Καταναλωτικά Βήματα 10-11/2005200506vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Την ώρα, που πολλοί κάτοικοι του πλανήτη πεθαίνουν από ασιτία, πάρα πολλοί Ευρωπαίοι Καταναλωτές υποφέρουν, από παχυσαρκία, ως συνέπεια κακής διατροφής. Η διατροφή είναι θέμα κάθε Καταναλωτή, ξεχωριστά. Υπάρχουν, όμως, πολλοί παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές μας και τις συνήθειες, που έχουμε, στη διατροφή μας. Οι Ενώσεις Καταναλωτών ζητούμε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να διασφαλίζει και να προωθεί υγιεινές επιλογές διατροφής. Η στήριξή μας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις διαβουλεύσεις, στις προτάσεις, στα ζητήματα, που αφορούν τη δίαιτα, τη φυσική άσκηση και την υγεία, είναι αμέριστη. Οι 7 απαιτήσεις των Οργανώσεων Καταναλωτών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η πυξίδα μας. Γι' αυτό, στέλνουμε τελευταία προειδοποίηση, προς τους Ευρωβουλευτές, που θα τολμήσουν να θυσιάσουν την υγεία των Καταναλωτών, στο "βωμό" των συμφερόντων Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών εταιριών τροφίμων (βλέπε το άρθρο, Ας μάθουμε τι τρώμε...).

Πάνω από 250.000 Ευρώ πήραν πίσω Καταναλωτές - μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., από Γυμναστήρια, Ιστιντούτα Αδυνατίσματος, Ασφαλιστικές Εταιρίες, Τράπεζες. 16.000 Ευρώ επεστράφησαν, σε 10 Καταναλωτές - μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., από μία μόνο εταιρία παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Σε δεκάδες εταιρίες, επιβλήθηκαν πρόστιμα, ή παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, μετά από καταγγελίες μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Εκατοντάδες αγαθά αντικαταστάθηκαν, από εμπορικά καταστήματα, σε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Πάνω από 55.000 οικογένειες έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., για την επίλυση του προβλήματος της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες ακόμα περιπτώσεις, το σημαντικό, όμως, είναι, ότι επιλύθηκαν τα προβλήματα, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, για τους Καταναλωτές - μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. Πολλές φορές, προβλήματα επιλύθηκαν, με την απλή επίδειξη της ταυτότητας μέλους του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Οι επιτυχίες του ΚΕ.Π.ΚΑ. οφείλονται στην Αξιοπιστία, στην Ανεξαρτησία, στον Εθελοντισμό, στη Δημοκρατική Νομιμοποίηση και στην Κινηματική λογική του. Το μεγάλο κεφάλαιό του είναι τα συνειδητά μέλη του. Τα μέλη, που εποπτεύουν την αγορά, διεκδικούν τα δικαιώματά τους, καταγγέλλουν τα "στραβά", στηρίζουν την ανεξαρτησία, την ύπαρξη και τη συνέχιση της πολύπλευρης δράσης του, με την ετήσια συνδρομή τους. Δεν κλείσαμε την πόρτα του ΚΕ.Π.ΚΑ., σε κανένα Πολίτη - Καταναλωτή, που μας "ανακάλυψε", όταν είχε να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε, εμείς οι Πολίτες - Καταναλωτές ότι αν θυμόμαστε το ΚΕ.Π.ΚΑ., μόνον όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα, με την αγορά, πιθανόν να μην το βρούμε, πιθανόν να μην υπάρχει το ΚΕ.Π.ΚΑ., γιατί δεν πληρώσαμε την ετήσια συνδρομή μας, γιατί δε βοηθήσαμε να αυξηθούν τα μέλη του.

Αν πιστεύουμε ότι, στην "ελεύθερη" αγορά, η συλλογική έκφραση του Πολίτη - Καταναλωτή είναι αναντικατάστατη, πρέπει να στρατευτούμε όλοι στην ανάπτυξη του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Ο πρόεδρος
Νικόλαος Τσεμπερλίδης