Μεταφέρουμε, με το αυτοκίνητό μας και άλλα άτομα (φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, γείτονες), οι οποίοι πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Ως εργοδότες, ενθαρρύνουμε αυτή τη μορφή συναδελφικής μετακίνησης και ως εργαζόμενοι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να μοιραζόμαστε εναλλάξ, τη μεταφορά μας, με συναδέλφους, που κατοικούν κοντά σε εμάς. Ας χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γλυτώνουμε το χρόνο και την ταλαιπωρία του παρκαρίσματος.
  • Όταν οδηγούμε, έξω από την πόλη, οδηγούμε με την οικονομική ταχύτητα. Σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας, στα περισσότερα αυτοκίνητα, ο κινητήρας δουλεύει οικονομικότερα σε ταχύτητες από 70 έως 100 Km/hr. Χαμηλότερες ή υψηλότερες ταχύτητες δεν είναι τόσο οικονομικές. Επίσης, αν οδηγούμε με 90 αντί με 110 Km/hr σε αυτοκινητόδρομο, αυξάνουμε τα συνολικά χιλιόμετρα που μπορούμε να διανύσουμε, με την ίδιο ποσότητα καυσίμου, κατά 15 % περίπου, ανάλογα βέβαια με τον τύπο του αυτοκινήτου που διαθέτουμε.
  • Οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα. Είναι οικονομικότερο να κινούμαστε με ομαλή ταχύτητα, από το να επιταχύνουμε και να επιβραδύνουμε συνεχώς. Αυτό ισχύει και εντός και εκτός πόλης.
  • Σταματάμε και ξεκινάμε ομαλά. Η σταδιακή επιτάχυνση μειώνει την κατανάλωση καυσίμου. Ας χρησιμοποιήσουμε τη φόρα (ορμή) του αυτοκινήτου και όχι το καύσιμο, όταν θέλουμε να προσεγγίσουμε μία στάση( διόδια, χώρο στάθμευσης κ.λπ.).
  • Ας ταξιδεύουμε, όσο το δυνατόν, με λιγότερο βάρος. Όσο περισσότερο βάρος μεταφέρει ένα αυτοκίνητο τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει. Ας αφαιρέσουμε άχρηστα και ξεχασμένα αντικείμενα, από το πορτ - μπαγκάζ.
  • Ας ακολουθούμε πιστά, το εγχειρίδιο οδηγιών του κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας. Εκεί, θα βρούμε τι είδος βενζίνη και λάδι πρέπει να χρησιμοποιούμε, πότε να αλλάζουμε ταχύτητα, και πολλές άλλες χρήσιμες συμβουλές, για να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση του κινητήρα μας, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
  • Δεν αφαιρούμε, ούτε τροποποιούμε το σύστημα του καταλύτη του αυτοκινήτου μας. Αλλάζουμε τον καταλύτη, όταν ολοκληρώσει τον χρόνο ζωής του. Προμηθευόματσε την κάρτα καυσαερίων και κάνουμε τακτικούς ελέγχους των εκπομπών του αυτοκινήτου μας. Αν δεν τηρούμε τα παραπάνω, απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα πολύ βλαβερές και επικίνδυνες ουσίες.
  • Δεν παραγεμίζουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας. Ακόμα και αν δε χυθεί βενζίνη, εξωτερικά, οι ατμοί, που διαφεύγουν, αντιδρούν με τα οξείδια του αζώτου και την ηλιακή ακτινοβολία, δημιουργώντας το νέφος. Γενικά, η απελευθέρωση ατμών βενζίνης, στην ατμόσφαιρα, βλάπτει την υγεία μας και το περιβάλλον.
  • Ρυθμίζουμε τη μηχανή, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κάνουμε τα απαραίτητα σέρβις σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε οικονομία καυσίμου και επιτυγχάνουμε καλύτερες επιδόσεις. Δυσκολία στην εκκίνηση και σπατάλη καυσίμου προκαλούν, επίσης, τα φθαρμένα μπουζί, τα βρώμικα καρμπυρατέρ, τα βουλωμένα φίλτρα αέρα.
  • Ας σιγουρευτούμε ότι τα λάστιχά μας έχουν σωστή πίεση και είναι ζυγοσταθμισμένα. Μπορούμε έτσι, να εξοικονομήσουμε μέχρι και μισό χιλιόμετρο, ανά λίτρο βενζίνης, ή 10 % στην κατανάλωση καυσίμου. Επίσης, τα radial λάστιχα συνεισφέρουν λιγότερο, στην αύξηση των συγκεντρώσεων σωματιδίων, από ό,τι τα κοινά ελαστικά.
  • Αν έχουμε κλιματισμό στο αυτοκίνητό μας τον χρησιμοποιούμε, με σύνεση. Είναι γνωστό ότι, όταν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό, «πέφτει» η απόδοση της μηχανής και έχουμε αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου, μέχρι και 20%. Στις μέρες που δεν κάνει πάρα πολύ ζέστη, είναι καλύτερο να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο. Απευθυνόμαστε, αμέσως, σε κατάλληλο συνεργείο, όταν διαπιστώσουμε διαρροή υγρών από το κλιματιστικό σύστημα.

Μειώνουμε τη ρύπανση και εξοικονομούμε ενέργεια στο σπίτι και στη δουλειά:

  • Πρέπει να χρησιμοποιούμε χρώματα και βαφές, που έχουν βάση το νερό(υδροδιαλυτά, υδατικά). Σε μία συνηθισμένη μέρα, ελαιοχρώματα , που στεγνώνουν, απελευθερώνουν συστατικά, που συνεισφέρουν στο νέφος, περισσότερο από όλα τα διυλιστήρια και τα βενζινάδικα της περιοχής. Τα ελαιοχρώματα περιέχουν 3 με 5 φορές περισσότερα τοξικά διαλυτικά, από ότι τα πλαστικά υδατοχρώματα. Κλείνουμε τα δοχεία με τα χρώματα καλά. Ένα ανοιχτό δοχείο χρώματος 4lt μπορεί να εκπέμψει 3,5*200 γραμμάρια πτητικών οργανικών ενώσεων(VOCs).
  • Βάφουμε με πινέλα ή ρολά. Τα χρώματα σε σπρέι κάνουν διπλή ζημιά. Το προωθητικό αέριο και όσο χρώμα ξηραίνεται, πριν την επαφή ή χάνει τον στόχο, προκαλούν πρόσθετη ρύπανση.
  • Δεν αγοράζουμε προϊόντα που διατίθενται σε μορφή σπρέι. Τα προωθητικά αέρια που χρησιμοποιούν τα αποσμητικά, τα εντομοκτόνα, τα αρώματα κ.λπ. βλάπτουν την ατμόσφαιρα.
  • Δεν σπαταλάμε ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγωγή της αποτελεί πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κατανάλωση ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού, για ένα χρόνο, ισοδυναμεί με την εκπομπή 4.5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ( CO2) και άλλων ρύπων στην ατμόσφαιρα, συνεισφέροντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και το νέφος. Στο σπίτι ή στους χώρους εργασίας πρέπει να χρησιμοποιούμε νέας τεχνολογίας λαμπτήρες φθορισμού, που μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 157 kW/hr. Σβήνουμε τα φώτα και τις συσκευές, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνά μας στους 55 βαθμούς Κελσίου, γιατί είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό μας μερικούς βαθμούς, το καλοκαίρι και λιγοστεύουμε τη θέρμανση μερικούς βαθμούς, το χειμώνα. Αγοράζουμε υπολογιστές και άλλες συσκευές εφοδιασμένες με σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Μονώνουμε το σπίτι μας. Όσο λιγότερη ενέργεια ξοδεύουμε για θέρμανση και ψύξη, τόσο λιγότερα χρήματα πληρώνουμε στη Δ.Ε.Η και τόσο λιγότερη ρύπανση προκαλεί η Δ.Ε.Η, για την παραγωγή ενέργειας. Αν δεν έχουμε προβλέψει για μόνωση στο εσωτερικό των τοίχων και της οροφής μπορούμε να μονώσουμε πόρτες και παράθυρα, με διάφορα υλικά. Απομονώνουμε, επίσης, δωμάτια που δε χρησιμοποιούμε.
  • Εγκαθιστούμε ηλιακό συλλέκτη( θερμοσίφωνα). Η θέρμανση του νερού και του χώρου καταναλώνει το 50 % της ενέργειας ενός σπιτιού. Η ηλιακή ενέργεια μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και εξοικονομεί ενέργεια.
  • Ελέγχουμε, πάντα, την κατανάλωση των μηχανοκίνητων συσκευών ή εργαλείων, που πρόκειται να αγοράσουμε και προτιμούμε εκείνα με τη μικρότερη κατανάλωση και τις λιγότερες εκπομπές καυσαερίων.
  • Αποφεύγουμε τις διαρροές καυσίμων ή την απελευθέρωση των ατμών τους, στην ατμόσφαιρα, όταν τροφοδοτούμε μηχανοκίνητες συσκευές.
  • Δεν πετάμε στα σκουπίδια ή στην αποχέτευση βαφές, διαλυτικά ή εντομοκτόνα οικιακής χρήσης.
  • Κλείνουμε καλά, τα δοχεία που περιέχουν απορρυπαντικές ουσίες, χημικά διαλυτικά, χρώματα κ.λπ. και γενικά ουσίες, που εξατμίζονται.
  • Ας μειώσουμε τα απορρίμματα μας. Όταν κάνουμε αγορές προτιμάμε προϊόντα που διαρκούν, ξαναχρησιμοποιούνται και έχουν λιγότερο υλικό συσκευασίας. Το υλικό συσκευασίας καταναλώνει ενέργεια, για να κατασκευαστεί, δημιουργεί τις βλαβερές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), για να τυπωθεί και παράγει διοξείδιο του άνθρακα(CO2), όταν καεί. Συμμετέχουμε, ενεργά, στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου των Δήμων και Κοινοτήτων. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τους ρύπους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, κατά την παραγωγική διαδικασία ή κατά τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, την καύση τους ή την απόθεσή τους στις χωματερές. Ζητάμε, επίμονα, από την Πολιτεία να ξεκινήσει την ανακύκλωση ηλεκτρικών στηλών(μπαταρίες).
  • Συμμετέχουμε στις δενδροφυτεύσεις και διαμορφώνουμε ένα τοπίο, με φυτά ,γύρω μας, με μικρό περιβαλλοντικό κόστος. Τα δέντρα απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, ελαττώνουν τη σκόνη( σωματίδια) και αποσυνθέτουν μερικούς ρυπαντές. Ένα σύνολο 300 δέντρων μπορεί να αντισταθμίσει τη ρύπανση, που παράγει ένας άνθρωπος, σε όλη του τη ζωή. Επιλέγοντας κατάλληλα φυτά, με μικρές ανάγκες σε νερό και φροντίδα, έχουμε εξοικονόμηση πολύτιμων αγαθών( νερού, ενέργειας) και ωφελούμε την ατμόσφαιρα.
  • Προσπαθούμε να μην καπνίζουμε. Βλάπτει την υγεία μας και γεμίζει τους εσωτερικούς χώρους όπου ζούμε, με βλαβερές χημικές ενώσεις. Το νέφος έχει αμελητέα επίδραση στην υγεία μας, σε σχέση με το τσιγάρο, που καπνίζουμε. Επίσης, το υγρό αναπτήρων που απελευθερώνεται, κατά το γέμισμα τους, είναι πολύ επικίνδυνο. Ας χρησιμοποιούμε αναπτήρες μίας χρήσης. Καλύτερα, όμως, ας κόψουμε το κάπνισμα.
  • Απαιτούμε από το διαχειριστή της πολυκατοικίας να συντηρεί το λέβητα του καλοριφέρ, και αν έχουμε τζάκι, καθαρίζουμε την καμινάδα, τακτικά και ανάβουμε φωτιά, με ξηρά ξύλα.
  • Αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε ψυγείο, προτιμούμε νέας τεχνολογίας, χωρίς βλαβερά για την ατμόσφαιρα ψυκτικά υγρά.
  • Κάνουμε πράσινες αγορές
  • Επιλέγουμε προϊόντα με ecolabel.
  • Επιλέγουμε τρόφιμα εποχής και περιοχής.
  • Μειώνουμε την κατανάλωση νερού.
  • Μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας.
  • Μειώνουμε τα σκουπίδια μας.
  • Επιδιορθώνουμε και Ξαναχρησιμοποιούμε τα αγαθά μας.
  • Χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένα προϊόντα.

 

 


 Δείτε επίσης

Πράσινες συνήθειες