re 084

Τι κάνουμε τις παλιές ηλεκτρικές μας συσκευές
Τα ηλεκτρονικά μηχανήματα και οι ηλεκτρικές συσκευές, συχνά, περιέχουν επικίνδυνα χημικά, μόλυβδο, χαλκό, επιβραδυντικά αναφλέξεως, κάδμιο, υδράργυρο, πλαστικό. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, εάν δεν πεταχτούν τα μηχανήματα, που τα περιέχουν, με σωστό τρόπο. Τι κάνουμε λοιπόν;
  • Προσπαθούμε να βρούμε μια φιλανθρωπική οργάνωση, για να χαρίσουμε τα μηχανήματα, που δε θέλουμε.
  • Μεταφέρουμε τα αντικείμενα, που δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, στους ειδικούς χώρους συλλογής, όπου τα επικίνδυνα χημικά απομακρύνονται, με ειδικό ασφαλή τρόπο. Η ανακύκλωση υλικών, όπως τα μέταλλα, από τα ψυγεία, ή τις ηλεκτρικές κουζίνες εξοικονομεί πρώτες ύλες και ενέργεια. Ας επισκεφτούμε την ιστοσελίδα του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) .
  • Όταν αγοράζουμε μια καινούργια ηλεκτρονική συσκευή, πρέπει να ζητάμε, από το κατάστημα αγοράς, να πάρει, πίσω, το παλιό μας μηχάνημα, ή να μας ενημερώσει, που μπορούμε να το παραδώσουμε, για ανακύκλωση, ή επαναχρησιμοποίηση.
  • Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή ηλεκτρονικών μηχανημάτων απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, επιβαρύνει το περιβάλλον, προκαλεί κλιματικές αλλαγές.
Μπαταρίες
Κάθε χρόνο, 600 εκατομμύρια μπαταρίες πετιούνται, στα σκουπίδια. Οι μπαταρίες περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως κάδμιο και πολύτιμα μέταλλα. Τι κάνουμε, λοιπόν;
  • Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, όσο περισσότερο μπορούμε. Η ενέργεια, που απαιτείται, για να κατασκευαστεί μια μπαταρία, είναι 50 φορές περισσότερη, από όλη την ενέργεια, που μια μπαταρία παράγει, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.
  • Ανακυκλώνουμε τις μεταχειρισμένες μπαταρίες μας.

 

 


 Δείτε επίσης