Αρχείο

Λευκό τυρί Βουλγαρίας προωθείται στην αγορά ως "φέτα"

29/11/2007
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α' Θεσσαλονίκης, κ. Χρύσα Αράπογλου
Θέμα: Λευκό τυρί Βουλγαρίας προωθείται στην αγορά ως "φέτα"
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό

Μετά από το βρετανικό τυρί που παράγεται στο Bόρειο Γιορκσάιρ το οποίο διετίθετο στην αγορά ως φέτα μέχρι να αναγκαστεί ο παραγωγός του να το μετονομάσει σε fettle για να παρακάμψει το νόμο, αλλά και τους Γερμανούς, οι οποίοι επινόησαν την Fetakca, για να δελεάσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές, μία ακόμη περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εμπορικότητα και τα κέρδη που προσφέρει η φέτα: η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) καταγγέλλει την προβολή - μέσω του διαδικτύου - βουλγαρικού τυριού ως φέτα. Η "βουλγαρική φέτα" παρουσιάζεται, σε σχετική ιστοσελίδα της ομάδας Tangra, ως παραδοσιακό προϊόν της γειτονικής χώρας και πωλείται σχεδόν στη μισή τιμή από την αυθεντική ελληνική φέτα.
Οι παραγωγοί καταγγέλλουν την "παραχάραξη" της ονομασίας "φέτα" από τη Βουλγαρία και από άλλες χώρες της Ε.Ε., ακόμη και μετά την τυπική κατοχύρωση της ονομασίας ως προϊόν αποκλειστικά ελληνικό. Ακόμη, κάνουν λόγο και για διαφθορά στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω παράνομων ελληνοποιήσεων. Μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., τα προϊόντα της εισάγονται ελεύθερα στη χώρα μας, δεν ελέγχονται και το λευκό τυρί που παράγεται στη γειτονική χώρα, εισάγεται στην Ελλάδα από επιτηδείους, "βαφτίζεται" ως ελληνικό - "φέτα" και πωλείται στους καταναλωτές σε διπλάσιες τιμές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Εάν προτίθεται να καταγγείλει την παράνομη δραστηριότητα της βουλγαρικής εταιρείας και να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
2. Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να ελέγχονται όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά και να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας και αισχροκέρδειας;
3. Εάν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη συγκρότηση Ειδικού Σώματος Ελέγχου, για τον έλεγχο διακίνησης των γαλακτοκομικών προϊόντων.