Καταναλωτικά Βήματα 8-9/2002



200208-09vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Οι διακοπές, πολλές φορές, μας έδωσαν, σπάνιες ευκαιρίες για ουσιαστικές - ανθρώπινες σχέσεις. Το καλοκαίρι πέρασε, oι χαλαροί ράθυμοι καλοκαιρινοί ρυθμοί, τελείωσαν. Βέβαια, αν έλειπαν οι εκνευρισμοί και οι εντάσεις, για συμπεριφορές, ποιότητα υπηρεσιών και αδικαιολόγητα αυξημένες τιμές, όλα θα ήταν καλύτερα.

Τώρα αρχίζει το Φθινόπωρο και πρέπει να ανταποκριθούμε στα έξοδα για τα σχολικά είδη, στα δίδακτρα σχολείων και φροντιστηρίων, στη συντήρηση του καυστήρα, στις δόσεις των δανείων κλπ. Θα εκνευριστούμε για την ποιότητα, τις τιμές, αλλά "ωχ αδελφέ, έτσι είναι τα πράγματα, δεν αλλάζουν".

Και όμως, "Θυμάσαι εκείνο το μαγαζί στην όμορφη παραλία; Eίδες αλλαγές; Άψογη εξυπηρέτηση, νοστιμότατα φαγητά και τιμές λογικές. Αυτό δεν ήταν το μαγαζί που πέρσι δεν είχε κατάλογο, το ψάρι που παραγγείλαμε μύριζε, κάναμε ολόκληρο καυγά να μας το αλλάξει και στο τέλος έγινε συνεταίρος και στο πορτοφόλι μας; Πως τέτοια αλλαγή; Λες η καταγγελία που κάναμε να έπιασε τόπο;".

Ναι φίλε Πολίτη - Καταναλωτή, μόνο αν γνωρίζεις και διεκδικείς τα δικαιώματά σου, αν καταγγέλλεις τους κακούς επαγγελματίες, αν ερευνάς πριν επιλέξεις, αν η ατομική σου στάση γίνει συλλογική, τότε τα πάντα αλλάζουν προς το καλύτερο. Η δύναμή σου είναι η ενημέρωση, η γνώση, η στάση για κάθε γεγονός που συμβαίνει γύρω σου.

Εμείς στο ΚΕ.Π.ΚΑ. καταγράφουμε τα παράπονα και τις καταγγελίες, και κινούμαστε προς τρεις βασικές κατευθύνσεις κυρίως. Η πρώτη αφορά την κινητοποίηση των αρμόδιων οργάνων, για την τιμωρία του καταγγελλόμενου και την ικανοποίηση του καταγγέλοντα. Η δεύτερη αφορά την προσπάθεια αλλαγής - τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, όταν είναι ξεπερασμένο και δεν προστατεύει τον Πολίτη - Καταναλωτή. Και η τρίτη αφορά έρευνες τιμών για να έχουμε συγκριτικά στοιχεία για τις αγορές μας και για να τα αξιοποιούμε σε δράσεις όπως μποϊκοτάζ, επώνυμες καταγγελίες, συλλογικές αγωγές, σε ακραίες περιπτώσεις.

Φίλε Καταναλωτή,

Έχουμε μόνο μία επιλογή. Να δρούμε συλλογικά, μαζικά, αν θέλουμε να μας υπολογίζουν, αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος
Νικόλαος Τσεμπερλίδης