Καταναλωτικά Βήματα 10-11/1995



199510-11vimata.jpgΟι Ευρωδονκιχώτες


Πολύς θόρυβος ξεσηκώθηκε πρόσφατα με το θέμα που προέκυψε από τη δημοσίευση συγκριτικής μελέτης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (ΒΕUC) σε 8 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ποιότητα των αλιευμάτων στις χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Το θέμα ξεκίνησε από ένα ιδιωτικό κανάλι, μεταδόθηκε στα υπόλοιπα και την επόμενη μέρα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες αναστατώνοντας παραγωγούς και καταναλωτές. Μερικοί μάλιστα -και "επίσημοι"- έφθασαν να μιλάνε για μεθοδευμένη ενέργεια κατά της χώρας μας από τους ευρωπαίους, άλλοι για αναξιόπιστη έρευνα γιατί το δείγμα ήταν μικρό και άλλοι για πόλεμο συμφερόντων.

Την αλήθεια γι' αυτό το θέμα θα τη βρείτε στα "Καταναλωτικά Βήματα - Τι να διαλέξω" αυτού του μήνα και θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα διαβάζοντας -μεταξύ άλλων- ολόκληρο το κείμενο της έρευνας και όχι επιλεγμένα αποσπάσματα όπως έκανε το σύνολο των ΜΜΕ - με τιμητική εξαίρεση το "Ποντίκι". Εκείνο, πάντως που νομίζω ότι πρέπει να πούμε σε όλους τους καταναλωτές, αρμόδιους, αναρμόδιους, επίσημους, ανεπίσημους, εμπόρους ή παραγωγούς είναι ορισμένες μικρές αλήθειες, όπως:
  • Ας καταλάβουν όλοι ότι οι ενώσεις καταναλωτών σε όλο τον κόσμο είναι ανεξάρτητοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και δεν εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα εκτός από τα συμφέροντα των καταναλωτών.
  • Όλες οι ενώσεις καταναλωτών δημοσιεύουν κάθε μήνα όμοιες έρευνες για μια σειρά προϊόντων με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών. Ο έλεγχος γίνεται σε ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα αναγνωρισμένου κύρους και ουδείς αμφισβήτησε μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα αυτά.
  • Αν θέλουμε ως χώρα να ωφεληθούμε καλό θα είναι να παίρνουμε σοβαρά αυτές τις έρευνες για να βελτιώσουμε τα προϊόντα μας και όχι ν' αναζητούμε ανεμόμυλους στην Ευρώπη για να ξιφουλκούμε εναντίον τους ως σύγχρονοι Ευρωδονκιχώτες.
  • Αυτοί που τρέχουν στα κανάλια να κάνουν δηλώσεις καλό θα είναι πριν τις κάνουν να γνωρίσουν τουλάχιστον το αντικείμενο της κριτικής τους. Ας διαβάσουν ολόκληρο το κείμενο της έρευνας, ας ρωτήσουν να μάθουν ποιος έχει την επιμέλεια της έρευνας και στη συνέχεια μπορούν να ασκήσουν την κριτική τους για συμφέροντα, ανθέλληνες κ.λπ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η κριτική είναι ωραία όταν την κάνουμε εμείς, όταν αφορά άλλους, όταν δεν μας θίγει και κύρια όταν δεν μας βλάπτει οικονομικά. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι ύποπτη έως επικίνδυνη.



Ο πρόεδρος
Γιώργος Μαγουλάς