Διόρθωση ιστοσελίδας ηλεκτρονικού καταστήματος

kepka webshopΣτις αρχές Μαρτίου 2023, καταναλωτής – μέλος του ΚΕ.Π.ΚΑ.-Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών- μας ενημέρωσε ότι γνωστή εταιρία, η οποία πωλεί καλλυντικά και η οποία διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν επέτρεπε ,στον καταναλωτή, να υπαναχωρήσει, από ηλεκτρονική αγορά, την οποία είχε πραγματοποιήσει, πριν από δώδεκα (12) ημέρες. Ο καταναλωτής είχε παραλάβει τα καλλυντικά, πριν από εννέα (9) ημέρες. Όταν ο καταναλωτής ζήτησε να υπαναχωρήσει, εντός της νομίμως προθεσμίας και ενώ δεν είχε ανοίξει τις συσκευασίες των καλλυντικών, το ηλεκτρονικό κατάστημα αρνήθηκε να επιτρέψει ,στον καταναλωτή, να υπαναχωρήσει. Η επιχείρηση ισχυρίσθηκε ότι η περίοδος υπαναχώρησης είχε λήξει, όταν ζήτησε ο καταναλωτής να υπαναχωρήσει .

Το ΚΕ.Π.ΚΑ- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών άμεσα έκανε σάρωση της ιστοσελίδας του ηλεκτρονικού καταστήματος. Η σάρωση αποκάλυψε έναν όρο για την υπαναχώρηση, ο οποίος παραβίαζε και την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος αναγραφόταν: « Έχετε το δικαίωμα να επιστρέψετε τα προϊόντα που αγοράσατε εντός της προθεσμίας 7 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία που θα παραλάβετε τα προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή σας επιβαρύνει μόνο το άμεσο κόστος επιστροφής των προϊόντων.»

Η νομοθεσία, όμως, ελληνική και ευρωπαϊκή προβλέπει: «… ο καταναλωτής διαθέτει προθεσμία δεκατεσσάρων (14) ημερολογιακών ημερών για να υπαναχωρήσει από εξ αποστάσεως σύμβαση, ή τη σύμβαση εκτός εμπορικού καταστήματος, χωρίς να αναφέρει τους λόγους και χωρίς καμία επιβάρυνση, εκτός από το άμεσο κόστος επιστροφής των αγαθών, εκτός εάν ο προμηθευτής έχει συμφωνήσει να επιβαρυνθεί ο ίδιος με αυτό το κόστος, ή εάν ο προμηθευτής έχει παραλείψει να ενημερώσει τον καταναλωτή ότι ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με το άμεσο κόστος της επιστροφής των αγαθών»

Το ΚΕ.Π.ΚΑ- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών στις 13 Μαρτίου 2023, απέστειλε επιστολή, στην εταιρεία, που διατηρούσε το ηλεκτρονικό κατάστημα ζητώντας την άμεση διόρθωση στην ιστοσελίδα του, του όρου που διέπει την υπαναχώρηση. Την επόμενη ημέρα η εταιρία, σε απαντητική της επιστολή, μας ευχαρίστησε για την υπόδειξη και υποσχέθηκε άμεση διόρθωση.

Στις 15 Μαρτίου 2023, το ΚΕ.Π.ΚΑ. έκανε νέα σάρωση της ιστοσελίδας και διαπίστωσε ότι ο λάθος όρος είχε διορθωθεί: « Έχετε το δικαίωμα να επιστρέψετε τα προϊόντα που αγοράσατε εντός της προθεσμίας 14 ημερών από την ημερομηνία που θα παραλάβετε τα προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή σας επιβαρύνει μόνο το άμεσο κόστος επιστροφής των προϊόντων.»

Από την παραπάνω άμεση παρέμβαση και διόρθωση γίνεται σαφές ότι το ΚΕ.Π.ΚΑ. όχι μόνο προστατεύει τα μέλη του, άλλα διορθώνει και πολιτικές επιχειρήσεων, οι οποίες δε συμμορφώνονται με το Δίκαιο Προστασίας των Καταναλωτών, προστατεύοντας, έτσι, το σύνολο των καταναλωτών.

 

 


 Δείτε επίσης