Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Παντελής Οικονόμου
Θέμα: Το κίνημα πολιτών κατά της πληρωμής διοδίων
Προς: Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ιωάννη Μαγκριώτη
 
 
 
Θα γίνουν τώρα δυο τελευταίες επίκαιρες ερωτήσεις προς τον κ. Μαγκριώτη ως Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Η μία είναι με αριθμό 384/11-1-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κ. Παντελή Οικονόμου, σχετικά με το κίνημα πολιτών κατά της πληρωμής των διοδίων.
Κύριε Οικονόμου, θα μας αναπτύξετε την ερώτησή σας ως εξαιρετικά επίκαιρο και επικίνδυνο φαινόμενο.
Ορίστε, κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Λόγω και της κυριολεκτικά επίκαιρης φύσης του ερωτήματος δεν χρειάζεται και πάρα πολύ χρόνο η ανάπτυξή του.
Κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε, έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα κατά των διοδίων, το οποίο διαρκώς μαζικοποιείται και παίρνει και πιο μαχητικές μορφές.
Η αντίδραση οφείλεται στο ότι σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης η απαίτηση απέναντι στον πολίτη είναι να πληρώνει όλο και περισσότερα διόδια και για όλο και πιο αμφιλεγόμενες και συχνά ακαθόριστες υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα τα διόδια είναι τέλη. Τα τέλη πρέπει να είναι ανταποδοτικά. Και όταν γίνονται όλο και πιο ακριβά και για όλο και πιο ακαθόριστες υπηρεσίες, είναι φυσικό να υπάρξει αντίδραση.
Επιπλέον όλων αυτών, οι συμβάσεις με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το εθνικό οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία δεν επαληθεύονται. Υστερεί, δηλαδή, η πραγματική κατάσταση με βάση τα συμπεφωνημένα. Νομίζω ότι είναι καιρός να γίνει μια αξιολόγηση και αυτού του καθεστώτος. Από τη μέχρι σήμερα πορεία εκτέλεσης των έργων προκύπτει ότι η μέθοδος αυτή όχι απλώς πρέπει να επαναξιολογηθεί αλλά πρέπει ενδεχομένως να υπάρξουν παρεμβάσεις και στα ισχύοντα σήμερα.
Η ερώτηση είναι πρώτον, αν έχετε πρόθεση μέχρι να γίνουν όλα αυτά να αποτρέψετε νέες αυξήσεις των διοδίων και δεύτερον, πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την απαράδεκτη κατάσταση που σε πολλά σημεία υπάρχει στο εθνικό οδικό δίκτυο και δημιουργεί αυτήν τη δικαιολογημένη εκρηκτική κατάσταση σαν κλίμα στο κοινωνικό σώμα;
Ευχαριστώ.