drops g8147ec95b 640Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, σε έλλειψη και εμείς μπορούμε, με μικρές αλλαγές, στη συμπεριφορά μας, να μειώσουμε την κατανάλωσή του και τους λογαριασμούς μας και να εξοικονομήσουμε χρήματα. Μειώνουμε την κατανάλωση του νερού, με όλους τους παρακάτω τρόπους:

  1. Κλείνουμε τις βρύσες: Αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή, μόνον όταν τη χρειαζόμαστε, πραγματικά. Μπορούμε να κλείνουμε τη βρύση, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ή σαπουνίζουμε τα πιάτα μας.
  2. Βράζουμε μόνον την ποσότητα που θα χρειαστούμε: Εξοικονομούμε νερό, χρήματα και ενέργεια, βράζοντας μόνο την ποσότητα νερού, που χρειαζόμαστε.
  3. Μειώνουμε τη διάρκεια χρήσης του ντους: Στη διάρκεια ενός ντους, καταναλώνουμε πάνω από 17 λίτρα νερού ανά λεπτό. Με τη βοήθεια του χρονόμετρου του κινητού μας, μπορούμε να μειώσουμε τη διάρκεια του ντους μας, κατά 2-3 λεπτά. Μπορούμε, ακόμα, να αντικαταστήσουμε το τηλέφωνο της ντουζιέρας, με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής, ώστε να ξοδεύουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού.
  4. Βάζουμε γεμάτο πλυντήριο: Έτσι, ελαττώνουμε τις πλύσεις, την ενέργεια και την ποσότητα απορρυπαντικού, μειώνοντας παράλληλα και τα έξοδά μας.
  5. Χρησιμοποιούμε καζανάκια εξοικονόμησης νερού: Υπάρχουν καζανάκια, που έχουν δύο κουμπιά. Ένα για μικρή ροή και ένα για μεγαλύτερη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετούμε, μέσα στο καζανάκι, ένα πλαστικό δοχείο, για τη μείωση του όγκου του νερού.
  6. Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών: Η εκτροφή ζώων, για την παράγωγη κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, σπαταλούν μεγάλες ποσότητες νερού. Μειώνοντας την ποσότητα του κρέατος, που καταναλώνουμε, καθημερινά, θα συμβάλουμε, στην εξοικονόμηση του νερού και θα βελτιώσουμε, πολύ, την υγεία μας.
  7. Μαγειρεύουμε στον ατμό, όποτε μπορούμε: Τα λαχανικά, στον ατμό, διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αν επιλέγουμε να τα βράσουμε, μπορούμε να κρατήσουμε το νερό, που απομένει και να το χρησιμοποιήσουμε, για να φτιάξουμε μια νόστιμη σούπα. Αφού κρυώσει μπορούμε να ποτίσουμε, με αυτό, τα φυτά μας.
  8. Μειώνουμε τα απόβλητα των τροφίμων: Πολλά από τα τρόφιμα, που πετάμε, καθημερινά, θα μπορούσαν να είχαν φαγωθεί, εξοικονομώντας, παράλληλα και πολλά χρήματα. Κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό και αγοράζουμε μόνον όσα θα καταναλώσουμε.
  9. Οργανώνουμε την κηπουρική μας: Ποτίζουμε τα φυτά μας, νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, για να μην εξατμίζεται το νερό, από τη ζέστη. Ποτίζουμε το έδαφος, έτσι ώστε το νερό να απορροφάται, από τις ρίζες των φυτών, που το έχουν ανάγκη. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τους αυτόματους ποτιστές και ποτίζουμε, εμείς, τα φυτά μας.
  10. Συλλέγουμε το νερό της βροχής: Μπορούμε, έτσι, να εξοικονομήσουμε, πάνω από 5000lt το χρόνο. Μπορούμε να ποτίσουμε τα φυτά, με αυτό το νερό, παρά με το επεξεργασμένο νερό της βρύσης.
  11. Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων αντί να πλένουμε τα πιάτα στο χέρι: Ας ενημερωθούμε, για τις πιο αποτελεσματικές, ενεργειακά και αποδοτικές όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού, ηλεκτρικές συσκευές.
  12. Ελέγχουμε συχνά τους σωλήνες στην κουζίνα μας για τυχόν διαρροές: Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται η βαλβίδα διακοπής του νερού, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να την κλείσουμε, όποτε υπάρχει διαρροή. Διορθώνουμε τις χαλασμένες βρύσες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαρροές. Έχουμε το τηλέφωνο επικοινωνίας του παρόχου νερού, έτσι ώστε, σε περίπτωση ανάγκης, να επικοινωνήσουμε, μαζί του.
  13. Δεν επιλέγουμε εταιρίες και επενδυτές που συμβάλλουν στην λειψυδρία και στη μόλυνση του νερού: Πολύ συχνά, εταιρίες μολύνουν τις πηγές και μειώνουν τις προμήθειες νερού. Ας ελέγξουμε πώς οι εταιρίες, που παράγουν προϊόντα, που χρησιμοποιούμε, απειλούν τις τοπικές πηγές νερού. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα υποστηρίζουμε τη σπατάλη και τη μόλυνση του νερού.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δράση. Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο μπορούν, με τη λήψη θετικών μέτρων, να συμβάλουν, στην εξοικονόμηση του νερού και στην αποφυγή της μόλυνσης του. Μπορούν: 

  • να καταμετρήσουν τη χρήση του νερού και να θέσουν στόχους, για την εξοικονόμησή του,
  • να υποχρεώσουν τις μεγάλες εταιρίες να διαχειρίζονται, σωστά, την ποσότητα των πόρων, που χρησιμοποιούν,
  • να ενθαρρύνουν τα διατροφικά πρότυπα, που περιλαμβάνουν μειωμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών,
  • να ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές, που παράγουν προϊόντα, που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα νερού για να παραχθούν, να παράξουν αυτά τα προϊόντα, με τρόπο τέτοιο, ώστε να διαρκούν περισσότερο,
  • να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους καταναλωτές, για τις επιπτώσεις, στο νερό των καταναλωτικών τους συνηθειών,
  • να θεσπίσουν νόμους, για την αύξηση της ανακύκλωσης του νερού,
  • να αποτρέψουν τους ανθρώπους και τις εταιρίες, από τη χρήση ρυπογόνων ουσιών, θεσπίζοντας νόμους, ενάντια στη χρήση χημικών ουσιών, που μολύνουν το έδαφος και κατ’ επέκταση το νερό.

Γιατί είναι αναγκαίο να εξοικονομήσουμε το νερό
Καταρχήν περίπου το 97% του νερού που υπάρχει στο κόσμο βρίσκεται στις θάλασσες και στους ωκεανούς με αποτέλεσμα να είναι αλμυρό, άρα ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Τα 2/3 από το 3% είναι πάγοι. Έτσι, εμείς οι άνθρωποι βασιζόμαστε, σε ελάχιστο διαθέσιμο ποσοστό καθαρού νερού, ως αναγκαία πηγή, για τη ζωή. Όμως, δε χρησιμοποιούμε το νερό, μόνο για να το πίνουμε, το χρησιμοποιούμε, για να πλυθούμε, να καθαρίσουμε και γενικά για να παράγουμε τα πάντα, από ρουχισμό, μέχρι τρόφιμα.

Μερικοί σημαντικοί αλλά και ενδεικτικοί αριθμοί σχετικά με τη χρήση του νερού:

  • 150 λίτρα νερού αποτελούν το μέσο όρο, που χρησιμοποιούμε, κάθε μέρα, για να πλύνουμε, να μαγειρέψουμε και να καθαρίσουμε.
  • Ποσοστό 70% του καθαρού νερού, χρησιμοποιείται, για να παραχθεί το φαγητό, που τρώμε.
  • 58 μπανιέρες νερού χρησιμοποιούνται, από κάθε πρόσωπο, κάθε μέρα, για να φτιαχτεί το φαγητό που τρώμε και τα προϊόντα που αγοράζουμε.
  • Μια χορτοφαγική διατροφή μειώνει την κατανάλωση του νερού, κατά 36%.
  • 10.000 λίτρα νερού χρησιμοποιούνται, για να φτιαχτεί το κινητό μας.

Ας αλλάξουμε, έστω, μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες. 

 

 


 Δείτε επίσης