Δ.Τ.: Η νέα ενεργειακή ετικέτα στα καταστήματα από την 1η Μαρτίου 2021

beltlabel

Από την 1η Μαρτίου 2021 η νέα ενεργειακή ετικέτα κάνει την εμφάνισή της στα εμπορικά καταστήματα σε ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, καθώς και συσκευές συντήρησης κρασιών.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα υιοθετούν, επίσης, τη νέα ενεργειακή σήμανση από την 1η Μαρτίου 2021.

Η νέα ενεργειακή ετικέτα περιλαμβάνει:

  • Μία κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης (από A έως G) για όλες τις ομάδες προϊόντων, καταργώντας την υπάρχουσα κλίμακα από Α+++ έως G
  • Την ενεργειακή κατανάλωση με πιο ευδιάκριτο τρόπο στο μεσαίο τμήμα της ετικέτας, υπολογισμένη με βάση τη χρήση μιας συσκευής από ένα μέσο νοικοκυριό
  • Επικαιροποιημένα ή νέα εικονογράμματα στο κατώτερο τμήμα της ετικέτας που παρουσιάζουν πληροφορίες σχετικά με επιλεγμένα χαρακτηριστικά των προϊόντων
  • Τον κωδικό QR στην πάνω δεξιά γωνία, σαρώνοντας τον οποίο με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» τηλεφώνου ο καταναλωτής συνδέεται με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL, όπου βρίσκονται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.

Ένα προϊόν που ανήκει στην A+++ τάξη αναμένεται να ανήκει σε χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με τη νέα ετικέτα. Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και η ενεργειακή κατανάλωση του προϊόντος αυτού δεν έχουν αλλάξει. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος υπολογισμού της ενεργειακής του απόδοσης και η κατάταξή του στην επαναπροσδιορισμένη κλίμακα A-G.

Κατά τον χρόνο εισαγωγής της νέας ενεργειακής ετικέτας στα καταστήματα αναμένεται να υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που να κατατάσσονται στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης.

Η χρήση της νέας ετικέτας θα συντελέσει στην προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη συνεχώς αποδοτικότερων προϊόντων, που θα ανήκουν σε όλο και υψηλότερες τάξεις ενεργειακής απόδοσης.

Το ευρωπαϊκό έργο “LABEL 2020 - New Label driving supply and demand of energy efficient products” που υλοποιεί το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το ευρωπαϊκό έργο “BELT – Boost Energy Label Take up” που υλοποιούν το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής- Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. συνεργάζονται για την προώθηση της νέας ενεργειακής ετικέτας, υποστηρίζοντας την ομαλή μετάβαση από το τρέχον στο νέο σύστημα ενεργειακής σήμανσης.

Όλες οι συσκευές που φέρουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα καταχωρούνται στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL, η οποία παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τα προϊόντα. Οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές μέσω ενός νέου εργαλείου (ηλεκτρονική εφαρμογή) που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου LABEL 2020 και είναι έξυπνο και φιλικό προς το χρήστη.


Με αυτό το εργαλείο, οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να συγκρίνουν πληροφορίες σχετικά με το λειτουργικό κόστος ή τις λειτουργικές δυνατότητες διαφορετικών προϊόντων, ενώ θα μπορούν να αναζητήσουν τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Το εργαλείο αυτό αναμένεται να είναι διαθέσιμο τον Μάρτιο του 2021, αφότου η νέα ετικέτα κάνει την εμφάνισή της στα καταστήματα.


Το έργο BELT αντίστοιχα, διαθέτει ήδη σχετική εργαλείο, μέσω της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν την κατανάλωση των ηλεκτρικών συσκευών τους και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επιπλέον ομάδες προϊόντων θα υιοθετήσουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, η νέα ενεργειακή ετικέτα για λαμπτήρες θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες των έργων LABEL2020 και BELT όπου υπάρχει σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Επικοινωνία:
ΚΑΠΕ, Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών
κ. Μαρία Ζαρκαδούλα: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2106603289
ΚΕ.Π.ΚΑ.
κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2310233333
Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ
κ. Σταυρούλα Χατζηδημητρίου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2103304444
Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

 

flag yellow lowΤο έργο Belt έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 847043. Η αποκλειστική ευθύνη για αυτό το περιεχόμενο βαρύνει μόνο τους συγγραφείς. Δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η EASME, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνονται για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.