“Λάθος” τιμές σε προϊόντα supermarket

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δέχτηκε την παρακάτω καταγγελία:

«Σας ενημερώνω ότι στις τελευταίες μου επισκέψεις στο Σούπερ Μάρκετ «ΧΧΧ» διαπιστώνω συνεχώς «λάθη» στις τιμές των προϊόντων που αναγράφονται στα ράφια και σε αυτές που εμφανίζονται στις αποδείξεις. Μέσα σε διάστημα μίας περίπου εβδομάδας διαπίστωσα 3 σοβαρά κρούσματα τα οποία και σας αναφέρω-καταγγέλλω:

Επεισόδιο 1ο: Στις 16/3, μετά από έλεγχο τιμής προϊόντος καθαρισμού τουαλέτας (σε μηχάνημα ανάγνωσης κωδικών) διαπίστωσα αναντιστοιχία στην αναγραφή τιμής στο ράφι και σε αυτήν που εμφανιζόταν στο μηχάνημα ανάγνωσης bar code. Στο ράφι εμφανιζόταν ως 1,01ευρώ, ενώ στο ταμείο εμφανιζόταν με τιμή 1,26ευρώ.

Στη συνέχεια, κάνοντας έλεγχο στην απόδειξη πληρωμής, διαπίστωσα ένα σοβαρότερο και μεγαλύτερο λάθος. Στη συσκευασία 1,5lt αναψυκτικού, είχα χρεωθεί με τιμή 1,18ευρώ ενώ η κανονική του τιμή (που αναγραφόταν ευκρινώς και στην ταμπέλα στο ράφι) ήταν 0,98ευρώ. Διευκρινίζω ότι το εν λόγω αναψυκτικό βρίσκονταν σε ξεχωριστό ράφι, πάνω από το οποίο υπήρχε τεράστια ταμπέλα η οποία ανέφερε ως τιμή πώλησης τα 0,98ευρώ.

Κατόπιν τούτων απευθύνθηκα στην υποδοχή πελατών, όπου προχώρησα σε έγγραφη αναφορά του συμβάντος. Για την αναφορά αυτή δεν έγινε καμία επικοινωνία με εμένα, και φυσικά δε μου δόθηκε καμία εξήγηση, μέχρι σήμερα, εκ μέρους των υπεύθυνων του καταστήματος. Στη συνέχεια, μαζί με τον υπεύθυνο τιμών, κατευθυνθήκαμε στα ράφια, όπου εκτίθονταν τα εν λόγω προϊόντα, όπου και διαπίστωσε-παραδέχτηκε και ο ίδιος τα λάθη. Στη συνέχεια μου  ζήτησαν συγνώμη και απλώς μου έδωσαν τη διαφορά της τιμής. 

Επεισόδιο 2ο: Στις 23/3 (1 βδομάδα ακριβώς μετά το πρώτο συμβάν) κάνοντας και πάλι έλεγχο τιμών διαπιστώνω:

1.      Το «λάθος» με την τιμή του αναψυκτικού δεν έχει διορθωθεί ακόμα!!!

2.      Στη συσκευασία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου «ΧΧΧ», 5lt ενώ η τιμή στο ράφι έγραφε 23,75ευρώ, στην απόδειξη με είχαν χρεώσει 25,47ευρώ!

Απευθύνθηκα και πάλι στην υποδοχή και ζήτησα τον υπεύθυνο, ο οποίος ευγενικά μου ζήτησε συγνώμη και δεν έφερε αντίρρηση στην απαίτηση μου να μη μου χρεώσουν τα 2 αυτά προϊόντα.

Επεισόδιο 3ο: Κατά την περιήγησή μου στο κατάστημα αυτή τη φορά:

1.      Διαπίστωσα ότι είχαν αποσύρει τα «προβληματικά» αναψυκτικά από το ξεχωριστό ράφι που ήταν και τα είχαν βάλει στο κανονικό τους ράφι, μαζί με τα υπόλοιπα αναψυκτικά, χωρίς όμως να υπάρχει στο ράφι καμία ταμπέλα με την τιμή τους! Από περιέργεια πήρα ένα μπουκάλι και το χτύπησα στο ειδικό μηχάνημα διαπιστώνοντας με έκπληξη ότι η τιμή παρέμενε η ίδια!!!!!! Δηλ. 1,18ευρώ αντί για 0,98ευρώ. Το προφανές του «λάθους» φαινόταν καθώς ακριβώς δίπλα ήταν τα μπουκάλια του ιδίου αναψυκτικού αλλά “light”, με τιμή 1,18ευρώ.

2.      Τη συγκεκριμένη ημέρα στο κατάστημα υπήρχε έκπτωση 20% σε όλους τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Αφού αγόρασα κάποια από αυτά τα προϊόντα και απομακρύνθηκα από το ταμείο, έκπληκτος διαπίστωσα ότι στις 3 συσκευασίες των φυσικών χυμών πορτοκάλι δεν είχε αφαιρεθεί η έκπτωση του 20%, πράγμα που είχε γίνει στα υπόλοιπα προϊόντα.

Για πολλοστή, λοιπόν, φορά απευθύνθηκα και πάλι στην υποδοχή πελατών η οποία προσφέρθηκε απλώς να μου δώσει τη διαφορά. Τους εξήγησα ότι το θέμα είχε καταντήσει πλέον κοροϊδία και απαίτησα, ως ελάχιστη ένδειξη σοβαρότητας από το κατάστημα, να μου επιστρέψουν το αντίτιμο των 3 προϊόντων. Η κοπέλα απλώς επέστρεψε το αντίτιμο για τη μια από τις 3 συσκευασίες. 

Κατόπιν όλων των παραπάνω θεωρώ ύποπτη και άξια διερεύνησης την συμπεριφορά του εν λόγω καταστήματος. Λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι λάθος. Ας υπολογίσει κανείς πόσοι πελάτες αγόρασαν αυτό το προϊόν όλες αυτές τις ημέρες και τι ποσά κέρδισε το κατάστημα από αυτό το «λάθος».

Σας καλώ λοιπόν, ως αρμόδιους φορείς, όπως προβείτε στις δέουσες-απαραίτητες ενέργειες που διασφαλίζουν τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές και να με ενημερώσετε γραπτώς γι αυτές. Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση σας, επικοινωνήστε μαζί μου.

Αυτή η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να πάει μπροστά αν δεν αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες του.»

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. διαβίβασε την καταγγελία, στη Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, η οποία διαπίστωσε την αλήθεια των καταγγελιών και διαβίβασε την υπόθεση, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για άσκηση δίωξης εναντίον του υπεύθυνου του σούπερ μάρκετ, για παράβαση του άρθρου 30 παράγραφοι 1 και 6 του Αγορανομικού Κώδικα.

Αξίζουν συγχαρητήρια, στον Καταναλωτή. Η συνειδητή συμπεριφορά, σε συνδυασμό, με τη συλλογική δράση, φέρνει αποτέλεσμα.

 

 

 


 Δείτε επίσης