2009

Αποζημίωση των τοματοπαραγωγών Μεσσηνίας από τις ζημιές από το νέο εχθρό της τομάτας Tuta absoluta

25/08/2009
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου
Θέμα: Αποζημίωση των τοματοπαραγωγών Μεσσηνίας από τις ζημιές από το νέο εχθρό της τομάτας Tuta absoluta
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήριο Χατζηγάκη


Όπως έχει γνωστοποιηθεί στο ΥΠΑΑΤ και από την επιστολή του Νομάρχη Μεσσηνίας, από τον Ιούλιο του 2009 διαπιστώθηκε και ταυτοποιήθηκε η παρουσία του επιβλαβούς παθογόνου καραντίνας Tuta absoluta στην περιοχή της Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας.

Πρόκειται για ένα μικρολεπιδόπτερο το οποίο ονομάζεται φυλλορήκτης της τομάτας, προσβάλλει όλα τα σολανώδη με προτίμηση τον καρπό της τομάτας, τον οποίο υποβαθμίζει ποιοτικά.

Στη Τριφυλία στις καλλιέργειες τομάτας (υπαίθριες και θερμοκηπιακές), έχει προξενήσει σημαντικές ζημιές οι οποίες είναι διαφοροποιημένες από περιοχή σε περιοχή, ενώ ο βαθμός προσβολής είναι μεγαλύτερος στις υπαίθριες καλλιέργειες.

Όπως τονίζουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ν.Α. Μεσσηνίας, παρά την έγκαιρη κινητοποίηση των τοπικών αρμοδίων υπηρεσιών της Ν.Α. Μεσσηνίας και την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών προς τους παραγωγούς, παρατηρήθηκε εξάπλωση του επιβλαβούς αυτού οργανισμού, σε μικρό χρονικό διάστημα, στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας.

Οι σημαντικές προσβολές έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς τομάτας, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, δεδομένου ότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχουν ακόμα δοθεί εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το νέο αυτό εχθρό καραντίνας, ο οποίος σημειωτέον είναι εισαγόμενος. Παράλληλα, οι παραγωγοί τομάτας της περιοχής έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους, μετά την ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής, η οποία την καθιστά μη εμπορεύσιμη.

Επειδή οι ζημιές είναι σημαντικές, το αίτημα των παραγωγών του Νομού Μεσσηνίας είναι να κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί τομάτας για τη ζημιά που υπέστησαν.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

θα κινηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες διαδικασίες προς τον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη ζημιά που έχουν υποστεί από την εισβολή του νέου αυτού εντόμου Tuta absoluta;