2013

Πτώση του πληθωρισμού - αύξηση σε τρόφιμα και ενέργεια

9/8/2013
Βουλευτής Ηρακλείου Ν.Δ., κ. Αυγενάκης Λευτέρης
Θέμα: Πτώση του πληθωρισμού - αύξηση σε τρόφιμα και ενέργεια
Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα Ιωάννη και Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χατζηδάκη Κωστή

Σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκε τον Ιούλιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔτΚ), καταγράφοντας μείωση 0,7% έναντι μείωσης 0,4% που είχε σημειώσει τον Ιούνιο παρά τις αυξήσεις σ βασικά είδη διατροφής και ενεργειακά προϊόντα. Σε μέσα επίπεδα έτους, μετά και το αποτέλεσμα του Ιουλίου, διαμορφώνεται στο -0,25% τη στιγμή που τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ αναμένουν το μέσο ετήσιο ΔτΚ στο 0,8% για το 2013. Το παραπάνω σημαίνει ότι για τους επόμενους πέντε μήνες θα πρέπει να αναμένουμε αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, ώστε να προσεγγίσει, αν όχι να επιτύχει, τον ετήσιο στόχο. 

Στις εκθέσεις τους για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού μνημονίου οι δύο διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει κατ'επανάληψη τον προβληματισμό τους για το γεγονός οτι οι μεγάλες μειώσεις που έχον γίνει στους μισθούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν ακολουθούνται και απο μειώσεις τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Παρά το αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη για πέμπτη συνεχή μήνα (η πτώση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο) η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) καταγράφει για άλλο ένα μήνα αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, τη στιγμή που το εισόδημα των νοικοκυριών βαίνει συνεχώς μειούμενο, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group. που επικαλείται στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στο διάστημα 2009-2012 το εισόδημα των νοικοκυριών εμφανίζει αθροιστικά συρρίκνωση περί το 27%. Αναπόφευκτα η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά, περιορίζοντας σε αντίστοιχο βαθμό -ή και υψηλότερο- τη ζήτηση σε όλα τα είδη.

Δεδομένης της αλληλένδετης σχέσης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, το αναμενόμενο θα ήταν οι τιμές να υποχωρούν με ανάλογο ρυθμό. Εντούτοις οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την οικονομική ευρωστία των πολιτών. Οι αιτίες για την "ακαμψία" της ακρίβειας αποδίδονται σε διάφορες παραμέτρους. Οι υψηλές τιμές αποδίδονται στις αντίστοιχα υψηλές τιμές πετρελαίου, στις φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και στην αδυναμία χορ΄γησης πιστώσεων απο τους προμηθευτές. Στα ανωτέρω συγκαταλέγονται οι αυξημένες τιμές στις πρώτες ύλες κυρίως των εισαγομένων προϊόντων, η επιβάρυνση των συντελεστών του ΦΠΑ που δεν δύναται να πάντα να απορροφούνται, αλλά και οι γενικότερες στρεβλωσεις ανταγωνισμού που υπάρχουν στην αγορά, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν ακόμα συνθήκες ολογιπωλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι κλάδοι του εγχώιου επιχειρείν εμφανίζουν αδυναμία να μειώσουν τις τιμές, εξέλιξη που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ετήσειας σύγκρισης του γενικού δείκτη για τον Ιούλιο (έναντι του ίδιου μήνα του 2012) όπου και καταγράφονται αυξήσεις: 

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του μηνός Ιουλίου 2013, σε σύγκριση με τον ανίστοιχο δείκτη του Ιουλίου του 2012, παρουσίασε μείωση ο,5% έναντι μείωσης 0,3% τον Ιούνιο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα διαρκή αγαθά και τα είδη νοικοκυριού, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,9%, την υγεία που καταγράφονται μειώσεις τιμών 4% και την κατηγορία επικοινωνίες όπου καταγράφεται μείωση 4,4%. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται κατά 0,8% την ομάδα "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά". Η αύξηση αυτή διαμορφώθηκε απο επιμέρους αυξησεις στις τιμές των νωπών λαχανικών κατά 4,6%, των νωπών φρούτων κατά 6,1%, στις τιμές της νωπής πατάτες κατά 34,5%, και στα κρέατα κατά 1,1%. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε απο τη μείωση των τιμών στα δημητριακά κατά 2,8% και παρασκευάσματα, χυμούς φρούτων καιτά 12,1%. Επιπλέον μεγάλη αύξηση διαπιστώνεται και στη στέγαση που περιλβάνει στη μέτρηση και το πετρέλαιο θέρμανσης μετά την εξίσωση της φορολογίας του με το πετρέλαιο κίνησης κατά 25,1% και του ηλεκτρισμού κατά 12,3%.

Όπως φαίνεται απο τα στοιχεία για πέμπτο συνεχώμενο μήνα του έτους καταγράφεται αποπληθωρισμός, κάτι που καταγράφτηκε τελευταία φορά το 1968, γυρίζοντας την αγορά 45 χρόνια πίσω. Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το μήνα Ιούλιο 2013 διαμορφώθηκε στις 108,13 μονάδες, όντας μειωμένος σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2012. 

Κυριότεροι λόγοι για την περίοδο αποπληθωρισμού που διανύουμε αποτελούν η μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η δίχως προηγούμενο μακροχρόνια ύφεση, η φθίνουσα επίδραση απο την άνοδο των έμμεσων φόρων και η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων. Ωστόσο, η πίεση απο την οικονομική ύφεση, την άνοδο της ανεργίας και την πτώση εισοδήματος και κατανάλωσης φαίνεται να λαμβάνει χαρακτηριστικά μακροχρόνιας διάρκειας κάτι που οδηγεί σε συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων, παρασύροντας καθοδικά την προσφορά και ζήτηση. 

Κατόπιν των ανωτέρω.

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί

1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να τονωθεί η αγορά, διορθώνοντας στρβλώσεις της αγοράς ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες και ειδικότερα στα τρόφιμα και την ενέργεια, δεδομένου ότι ο κπαρατεταμένος αποπληθωρισμός, δεν φέρνει κέρδη στις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να συμπιέζουν κατά πολύ το περιθώριο κέρδους του, αλλά συνιστά απειλή καθώς αντανακλά την κατάρρευση της ζήτησης;