Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

 1. Βάζουμε στη ζωή μας επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για τα ψώνια μας: Αυτό είναι το πρώτο βήμα για μια καθημερινότητα, χωρίς πλαστικό. Μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για το μανάβικο, την λαϊκή αγορά, το φαρμακείο, ή για οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες, θα περιορίσει κατά πολύ το πλαστικό που καταναλώνουμε.
 2. Αποφεύγουμε τα πλαστικά δοχεία: Μπορούμε να χρησιμοποιούμε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία για να αποθηκεύουμε όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αλεύρι και άλλα τρόφιμα αντί για πλαστικά δοχεία. Μπορούμε να αποφύγουμε τα πλαστικά δοχεία και για κάποια απορρυπαντικά που αποθηκεύουμε για την καθαριότητα του σπιτιού μας. Όμως, προσοχή: Δεν χρειάζεται να πετάξουμε όλα τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσής μας καθώς αυτό θα προκαλούσε μια περιττή σπατάλη. Ας μην αγοράσουμε ξανά πλαστικά δοχεία.
 3. Δημιουργούμε ένα σετ ταξιδιού – μετακίνησης: Το σετ αυτό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει μαχαιροπίρουνα ή/και δίσκο φαγητού ή/και καλαμάκι και μπουκάλι νερού, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Καλό θα ήταν να μην είναι από πλαστικό και σίγουρα πρέπει να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουμε κατά πολύ τα πλαστικά μιας χρήσης, που χρησιμοποιούμε όταν τρώμε φαγητό έξω από το σπίτι.
 4. Αγοράζουμε προϊόντα χύμα: Για να αποφύγουμε τις περιττές συσκευασίες των τροφίμων, ψωνίζουμε από καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα τους χύμα. Μπορούμε να φέρουμε τα δικά μας δοχεία αποθήκευσης. Ας μην ξεχάσουμε να ζυγίσουμε το δοχείο μας, από πριν, για να μην μας χρεώσουν παραπάνω στο κατάστημα.
 5. Αγοράζουμε μεταχειρισμένα προϊόντα: Η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας πλαστικών, σε ένα νοικοκυριό είναι αναπόφευκτη, ειδικά λόγω των μοντέρνων συσκευών. Μπορούμε να δοκιμάσουμε την αγορά μεταχειρισμένων συσκευών μέσω διαδικτύου ή παλαιοπωλείων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε και τις συσκευασίες, τουλάχιστον μέχρι να παραχθεί μια ηλεκτρική σκούπα, που θα αποτελείται μόνο από μεταλλικά μέρη.
 6. Ανακυκλώνουμε το «καλό» πλαστικό: Τα καθαρά πλαστικά μπουκάλια, οι συσκευασίες σαμπουάν, τα δοχεία γιαουρτιού, κάποια παιχνίδια και επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία φαγητού έχουν πολλές πιθανότητες να ανακυκλωθούν. Από την άλλη, μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, σελοφάν και πλαστικά ποτήρια και καπάκια του καφέ έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες. Προτιμούμε τα προϊόντα που είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθούν και αποφεύγουμε τα άλλα.
 7. Επιλέγουμε ρούχα με φυσικές ίνες: Τα συνθετικά υφάσματα των ρούχων αποτελούν «ένα τεράστιο πρόβλημα στο ζήτημα της «ρύπανσης του πλαστικού», καθώς είναι κύριοι παράγοντες της μικροπλαστικής μόλυνσης. Επιλέγουμε ρούχα φτιαγμένα από υφάσματα όπως βαμβακερά, μάλλινα, από κάνναβη και μεταξωτά. Είναι πολύ καλύτερα, για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία μας.
 8. Δημιουργούμε τα δικά μας προϊόντα: Μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας οδοντόκρεμα από μαγειρική σόδα, λάδι καρύδας και αιθέρια έλαια. Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε κρέμες σώματος από λάδι καρύδας ή μακαδάμιας. Στην εποχή του internet υπάρχουν άπειρες συνταγές για φυσικά καλλυντικά, χωρίς χημικά αλλά η καλύτερη πηγή πληροφόρησης είναι πάντα μια γιαγιά πρόθυμη να μας μάθει όλα τα μυστικά ομορφιάς της.

Ζούμε χωρίς πλαστικό!
Η ζωή χωρίς πλαστικό είναι εφικτή. Απλά είναι πολύ δύσκολη και ειδικά στην αρχή.
Ωστόσο, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε το πλαστικό από τη ζωή μας και από το περιβάλλον.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Η Ελλάδα διόρθωσε την πολιτική για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

  Η χώρα μας, δυστυχώς, υποβάθμισε τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών και θαλάσσιων ταξιδιών καθώς και των ταξιδιωτών οργανωμένων ταξιδιών με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου 2020. Η συγκεκριμένη Π.Ν.Π. έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2020 για τα θαλάσσια ταξίδια και στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 για τα αεροπορικά και τα…

  25 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020