Δ.Τ.: Νέα ενεργειακή ετικέτα για πέντε κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών

Έρευνα ανάμεσα σε καταναλωτές έδειξε ότι η κατάταξη που ισχύει σήμερα στην ενεργειακή ετικέτα είναι παραπλανητική. Αυτό συμβαίνει γιατί στις ανώτερες κατηγορίες (Α+, Α++ και Α+++) “συνωστίζονται” πολλές συσκευές, ενώ οι κατώτερες κατηγορίες είναι άδειες, καθώς οι πιο ενεργοβόρες συσκευές έχουν πλέον απαγορευτεί, στην αγορά.

Για να διορθώσει αυτήν την κατάσταση , η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναβαθμίσει την ετικέτα: όλες οι κατηγορίες με “+” θα εξαφανιστούν και θα αντικατασταθούν από την κλίμακα A έως G. Η ανώτατη κατηγορία Α θα είναι κενή, για να υπάρχει χώρος για τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, που θα παραχθούν στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το Μάρτιο του 2019, την αναμόρφωση της ενεργειακής σήμανσης για τους λαμπτήρες φωτισμού, τα ψυγεία, τις οθόνες τηλεοράσεων, τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων.

Ενώσεις καταναλωτών σε όλη την Ε.Ε. ζητούν εδώ και καιρό αυτήν την αναμόρφωση, η οποία θα βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν πιο εύκολα την ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές.

1 Μαρτίου 2021: Οι νέες ετικέτες για τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, τα ψυγεία, τους ψυγειοκαταψύκτες, τις αποθήκες κρασιού, τις τηλεοράσεις και τις οθόνες πρέπει να είναι ορατές στα καταστήματα. Οι λιανοπωλητές πρέπει να αλλάξουν τις ετικέτες μέσα σε 2 εβδομάδες από την 1η Μαρτίου 2021.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών διεξάγει ενημερωτική εκστρατεία για τους καταναλωτές και για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τη νέα σήμανση με τη βοήθεια της BEUC στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος που ονομάζεται BELT (Boost Energy Label Take up). Το πρόγραμμα αυτό, στοχεύει στην αύξηση της απορρόφησης των πιο ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων. Για να ευαισθητοποιήσουν όλους τους εμπλεκόμενους (κατασκευαστές, εμπόρους λιανικής και καταναλωτές) σχετικά με τη νέα ενεργειακή ετικέτα, οι εταίροι του BELT διοργανώνουν δράσεις για όλους τους ενδιαφερόμενους σε εθνικό επίπεδο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει ετοιμάσει πολύ χρήσιμο υλικό για να ενημερώσει τους καταναλωτές στην Ελλάδα: