Αρχείο

Απαξίωση του ΕΦΕΤ και έλλειψη προστασίας της δημόσιας υγείας και του καταναλωτή

22/11/2007
Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ. : Αντωνία Αντωνίου, Απόστολος Κατσιφάρας, Φίλιππος Σαχινίδης, Ιωάννης Αμοιρίδης, Ευάγγελος Αργύρης, Χρίστος Βερελής, Σοφία Γιαννακά, Γιάννης Διαμαντίδης, Ιωάννης Δριβελέγκας, Νικόλαος Ζωΐδης, Κάρταλης Κωνσταντίνος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ευστάθιος Κουτμερίδης, Ιωάννης Κουτσούκος, Ιωάννης Μαγκριώτης, Ιωάννης Μανιάτης, Αθανασία Μερεντίτη, Παναγιώτης Μπεγλίτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Παπαχρήστος, Χρήστος Παπουτσής, Ιωάννης Ραγκούσης, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Εμμανουήλ Στρατάκης, Δημήτρης Τσιρώνης, Ελπίδα Τσουρή
Θέμα: Απαξίωση του ΕΦΕΤ και έλλειψη προστασίας της δημόσιας υγείας και του καταναλωτή
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια


Ο ΕΦΕΤ που ιδρύθηκε με το Ν. 2741/1999, προκειμένου να αποτελέσει το φορέα διαμόρφωσης και εφαρμογής προτύπων για τον έλεγχο και την ασφάλεια των τροφίμων, βρίσκεται σε διαρκή πορεία υποβάθμισης και απαξίωσης, με τελικό στόχο τη διάλυσή του, από την ημέρα που για πρώτη φορά ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία το 2004 μέχρι σήμερα.
Ενδεικτικό της απαξιωτικής πολιτικής είναι η έλλειψη βούλησης για στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό τόσο στην Κ.Υ., όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην παραλαβή των εργαστηριακών οργάνων, καθώς και η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για τη δημιουργία των περιφερειακών δομών σε Β. Αιγαίο και Θράκη, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες.
Δέσμια ισχυρών συμφερόντων η Κυβέρνηση, αντί να εκπονεί και να υλοποιεί σχέδιο Εθνικής Πολιτικής για την ασφάλεια των τροφίμων, δημιουργεί σταδιακά όλες τις προϋποθέσεις για να μην υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια στην αγορά, όσον αφορά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνοντας τελικά τον καταναλωτή εντελώς απροστάτευτο απέναντι στην ασυδοσία, την αισχροκέρδεια και την αδιαφάνεια.
Η έκδοση του ΠΔ 79/3.5.2007 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΚΥΑ ΔΥΓ2/ΓΠ οικ.38295 των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών δημιούργησαν περαιτέρω νομοθετική σύγχυση και οδήγησαν το ελεγκτικό σύστημα σε πολυδιάσπαση, καθιστώντας το ουσιαστικά αναποτελεσματικό.
Όλες αυτές οι αποφάσεις και οι ενέργειες της Πολιτικής Ηγεσίας βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των τροφίμων και τους ελέγχους στην αγορά.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Εάν προτίθεται να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ΕΦΕΤ και την περιφερειακή δομή του.
2. Εάν θα προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό για την πλήρη στελέχωση του ΕΦΕΤ με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
3. Εάν προτίθεται να ενισχύσει με οικονομικά κίνητρα το προσωπικό, όπως π.χ. υπερωρίες και επιδόματα ελέγχων.
4. Εάν στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007 - 2013 προβλέπονται δράσεις υποστήριξης και αναβάθμισης του ΕΦΕΤ.
5. Εάν θα δημιουργηθούν νέες περιφερειακές διευθύνσεις σε Β. Αιγαίο και Θράκη, που συνεχώς εξαγγέλλονται.
6. Πότε θα ολοκληρωθούν οι προμήθειες του εργαστηριακού εξοπλισμού, πού οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πλήρους λειτουργίας των εργαστηρίων του ΕΦΕΤ.