2010

Κρυφές χρεώσεις από πενταψήφια SMS

08/03/2010
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α’ Αθηνών, κ. Αθανάσιος Τσούρας
Θέμα: Κρυφές χρεώσεις από πενταψήφια SMS
Προς: Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη
Μεγάλη έκταση έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά οι ιδιαίτερα αυξημένες χρεώσεις συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας μέσω μηνυμάτων από πενταψήφιους κωδικούς στα κινητά τους τηλέφωνα.
Συγκεκριμένα εταιρείες, που ουδείς γνωρίζει την προέλευσή τους ή την έδρα τους, αποστέλλουν μηνύματα σε ανυποψίαστους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι τελευταίοι να συμμετέχουν σε δήθεν διαγωνισμούς, κληρώσεις δώρων κλπ. Με εξαιρετικά υψηλές χρεώσεις στο μηνιαίο τους λογαριασμό. Και το κυριότερο χωρίς την έγκριση ή τη συγκατάθεσή τους.
Εάν δε κάνουν το ολέθριο σφάλμα να απαντήσουν καθ' οιοδήποτε τρόπο σε κάποιο από αυτά τα μηνύματα, δέχονται καταιγισμό άλλων παρόμοιων μηνυμάτων με αντίστοιχη βεβαίως χρέωση.
Επειδή οι διαδικασίες που ακολουθούν οι εν λόγω εταιρείες για να "αλιεύσουν" πελάτες είναι αδιαφανείς,
Επειδή παραβιάζεται κατάφωρα το προσωπικό απόρρητο καθώς δεν είναι εξακριβωμένο με ποιο τρόπο φτάνουν στα αρχεία τους οι τηλεφωνικοί αριθμοί των συνδρομητών,
Επειδή οι χρεώσεις από τις επαναλαμβανόμενες - τις περισσότερες φορές - αποστολές είναι υπέρμετρα υψηλές,
Επειδή η παραβίαση του απορρήτου αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον ακανθώδη θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
 
Επειδή τέλος η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για την ασφάλεια των αγορών και ειδικά για ένα προϊόν όπως η κινητή τηλεφωνία που είναι εξαιρετικά διαδεδομένο.
 
Ερωτάται η Υπουργός:
 
1. Ποια είναι η έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο των ιδιαίτερα αυξημένων χρεώσεων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας μέσω μηνυμάτων από άγνωστους πενταψήφιους αριθμούς στα κινητά τους τηλέφωνα; Συνεχίζεται; Αυξάνεται;
 
2. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση ενημέρωση των καταναλωτών;
 
3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την εξάλειψη του φαινομένου και την προστασία των καταναλωτών;