2009

Η εγκατάλειψητου σχεδίου επέκτασης των αστικών συγκοινωνιών προς τους 9 δήμους της επαρχίας Λαγκαδά

Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ. Χάρης Τσιόκας, Βασίλης Γερανίδης, Ιωάννης Σκουλάς, Νίκος Σηφουνάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Μανώλης Σκουλάκης, Μανώλης Στρατάκης, Χρήστος Χάιδος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Θέμα: Η εγκατάλειψη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. του σχεδίου επέκτασης των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ) προς τους 9 δήμους της επαρχίας Λαγκαδά του Ν. Θεσσαλονίκης
Προς: τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη
 
 
H Ν.Δ. 5 χρόνια μετά την ανάληψη της Κυβερνητικής ευθύνης αρνείται να ολοκληρώσει το σχέδιο επέκτασης των αστικών συγκοινωνιών στο Νομό Θεσσαλονίκης, το οποίο υλοποιήθηκε σε μεγάλο μέρος του, από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ..
Οι επιπτώσεις δημιουργούν ήδη κοινωνική αναστάτωση.
Στην ουσία χωρίς συγκοινωνίες είναι 50 χωριά σε εννέα δήμους της Επαρχίας Λαγκαδά.
Στα περισσότερα από τα χωριά αυτά δεν εκτελούνται δρομολόγια και στα υπόλοιπά, τα δρομολόγια είναι ελάχιστα και η συγκοινωνιακή κάλυψη ανεπαρκέστατη.
Η συγκοινωνιακή σύνδεση του διοικητικού και οικονομικού κέντρου της περιοχής (Λαγκαδάς) με τους γύρω οικισμούς είναι ανύπαρκτη και οι μετεπιβιβάσεις ατελείωτες και κοστοβόρες.
50.000 άνθρωποι που κατοικούν μόλις 35-40 χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ταλαιπωρούνται καθημερινά, είναι απομονωμένοι και αποκομμένοι από τις συγκοινωνίες και στερούνται τη δυνατότητα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες του Νομού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στη θέση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επί 5 χρόνια, ενώ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων και των Δημάρχων της περιοχής, προτίμησε την επιλεκτική νομοθετική ρύθμιση επέκτασης των δρομολογίων του ΟΑΣΘ σε δημοτικά διαμερίσματα του Νομού Πέλλας!
Επειδή οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες
Επειδή είναι ανεπίτρεπτο μια εξόφθαλμη συγκοινωνιακή αρρυθμία που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά κοινωνικής αναλγησίας να μην απασχολεί σοβαρά την κεντρική διοίκηση.
Επειδή έπρεπε η  Κυβέρνηση της Ν.Δ. να είχε ολοκληρώσει το σχέδιο επέκτασης των αστικών συγκοινωνιών που είχε δρομολογηθεί από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επί 5 χρόνια τιμωρεί τους κατοίκους της επαρχίας Λαγκαδά και του ορεινού όγκου του Σοχού.
Θα δώσει τέλος στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό που υφίστανται οι κάτοικοι των εννέα δήμων της Επαρχίας Λαγκαδά ;
Είναι στις προθέσεις της να εγκαταλείψει το σχέδιο επέκτασης των αστικών συγκοινωνιών σ' όλο το νομό Θεσσαλονίκης;