Αρχείο Ερευνών

Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων Καταναλωτών

Η Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής έχει δύο όψεις:
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν, καθημερινά, από πείνα, λόγω φτώχειας.
  • Σε αντίθεση, στις πλούσιες χώρες οι άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που έχουν σχέση με την κακή διατροφή.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών & η Ο.Ε.Κ.Ε. – Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών διεξήγαγε έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων Καταναλωτών. Στην έρευνα συμμετείχαν 1064 Καταναλωτές, από όλη την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1/10/2003-10/10/2003.

Σκοποί της έρευνας ήταν να διαπιστώσουμε:
  1. Πόσο άλλαξε και γιατί η διατροφή των Ελλήνων Καταναλωτών, σε σχέση με την Μεσογειακή Δίαιτα, παραδοσιακό τρόπο διατροφής των Ελλήνων.
  2. Κατά πόσο, οι Έλληνες Καταναλωτές γνωρίζουν τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.
  3. Πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες Καταναλωτές τους ελέγχους της Πολιτείας, για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.
  4. Πόσο οι Έλληνες γονείς γνωρίζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, όταν αυτά βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα ήταν:
  • Οι Έλληνες, παρά την αλλαγή του τρόπου ζωής μας (συνεχές ωράριο, περισσότερες ώρες εργασίας, κ.λπ.) συνεχίζουμε να θεωρούμε το μεσημεριανό γεύμα, ως βασικό και να μην το παραλείπουμε. Εδώ, ίσως, παίζουν ρόλο οι κλιματολογικές συνθήκες και η οικογενειακή παράδοση.
  • Παρατηρείται αυξητική τάση, στη συχνότητα γευμάτων εκτός σπιτιού. Στο παρελθόν «βγαίναμε» για ένα γεύμα σε εστιατόριο ή ταβέρνα, ως μέρος της διασκέδασής μας. Σήμερα, το 35% δηλώνει ότι τρώει 2-4 φορές την εβδομάδα, εκτός σπιτιού.
  • Παρά το γεγονός ότι τα γεύματα σε fast-food είναι πιο φτηνά, το 30% δηλώνει ότι αποφεύγει το fast-food και το 38% ότι τα χρησιμοποιεί μια φορά την εβδομάδα. Δηλαδή, ένα ποσοστό της τάξης του 68% δεν εμπιστεύεται την διατροφή του σε fast-food.
  • Δημιουργήσαμε μια πυραμίδα, με τα τρόφιμα, που καταναλώνει, σήμερα, ο Έλληνας και τη συχνότητα κατανάλωσης τους, για να τη συγκρίνουμε με την πυραμίδα της μεσογειακής δίαιτας. Τα συμπεράσματα: 
    • Οι Έλληνες εξακολουθούν να  καταναλώνουν, καθημερινά, λαχανικά, ψωμί και φρούτα.
    • Αρκετές φορές την εβδομάδα, καταναλώνουν γλυκά, σε αντίθεση με τη μεσογειακή δίαιτα, όπου τα γλυκά πρέπει να καταναλώνονται ελάχιστες φορές, την εβδομάδα.
    • Τα γαλακτοκομικά καταναλώνονται, σήμερα, μερικές φορές την εβδομάδα, ενώ πρέπει, με βάση τη μεσογειακή δίαιτα να καταναλώνονται καθημερινά.
    • Στη διατροφή μας, σε συχνή εβδομαδιαία βάση, «έχουν μπει» οι τηγανιτές πατάτες και τα αναψυκτικά, τα οποία δεν υπάρχουν καθόλου, στη μεσογειακή δίαιτα.
    • Το κρέας, που, σύμφωνα με τη μεσογειακή δίαιτα, πρέπει να καταναλώνεται, λίγες φορές το μήνα, σήμερα, καταναλώνεται, λίγες φορές την εβδομάδα.
    • Το ψάρι, που, σύμφωνα με τη μεσογειακή δίαιτα, πρέπει να καταναλώνεται, λίγες φορές την εβδομάδα, σήμερα, καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα.
    • Τα όσπρια, που, σύμφωνα με μεσογειακή δίαιτα, πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, σήμερα καταναλώνονται, λίγες φορές το μήνα.
    • Τα αυγά, που σύμφωνα με τη μεσογειακή δίαιτα, πρέπει να καταναλώνονται, λίγες φορές την εβδομάδα, σήμερα, καταναλώνονται ελάχιστες φορές το μήνα.
    • Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι Έλληνες απομακρύνονταν από τη μεσογειακή δίαιτα, η οποία είναι παράδοσή μας, από τα αρχαία χρόνια.
  • Το 37% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως οι διατροφικές τους συνήθειες  έχουν αλλάξει. Από αυτούς, το 58% άλλαξε προς το καλύτερο, δίνοντας έμφαση στην υγιεινή διατροφή, στις σαλάτες και σε πιο ισορροπημένα γεύματα. Σημαντικό, όμως, ποσοστό, 26% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η διατροφή του άλλαξε προς μια ποιο ανθυγιεινή κατεύθυνση. Οι αιτίες που προκάλεσαν αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ποικίλουν, με σημαντικότερες την υγεία (21%), την εργασία (15%) και τον τρόπο ζωής (13%).
  • Το 87% των ερωτηθέντων γνωρίζει τους κανόνες της υγιεινής διατροφής. Η κυριότερη πηγή ενημέρωσης θεωρείται η οικογένεια, με ποσοστό 34%. Ακολουθούν τα άλλα Μ.Μ.Ε., με 24% και η τηλεόραση με 20%. Το σχολείο, που, κανονικά, θα έπρεπε να αποτελεί την κυριότερη πηγή ορθής πληροφόρησης, καταλαμβάνει ένα ποσοστό 14%, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη της ενδυνάμωσης του προγράμματος Αγωγής Υγείας και της εισαγωγής της Αγωγής Καταναλωτή, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Υψηλό είναι, επίσης, το ποσοστό των Καταναλωτών που δεν γνωρίζουν τους κανόνες της υγιεινής διατροφής (13%). Από αυτό το 13%, η συντριπτική πλειοψηφία (77%) επιθυμεί να τους μάθει.
  • Η πλειοψηφία των Καταναλωτών δηλώνει πως έχει πρόβλημα με την ακρίβεια των ειδών διατροφής (57%), με την ποιότητα (61%) και με την ασφάλεια και υγιεινή (67%).
  • Το 72% των Ελλήνων Καταναλωτών πιστεύει ότι οι έλεγχοι, που διενεργούνται από τους φορείς της πολιτείας, για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων είναι ανεπαρκείς. Μόνο το 8% πιστεύει ότι διενεργούνται επαρκείς έλεγχοι. Τα δυο αυτά ποσοστά δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των Καταναλωτών, προς τους φορείς ελέγχου της πολιτείας. 
  • Παρότι, το 60% των Καταναλωτών προτιμούν τρόφιμα, χωρίς συντηρητικά, γιατί τα θεωρούν πιο υγιεινά, (σε ποσοστό 74% των ερωτηθέντων), μόνο το 32% αγοράζει κάποια βιολογικά προϊόντα, γιατί πιστεύει πως είναι πιο ακριβά και δυσεύρετα.
  • Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι το 77% των ερωτηθέντων βαδίζουν τουλάχιστον μισή ώρα, καθημερινά. 
  • Σχετικά με τα σχολικά κυλικεία, το 47% των γονέων δήλωσε πως δε γνωρίζει αν το κυλικείο στο σχολείο του παιδιού του, λειτουργεί σωστά, γεγονός που δείχνει έλλειψη ενημέρωσης των γονέων. Αν και κανείς αυτό το συνδυάσει με το 42% τον γονέων, που δε γνωρίζουν πως ξοδεύει το παιδί τους το χαρτζιλίκι του, καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα διατροφικά πρότυπα της νέας γενιάς κινδυνεύουν άμεσα.