BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες. Εκπροσωπεί τις Ενώσεις αυτές στα Ευρωπαϊκά όργανα και υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων Καταναλωτών. Το όνομα προέρχεται από τα αρχικά των γαλλικών λέξεων «Bureau Europeen des Unions de Consommateurs».


Καθημερινά, η BEUC αγωνίζεται για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων καταναλωτών, πιέζοντας και πείθοντας τα Ευρωπαϊκά όργανα να λαμβάνουν αποφάσεις, που αυξάνουν το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών. Η δράση της BEUC καλύπτει πολλά θέματα: ανταγωνισμό, δικαιώματα καταναλωτών, ψηφιακά δικαιώματα, ενέργεια, αποζημιώσεις, εφαρμογή νομοθεσίας, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τρόφιμα και διατροφή, υγεία, ασφάλεια, βιώσιμη κατανάλωση, εμπόριο κ.λπ.
Η έδρα της BEUC βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Απασχολεί περίπου 45 άτομα.


Ιδρύθηκε το 1962 από Ενώσεις Καταναλωτών από 6 κράτη της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Σήμερα, τα μέλη της BEUC είναι και από τα 27 κράτη-μέλη και επίσης από την Ισλανδία, Νορβηγία, Η.Β., Ελβετία και Βόρεια Μακεδονία. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών είναι μέλος της BEUC από το 1984.
Η BEUC εκτιμάται ως ένας αξιόπιστος εκπρόσωπος των καταναλωτών, από τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χάρη στις ικανότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία των οργανώσεων μελών τους.


Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της BEUC.

 

 


 Δείτε επίσης

Ευρωπαϊκά θέματα