Καταναλωτικά Βήματα 10/2000200004vimata.jpgΗλεκτρονικό εμπόριο


Η ταχύτητα αύξησης των συναλλαγών μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όπως ακριβώς γίνεται και με την εξάπλωση της χρήσης του ΙΝΤΕΡΝΕΤ στον παγκόσμιο πληθυσμό. Σε λίγα χρόνια το 1 στα 2 σπίτια θα είναι συνδεδεμένο στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και μάλιστα κατά τρόπο ιδιαίτερα προσιτό(δεν θα χρειάζεται καν ηλεκτρονικός υπολογιστής) ώστε να φαντάζει ως χρήσιμη ιδέα να πάς από το σπίτι σου μια βόλτα στο ηλεκτρονικό κατάστημα και να αγοράσεις τα προϊόντα που σου προσφέρονται σε ιδιαίτερα προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές.

Τι γίνεται όμως αν το βιβλίο που παρήγγειλες δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του αν και το πλήρωσες με τη πιστωτική σου κάρτα; Τι γίνεται αν η φωτογραφική μηχανή που αγόρασες μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ελαττωματική; Πώς μπορείς να αντιδράσεις όταν διαπιστώνεις ότι η κάρτα σου χρεώνεται με αγορές που δεν έχεις κάνει απλά και μόνο γιατί κάποιος μπήκε στα αρχεία του προμηθευτή σου και ξεσήκωσε τους κωδικούς των πελατών του; Πώς θα λύσεις τη διαφορά που προέκυψε με τον προμηθευτή σου που έχει ως έδρα τη Σιγκαπούρη; Σε ποιο δικαστήριο θα πάς και ποιος νόμος θα εφαρμοστεί;

Τα παραπάνω σενάρια δεν είναι φανταστικά, είναι μία πλήρως αντικειμενική καταγραφή των προβλημάτων που ήδη έχουν εμφανιστεί κατά το πρώτο στάδιο της λειτουργίας του ηλεκτρονικού εμπορίου και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε με την εξάπλωση του ΙΝΤΕΡΝΕΤ δεν έχει κανόνες και γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιεί τους κανόνες του συμβατικού εμπορίου, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να εφαρμοστούν απόλυτα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα καλείται να λύσει η διεθνής κοινωνία και για να γίνει αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων κρατικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών. Το ηλεκτρονικό εμπόριο από τη φύση του είναι παγκόσμιο και έτσι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά χρειάζεται η συνεργασία πολλών χωρών μεταξύ τους όπως και των διάφορων φορέων σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Το ΚΕΠΚΑ ανταποκρινόμενο στα μηνύματα των καιρών προχώρησε στη δημιουργία ενός σχήματος που εγγυάται την ικανοποίηση κάποιων βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών όπως ενημέρωση, διαφάνεια, ασφάλεια, αποζημίωση, πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Είναι το Web Trader. Επισκεφθείτε το στον δικτυακό τόπο www.kepka.org και καλές αγορές.
Ο πρόεδρος
Γιώργος Μαγουλάς