Καταναλωτικά Βήματα 09-10/2009

200909-10.jpgΦίλοι και Φίλες,

Η Ε.Υ.Α.Θ. ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Εμείς, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι καταναλωτές αυτής της πόλης, θα μείνουμε απλοί παρατηρητές; Ή θα ενημερωθούμε, για την εξέλιξη αντίστοιχων κινήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, και θα πάρουμε θέση;

Ως ΚΕ.Π.ΚΑ., εκφράσαμε την αντίθεσή μας, στην πώληση της Ε.Υ.Α.Θ., σε ιδιωτική εταιρία αμφίβολων προθέσεων και πρακτικών, με δελτίο τύπου, τον Απρίλιο του 2009. Στις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού, που κρατάτε στα χέρια σας, αναλύουμε τους λόγους και τα επιχειρήματα, για την αποτροπή της πώλησης.

Η υπόθεση της πώλησης της Ε.Υ.Α.Θ. δεν είναι θέμα μόνο των εργαζομένων, σε αυτήν. Είναι υπόθεση όλων των φορέων της πόλης μας και κυρίως των καταναλωτών, που χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό, δηλαδή το νερό, που αυτή μας παρέχει.

Η στρατηγική, που θα δούμε να "ξεδιπλώνεται", στο άμεσο μέλλον, θα βασίζεται στη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων, για την λειτουργία της επιχείρησης και των εργαζόμενων, σε αυτή, με βασικό στόχο την αποτροπή συνολικής κοινωνικής αντίδρασης.

Για αυτό, το νερό της Θεσσαλονίκης, το δικό μας νερό, που συνδέεται, άρρηκτα, με την υγεία μας, τα οικονομικά μας συμφέροντα και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν πρέπει να το αφήσουμε, στα "χέρια" μιας κυβέρνησης, που, με πρόσχημα την είσπραξη ενός μηδαμινού ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ, παραδίδει, στα χέρια ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, μια επένδυση πολλαπλάσιας αξίας, που πλήρωσε ο έλληνας φορολογούμενος.

Επειδή καμιά οικονομική προσέγγιση δε μπορεί να δικαιολογήσει την πώληση της Ε.Υ.Α.Θ., οδηγούμαστε, σε σκέψεις και ερωτηματικά, για το τι "κρύβεται", πίσω από αυτήν την κίνηση. Το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ "φαντάζει" ψίχουλα (αντιστοιχεί μόλις σε 0,18%), σε σχέση με το ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, που διέθεσε η κυβέρνηση, για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, που συνεχίζουν να συμπεριφέρονται, ως "ραντιέρηδες", στον έλληνα καταναλωτή, εδώ και τόσα χρόνια.

Η θέση μας, λοιπόν, πρέπει να είναι μόνο μία: Aκυρώστε το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ. Το νερό και η αποχέτευση πρέπει να μείνουν, κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ
και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΚΑ

Νικόλαος Σ. Τσεμπερλίδης