Καταναλωτικά Βήματα 11-12/2001



200111-12vimata.jpgΕνάντια στην απαξίωση του "Μεγάλου αδερφού"


Αγαπητά Μέλη:

Στη θέση του καθιερωμένου εκδοτικού σημειώματος, θεώρησα σκόπιμο να σας κοινοποιήσω την επιστολή που στείλαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με τον έλεγχο των εκπομπών τύπου "Μεγάλου αδελφού". Η επιστολή έχει ως εξής:

"Αγαπητοί κύριοι:

Με μεγάλη ανησυχία για την παρατηρούμενη ανοχή της Ελληνικής πολιτείας σε φαινόμενα κοινωνικής διάβρωσης και απαξίωσης, οι Έλληνες Καταναλωτές υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας για το μεγάλο κακό που συντελείται μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές τύπου "Μεγάλου αδελφού".

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός, η προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο ανθρώπινος πόνος και οι ανθρώπινες αξίες έχουν μετατραπεί σε αναλώσιμα είδη που πουλιούνται σε ανυποψίαστους τηλεθεατές, ενήλικες και μικρά παιδιά, για να διασκεδάσουν την ανία τους, την περιέργειά τους, την ακόρεστη δίψα διείσδυσης στην ιδιωτική ζωή των συνανθρώπων τους, όταν αυτοί προσφέρονται να κάνουν ψυχολογικό και σωματικό στριπτίζ μπροστά στο Πανελλήνιο με την προσδοκία της δημοσιότητας ή της κατάκτησης χρηματικών επάθλων.

Ανυποψίαστοι πολίτες και μικρά παιδιά "διασκεδάζουν" με τις παραπάνω εκπομπές, χωρίς να συνειδητοποιούν την ηθική διάβρωση και την ανθρώπινη απαξίωση στα οποία μοιραία οδηγούνται, χωρίς να σκέφτονται σοβαρά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εκφυλισμού στον οποίο αναπόφευκτα οδηγείται η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνικός πολιτισμός από την ανεμπόδιστη εισβολή της δυτικής υποκουλτούρας.

Στο βωμό του εύκολου χρήματος που φέρνει η υψηλή τηλεθέαση (αποτέλεσμα κι αυτή μιας παρατεταμένης κρίσης αξιών της Ελληνικής κοινωνίας), οι ιδιοκτήτες των καναλιών συναγωνίζονται στην προσφορά ανθρώπινης σάρκας και ψυχής για κατασπάραξη από το "ευγενές τηλεθεάμον κοινό", το οποίο πληρώνει αδρά μέσα από τις διαφημίσεις, άρα έχει κάποιες απαιτήσεις για ένα "αξιοπρεπές" επίπεδο κοινωνικού κανιβαλισμού.

Αφελείς πολίτες και παιδιά στήνονται κάθε βράδυ στην κλειδαρότρυπα της ζωής των συνανθρώπων τους και προσδοκούν να "ζήσουν" δυνατές καταστάσεις που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο όριο, που θέτουν ψηλότερα τον πήχυ των απαιτήσεων για ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση.

Υπάρχει άραγε τέρμα στον κατήφορο αυτό; Κι αν ακόμη δεχθούμε ότι οι ενήλικες έχουν σταδιακά φθάσει στο σημείο να διασκεδάζουν με τα προβλήματα και την απαξίωση των άλλων, πώς μπορούμε να επιτρέπουμε στα παιδιά μας να εισπράτουν ως φυσιολογική συμπεριφορά την ηθική και κοινωνική κατάπτωση των πρωταγωνιστών τέτοιων εκπομπών; Για ποιες ανθρώπινες αξίες και για ποια ιδανικά θα μπορέσουν να τα μιλήσουν οι δάσκαλοί τους το πρωϊ στο σχολείο;

Ως εκπρόσωποι του ελεύθερου και ανεξάρτητου Καταναλωτικού κινήματος κάνουμε έκκληση στην Ελληνική πολιτεία και ιδιαίτερα στο Συμβούλιό σας να βάλετε φρένο στον διασυρμό της ανθρώπινης αξίας, ασκώντας αυστηρό έλεγχο και απαγορεύοντας τέτοιες εκπομπές. Χρέος σας είναι να περιφρουρήσετε τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες στη χώρα που τις γέννησαν. Στο χέρι σας είναι να διασκεδάσετε τους ψιθύρους για σκοπιμότητες και έλλειψη διαφάνειας, αποδεικνύοντας ότι είστε πέρα και πάνω από οργανωμένα συμφέροντα. Ο Έλληνας πολίτης περιμένει να σταθείτε όρθιοι στις Θερμοπύλες που κληθήκατε να υπερασπιστήτε. Στο όνομα των προγόνων μας και για το μέλλον των παιδιών μας και αυτής της χώρας, μην μας απογοητεύσετε.

Για το Δ.Σ. του ΚΕΠΚΑ (υπογραφές)

Υ.Γ. Το ΔΣ του ΚΕΠΚΑ απεφάσισε στη φάση αυτή να μην προσφύγει στη δικαιοσύνη, για να μην γίνει παραπέρα προβολή των συγκεκριμένων εκπομπών. Προτείνει όμως στους συνειδητοποιημένους Έλληνες Καταναλωτές να καταδικάσουν τους σταθμούς που εκπέμπουν τέτοια προγράμματα, αφαιρώντας τους ολοκληρωτικά από τον τηλε-επιλογέα τους."

Με την ελπίδα ότι θα κάνει ο καθένας μας το χρέος του σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, εκ μέρους του ΔΣ, σας εύχομαι ολόψυχα "Καλά Χριστούγεννα", “Ευτυχισμένο και ειρηνικό το 2002”.
Ο πρόεδρος
Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης
Καθηγητής Α.Π.Θ.