Καταναλωτικά Βήματα 1/2001



200101vimata.jpgΕγερτήριο Σάλπισμα


Φίλες και φίλοι μέλη του ΚΕΠΚΑ,

Ο Έλληνας Καταναλωτής εκτίθεται καθημερινά σε μια σειρά από σοβαρούς διατροφικούς κινδύνους και υφίσταται αλλεπάλληλες παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων του, τόσο από ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και από φορείς της ίδιας της πολιτείας.

Από τις τρελές αγελάδες στις διοξίνες και πάλι στις τρελές αγελάδες. Φυτοφάρμακα, νιτρικά, ορμόνες, αντιβιοτικά, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και - πρόσφατα - ρύπανση τροφίμων, νερού και περιβάλλοντος από απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Ποια μέτρα παίρνει αλήθεια η πολιτεία απέναντι στα προβλήματα αυτά;

Στο θέμα των διατροφικών κινδύνων, ενάμιση χρόνο μετά την πολύ καθυστερημένη ίδρυσή του, ο Ε.Φ.Ε.Τ. (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στερούμενος των απαιτούμενων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, περιορίζεται στη λειτουργία ενός διοικητικού συμβουλίου που εναγωνίως προσπαθεί να εξασφαλίσει το στοιχειωδώς απαραίτητο προσωπικό, με… αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου.

Το ερώτημα του απροστάτευτου Έλληνα Καταναλωτή είναι αμείλικτο:

Μέχρι πότε θα καταναλώνουμε τρόφιμα που δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς έναντι κινδύνων που απειλούν την υγεία και την ασφάλειά μας; Χωρίς διάθεση από την πολιτεία των απαιτούμενων πόρων, πώς είναι δυνατόν ποτέ να οργανωθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικοί κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου των τροφίμων;

Πέρα από τους διατροφικούς κινδύνους που απειλούν άμεσα την ίδια τη ζωή του, ο Έλληνας Καταναλωτής έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με φαινόμενα αυθαιρεσίας τόσο από την πλευρά των ιδιωτών όσο και από την πλευρά του κράτους, έτσι ώστε να εισπράττει κακές έως απαράδεκτες υπηρεσίες και προϊόντα. Μάταια διεκδικεί (σε ατομικό επίπεδο) τον σεβασμό των δικαιωμάτων του σαν πολίτης - Καταναλωτής.

Τελευταία γίνεται προσπάθεια τροποποίησης άρθρων του Συντάγματος που προστατεύουν το δάσος και το φυσικό περιβάλλον. Οι προταθείσες τροποποιήσεις είναι άκρως αντισυνταγματικές, αφού δίνουν την ευχέρεια στον εκάστοτε νομοθέτη να… ορίζει την έννοια του "δάσους", σύμφωνα με τα δικά του υποκειμενικά κριτήρια ή ανάλογα με τις πολιτικές πιέσεις των εκάστοτε ενδιαφερομένων για καταπάτηση συγκεκριμένων δασικών εκτάσεων. Κι όμως η έννοια του "δάσους" είναι απόλυτα ορισμένη από την επιστήμη και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση, όπως δεν χωρά αμφισβήτηση η έννοια της "ατομικής ελευθερίας" ή της "δημοκρατίας". Μπορεί άραγε ο νομοθέτης να ορίζει κατά περίπτωση τι είναι "ελευθερία" και πότε αυτή παραβιάζεται;

Αγαπητά μέλη και φίλοι του ΚΕΠΚΑ,

Είναι καιρός να αφυπνίσουμε τον κοιμώμενο γίγαντα που λέγεται "οργανωμένος Καταναλωτής" και να αντισταθούμε όλοι μαζί, συλλογικά στην απροκάλυπτη παραβίαση των δικαιωμάτων μας σαν πολιτών και σαν Καταναλωτών. Είναι καιρός να δώσουμε το παρόν μας στην προσπάθεια αυτοοργάνωσης του Καταναλωτικού κινήματος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η καινούργια χιλιετία προβλέπεται ότι θα είναι η χιλιετία των κοινωνικών κινημάτων. Ας δώσουμε όλοι μαζί το δικό μας παρόν στον όμορφο αγώνα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών.

Σας περιμένουμε όλους, μαζί με τους φίλους σας που ενδιαφέρονται να γίνουν οργανωμένα μέλη του Ελληνικού Καταναλωτικού κινήματος, στην πρώτη Γενική Συνέλευση της νέας χιλιετίας που θα γίνει την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2001. Ελάτε να μοιραστούμε τη χαρά των πολλών και σημαντικών επιτευγμάτων της περασμένης χρονιάς και να προγραμματίσουμε νέους, φιλοδοξώτερους στόχους για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.
Ο πρόεδρος
Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης
Καθηγητής Α.Π.Θ.