Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης
Θέμα: Η Ελλάδα ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. στην αμόλυβδη βενζίνη
Προς: Πρωθυπουργό, κ. Γεώργιο Παπανδρέου

κ. Πρωθυπουργέ,

Η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας έχει αυξηθεί έως και 50% από τις αρχές του 2010, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. σε τιμή αμόλυβδης.

Κύρια αιτία αποτελεί η άκρως αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει υπερβολική φορολογία στην αμόλυβδη βενζίνη. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι, στη βάση της ίδιας λογικής, έχει ήδη προγραμματιστεί το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το εκτεταμένο λαθρεμπόριο, αλλά και, τελευταίως, την πολιτικοκοινωνική κρίση στις χώρες της Βορείου Αφρικής.

Συνέπειες όλων αυτών είναι η οικονομική επιβάρυνση χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η εκτίναξη του πληθωρισμού, τα λουκέτα σε πολλά πρατήρια, η πτώση του τουρισμού και η μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Ερωτάσθε:

  1. Πώς θα εναρμονιστεί η τιμή καυσίμων στην Ελλάδα, τουλάχιστον, με την αντίστοιχη μέση τιμή στην ΕΕ;
  2. Πώς θα προστατέψετε, ουσιαστικά, τους καταναλωτές, τους πρατηριούχους, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, από τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες της ανεξέλεγκτης τιμής των καυσίμων;