Επιστροφή 501,23 ευρώ από λογαριασμό φυσικού αερίου

radiator 250558 640Καταναλωτής, το Νοέμβριο του 2021, υπέγραψε σύμβαση, για παροχή φυσικού αερίου, με σταθερή τιμή και διάρκεια 24 μήνες.  Ο πάροχος του υποσχέθηκε τιμή 0,078 ευρώ ανά kwh.

Το Φεβρουάριο του 2022, έλαβε λογαριασμό, για κατανάλωση δυο μηνών, για ποσό ύψους 1.060,78 ευρώ, Διαμαρτυρήθηκε, στον πάροχο και ανακάλυψε ότι είχε υπογράψει σύμβαση, με κυμαινόμενη τιμή, η οποία προέβλεπε TTF + κέρδος. Ο πάροχος υποσχέθηκε, προφορικά, ότι θα τακτοποιούσε το πρόβλημα και θα μετέτρεπε τη σύμβαση με κυμαινόμενη τιμή σε σύμβαση με σταθερή τιμή. Ο καταναλωτής υπέγραψε την αντίστοιχη σύμβαση, με σταθερή τιμή, διάρκειας 12 μηνών.

Όμως, ο καταναλωτής παρέλαβε, σε λίγες μέρες, και τον επόμενο λογαριασμό, ο οποίος ήταν, επίσης, υπέρογκος, 1.322,59 ευρώ, αν και ήταν μόνο για ένα μήνα. Λόγω των παραπλανητικών πρακτικών της εταιρίας, ο καταναλωτής διέκοψε τη σύμβασή του, αφού διακανόνισε το χρέος του σε δόσεις και υπέγραψε σύμβαση με άλλο πάροχο.

Το Μάιο του 2023, ο καταναλωτής έλαβε ειδοποίηση, από τον παλιό πάροχο ότι είχε πληρώσει, μόνον κατά το ήμισυ την τελευταία δόση του διακανονισμού.

Θυμωμένος πλέον ο καταναλωτής προσέφυγε, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, στο οποίο έγινε μέλος και προσκόμισε συμβάσεις, λογαριασμούς, συμφωνία διακανονισμού και όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. μελέτησε την υπόθεση και ανακάλυψε ότι ο καταναλωτής πλήρωνε και κυμαινόμενη τιμή και ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να εξηγείται το τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται η τιμή του φυσικού αερίου. Ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον πάροχο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν ακολούθησε καμιά  καταχρηστική πρακτική και μάλιστα «έκανε και χάρη», στον καταναλωτή και δεν του χρέωσε ρήτρα αποχώρησης, όταν αυτός «έσπασε» τη δεύτερη σύμβαση, που είχε υπογράψει, αυτή με τη σταθερή τιμή.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε καταργηθεί, μέσα σε 3 μήνες από την έναρξή του. Σε ερώτησή μας προς τον πάροχο, μας απέστειλε την ίδια επιστολή.

Έτσι, αρχές Ιουλίου 2023, το ΚΕ.Π.ΚΑ. απέστειλε νέα επιστολή, προς τον πάροχο, θέτοντας δυο ερωτήματα:

  • Σε ποια νομοθετική βάση στηρίζεται η επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής σε κυμαινόμενη τιμή φυσικού αερίου, όπως είναι η τιμή TTF.
  • Με ποιο τρόπο υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο πάροχος, τον Αύγουστο του 2023, απέστειλε σχεδόν την ίδια επιστολή, επιμένοντας ότι δεν ακολούθησε καμιά  καταχρηστική πρακτική και μάλιστα «έκανε και χάρη», στον καταναλωτή και δεν του χρέωσε ρήτρα αποχώρησης, όταν αυτός «έσπασε» τη δεύτερη σύμβαση, που είχε υπογράψει, αυτή με τη σταθερή τιμή.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημέρωσε και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), η οποία ζήτησε εξηγήσεις, από τον πάροχο. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023, υπήρξε συνεχής ανταλλαγή επιστολών και εγγράφων ανάμεσα στη Ρ.Α.Ε., τον πάροχο φυσικού αερίου και το ΚΕ.Π.ΚΑ.

Και ω! του θαύματος! Αρχές Ιανουαρίου 2024, ο πάροχος μας ενημέρωσε ότι επέστεψε στον καταναλωτή ποσό ύψους 501,23 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στη διαφορά των χρεώσεων ανάμεσα σε αυτές με την κυμαινόμενη τιμή που επέβαλε ο πάροχος και αυτές με σταθερή τιμή, που είχε ζητήσει ο καταναλωτής.

Μια ταλαιπωρία δυο χρόνων του καταναλωτή έληξε χάρη στις γνώσεις, την επιμονή και τη μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Ας γίνουμε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να το ενδυναμώσουμε,

ώστε να συνεχίσει να είναι στο πλευρό των καταναλωτών,

που έχουν ανάγκη βοήθειας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

 

 


 Δείτε επίσης