Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου
Θέμα: Ναυαγεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας
Προς: Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ακόμη ένα έργο που προωθεί την ανάπτυξη και την καινοτομία στη χώρα μας, εγκαταλείφθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ένας φορέας η προσφορά του οποίου θα ήταν μεγάλη στην ανάπτυξη της χώρα, ναυάγησε εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. Η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομίας, που διαρκώς επαγγελόταν η Κυβέρνηση, έπεσε στο κενό. Η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών στην Ζώνη Καινοτομίας, απέτυχε, η Διοίκηση συναντώντας διαρκώς εμπόδια εκ μέρους των κυβερνώντων αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε παραίτηση και το αποτέλεσμα όλων αυτών των χειρισμών, ήταν η απαξίωση του σημαντικότερου ελληνικού σχεδίου καινοτομίας.
Δυστυχώς η Κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε συνεχή  υποβάθμιση την έρευνα, αδιαφορεί για το πλούσιο και καταξιωμένο ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας και το οδηγεί προς άλλες χώρες. Ενώ θα έπρεπε να αναδείξει την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σε έναν φορέα καινοτομίας και ανάπτυξης, τον μετέτρεψε με την ασκούμενη πολιτική της σε ένα διακοσμητικό στοιχείο, η προσφορά του οποίου είναι ελλιπής τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να τοποθετηθεί για το μέλλον της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, να αναλάβει άμεσα  πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αποκτήσει τον ρόλο και τον χαρακτήρα που οφείλει να έχει.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για το μέλλον της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, η οποία έχει οδηγηθεί σε πλήρη απαξίωση;