Αντικατάσταση ελαττωματικής κονσόλας παιχνιδιών αξίας 499 ευρώ

kepka konsola paixnidionΚαταναλωτής αγόρασε, στις 17 Ιουνίου 2021, κονσόλα παιχνιδιών, αξίας 499 ευρώ, από μεγάλη και γνωστή αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Από την πρώτη στιγμή, η κονσόλα παρουσίασε πρόβλημα. Όταν ο καταναλωτής άνοιγε την κονσόλα, εμφανιζόταν ένα μήνυμα ότι κάτι πήγε στραβά και ότι έπρεπε να κάνει RESET. Αυτή η πρακτική λειτουργούσε, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ώσπου τον Απρίλιο του 2023, 22 δηλαδή μήνες μετά την αγορά της κονσόλας, η τεχνική RESET σταμάτησε να έχει αποτέλεσμα.

Ο καταναλωτής παραπονέθηκε στην εταιρία, η οποία τον παρέπεμψε στο συνεργείο επιδιόρθωσης της κατασκευάστριας εταιρίας, στο οποίο και παραδόθηκε η κονσόλα, για έλεγχο.

Αρχές Μαΐου 2023, το συνεργείο επισκευής ενημέρωσε τον καταναλωτή ότι η εταιρία που κατασκεύασε την κονσόλα δεν κάνει επισκευή, αλλά αντικατάσταση της χαλασμένης κονσόλας, με άλλη ανακατασκευασμένη, με κόστος 299 ευρώ και εγγύηση 3 μηνών, γιατί η κονσόλα είχε εγγύηση ενός έτους, η οποία είχε λήξει. Δηλαδή, η εταιρία πώλησης δεν είχε καμιά ευθύνη για την ελαττωματική κονσόλα που πούλησε, παραβιάζοντας, έτσι, την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπου προβλέπεται υποχρέωση του πωλητή για παροχή νομικής εγγύησης, διάρκειας 2 ετών, από την αγορά.

Ο καταναλωτής απελπισμένος προσέφυγε στο ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, στο οποίο έγινε μέλος και ζήτησε βοήθεια, για την αντικατάσταση της ελαττωματικής πλατφόρμας, δωρεάν.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. επικοινώνησε, με το κατάστημα πώλησης και ζήτησε την ικανοποίηση του αιτήματος του καταναλωτή. Η εταιρία πώλησης απάντησε, στις 25 Μαΐου 2023, ότι η κονσόλα αγοράστηκε, στις 17 Ιουνίου 2021 και συνοδευόταν από μονοετή εγγύηση της κατασκευάστριας εταιρίας, επομένως, η κονσόλα ήταν εκτός εγγύησης και το κόστος αποκατάστασής της, βάρυνε τον αγοραστή. Δηλαδή ο πωλητής δεν έχει καμιά υποχρέωση απέναντι στον αγοραστή, όταν του πουλάει ελλαττωματικά αγαθά. Σύμφωνα με το κατάστημα πώλησης, δεν υπάρχει η υποχρέωσης παροχής νομικής εγγύησης, διάρκειας 2 ετών, από την αγορά.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. στις 2 Ιουνίου 2023, απάντησε στην εταιρία, αναλύοντας τη νομοθεσία, για τις εγγυήσεις και τονίζοντας την ευθύνη του πωλητή. Η εταιρία δεν απάντησε και το ΚΕ.Π.ΚΑ. επανήλθε στο αίτημα του καταναλωτή, αλλά η εταιρία, στις 5 Ιουλίου 2023, μας έδωσε την ίδια απάντηση που μας είχε δώσει, στις 25 Μαΐου 2023. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εξήγησε στην εταιρία πώλησης της κονσόλας ότι εάν δεν ικανοποιούσε το δίκαιο αίτημα του καταναλωτή, θα ενημέρωνε τις αρμόδιες αρχές, για την επιβολή κυρώσεων, για παραβίαση της νομοθεσίας καθώς και τους καταναλωτές, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τη εταιρίας.

Και ω του θαύματος. Η εταιρία άλλαξε τακτική και κάλεσε τον καταναλωτή να προσκομίσει την κονσόλα στο κατάστημα αγοράς της, για να ελεγχθεί από δικούς της τεχνικούς.
Η κονσόλα, τελικά, αντικαταστάθηκε, στις 29 Αυγούστου 2023. Έληξε, έτσι, μια ταλαιπωρία του καταναλωτή, που διήρκεσε πάνω από δύο ολόκληρα χρόνια.

Ας γίνουμε όλοι μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, για να δυναμώσουμε την φωνή μας, να διεκδικούμε το δίκιο μας και να προστατευόμαστε από παραβίαση των δικαιωμάτων μας και από αθέμιτες πρακτικές της αγοράς.

 

 


 Δείτε επίσης