Καταναλωτικά Βήματα 4-5/2006200604-05vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Κατά 20,33%, αυξήθηκαν οι καταγγελίες και τα παράπονα των Καταναλωτών, το Α' τετράμηνο του 2006, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το 99,31% των καταγγελιών, για την επίλυση των οποίων μεσολάβησε το ΚΕ.Π.ΚΑ., επιλύθηκαν, υπέρ των Καταναλωτών.

Οι φορείς της αγοράς και η Πολιτεία μας αντιμετωπίζουν, με σεβασμό, γιατί γνωρίζουν ότι το ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι, ανεξάρτητη, αξιόπιστη, εθελοντική, αποτελεσματική Ένωση Καταναλωτών. Έχουμε δεχθεί επαίνους, για το έργο μας, όχι μόνον από τους Καταναλωτές και την Πολιτεία, αλλά και από συλλογικές εκφράσεις των φορέων της αγοράς (έμποροι, παραγωγοί, μεσολαβητές, ανεξάρτητες αρχές κ.λπ.). Όλοι αποδέχονται και τονίζουν ότι, πέρα από όλα τα άλλα, η δράση μας ενισχύει και τον υγιή ανταγωνισμό.

Αυτήν τη στάση Καταναλωτών - Πολιτείας - Φορέων της αγοράς ήρθε να αμαυρώσει μια επιχείρηση, από το χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών, με μια ακραία, αχαρακτήριστη ενέργεια. Κατέθεσε μήνυση, εναντίον του Προέδρου και του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.ΚΑ. Η "συκοφαντική δυσφήμηση" και η "απόπειρα απάτης" είναι οι κατηγορίες, που εκτοξεύει η εταιρία εναντίον μας, στη μήνυση, χωρίς όμως, να παραθέτει κανένα στοιχείο, για να βασίσει αυτές τις κατηγορίες. Μήνυση, εναντίον Ένωσης Καταναλωτών, η οποία μάλιστα, ηγείται του Καταναλωτικού Κινήματος της χώρας, με τέτοιους απαράδεκτους και αδικαιολόγητους ισχυρισμούς, είναι πρωτοφανής, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι μπορεί να επιδιώκει μια ασφαλιστική εταιρεία, με μια τέτοια κίνηση; Να μας φιμώσει; Να μην αποκαλύψουμε το όνομα της; Να μη συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα των Καταναλωτών, που είχαν πρόβληματα μαζί της; Να μη συνεχίσουμε να απαιτούμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που αφήνει παράθυρα, ώστε να καταστρατηγούνται κατοχυρωμένα δικαιώματα των Καταναλωτών; Τι από όλα;

Όποια και να είναι τα κίνητρα και οι επιδιώξεις της, "λάθος πόρτα χτύπησε". Γιατί, ίσως, δε γνωρίζουν τα στελέχη της και οι νομικοί της τι σημαίνει Καταναλωτικό Κίνημα. Ίσως, δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες, που μας δίνει το νομικό οπλοστάσιο, Εθνικό και Ευρωπαϊκό. Κυρίως ίσως, δε γνωρίζουν, τη δύναμη του Πολίτη - Καταναλωτή και των συλλογικών του εκφράσεων. Η κίνηση αυτή σημαίνει ποινικοποίηση του Καταναλωτικού Κινήματος και μπορεί να χαρακτηριστεί αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική.

Η οργή, για την ποινικοποίηση της δράσης του Καταναλωτικού Κινήματος, εκφράζεται, από τους Καταναλωτές, από τα Μ.Μ.Ε., από το Ευρωπαϊκό Καταναλωτικό Κίνημα, από τη Διεθνή των Καταναλωτών, από τα θεσμοθετημένα ευρωπαϊκά όργανα κ.λπ. Όλοι περιμένουν την αποκάλυψη του ονόματος της εταιρίας, για να "απαντήσουν" με δράσεις, που έχουν μεγάλο "κόστος", σε όσους αμφισβητούν, με τέτοιους τρόπους την Κοινωνία των Πολιτών και τη συλλογική δράση.

Για να αποδείξουμε, ότι δεν κάνουμε ζημιά, σε καμία επιχείρηση, όταν αναγνωρίζει τα λάθη της και τα διορθώνει, ζητούμε την έγγραφη συγνώμη της εταιρείας, για τη μήνυση και την αναγνώριση του λάθους της, με παράλληλη διόρθωση των πρακτικών της, που καταπατούν δικαιώματα των Καταναλωτών.

Τέλος, δηλώνουμε, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι, ούτε για μια στιγμή, δε μας φόβισε η μήνυση, γιατί η δράση μας είναι διάφανη, εθελοντική, ανεξάρτητη, αξιόπιστη, δημοκρατική, κινηματική, με βαθιά γνώση και σεβασμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του Καταναλωτικού Κινήματος.

Ο Πρόεδρος
και Συντονιστής του Ε.Σ.Κ.

Νικόλαος Τσεμπερλίδης