2009

Ποιους εξυπηρετεί η Κυβέρνηση με την άρνηση δημιουργίας περιοχής υδατοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό;

31/08/2009
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Χάρης Τσιόκας
Θέμα: Ποιους εξυπηρετεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με την άρνηση και την κωλυσιεργία της επί πεντέμισι χρόνια στη δημιουργία περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (μυδοκαλλιεργειών) στο Θερμαϊκό Κόλπο; 
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κ. Γιώργο Σουφλιά


Η Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (Δήμοι Χαλάστρας, Αξιού, Ν.Μηχανιώνας και Νομαρχία) από τις 7-4-2004 έχουν υποβάλει αίτημα σχετικά με τον καθορισμό περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) στον Θερμαϊκό κόλπο.

Δυστυχώς έχουν περάσει 5,5 χρόνια από την ανωτέρω ημερομηνία και μέχρι σήμερα η σχετική έγκριση δεν έχει επιτευχθεί, προκαλώντας κοινωνικό αναβρασμό και αναστάτωση στις αντίστοιχες περιοχές. Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Διοίκησης καταγράφεται ως ένα προκλητικό παραμύθι που εμπαίζει τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου.

Όπως και σε παλαιότερη σχετική επίκαιρη ερώτησή μου έχω αναφέρει, στον Θερμαϊκό κόλπο και στο Ν.Θεσ/νίκης, εδώ και αρκετά χρόνια, με μεράκι και επιμονή αλιείς των παράκτιων περιοχών έχουν αναπτύξει μεθοδικά τη μυδοκαλλιέργεια. Ο πλούτος της θάλασσας και το μοναδικό περιβάλλον βοήθησε ώστε τα μύδια της περιοχής να χαρακτηρισθούν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και να αποτελούν σήμερα τον κύριο προμηθευτή της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της ΕΕ. και στηρίζει ουσιαστικά την εθνική και την τοπική οικονομία, απασχολώντας παράλληλα με πολλαπλούς τρόπους πέραν των 3.000 πολιτών του Νομού.

Η έλλειψη πλαισίου χωροθέτησης και φορέα διαχείρισης, δημιουργεί προβλήματα που αφορούν τη νομιμότητα των αδειών και επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος καθώς και τον τρόπο εμπορίας και διακίνησής του.

Στην από 16-3-2006 επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει για το θέμα είχε δοθεί υπόσχεση από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (επισυνάπτω τα σχετικά) ότι «εντός εύλογου διαστήματος η ανωτέρω έγκριση θα ολοκληρωθεί» και παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας συνεχίζουν να κωλυσιεργούν.

Επειδή τον Νοέμβριο του 2008 απεστάλη για πολλοστή φορά η επικαιροποιημένη μελέτη της Π.Ο.Α.Υ.

Επειδή η κρίση  που οι πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης αποτυπώνουν συμπυκνώνεται στη διαπίστωση ή της ανικανότητας της Κυβέρνησης ή της σκοπιμότητας προκειμένου να υπάρχουν 2 κατηγοριών παραγωγοί για να εκβιάζονται στις τιμές και το κόστος από τους εμπόρους.

Επειδή συμπληρώνεται περίπου ένας χρόνος από την επανυποβολή του φακέλου και παρά το ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες (Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ κ.α.)  έχουν γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου σας συνεχίζει αναιτιολόγητα την κωλυσιεργία και δεν αποστέλλει τον σχετικό φάκελο στην Ν.Α.Θ. προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία!!

Επειδή πρόκειται στην πράξη για καθαρά πολιτική απόφαση που αρνείται η αποχωρούσα Κυβέρνηση να την αναλάβει.

Επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει άμεσα στην χωροθέτηση του θαλάσσιου πάρκου προκειμένου να στηρίξει τους νέους και πραγματικούς παραγωγούς.

Επειδή υπάρχουν πολλαπλές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν.

Επειδή έχουν δημιουργηθεί βάσιμες ενδείξεις στους μυδοκαλλιεργητές ότι η καθυστέρηση δημιουργίας της Π.Ο.Α.Υ και της σύστασης του φορέα διαχείρισης είναι εσκεμμένη, προκειμένου να κερδοσκοπούν οι έμποροι των προϊόντων τους και οι ίδιοι να είναι θύματα εκμετάλλευσης.

Επειδή οι τοπικές κοινωνίες έχουν εξαντληθεί από την καθυστέρηση αυτή και έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα οι παραγωγοί στην διακίνηση και στην εμπορία των προϊόντων τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις υπηρεσίες του Υπουργείου και στον 6ο χρόνο της Υπουργικής ευθύνης  δε δίνει λύση στο πρόβλημα;
2. Για ποιους λόγους αδιαφορεί στην πράξη για τη  δημιουργία οργανωμένης περιοχής ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό κόλπο;
3. Με αφορμή την τελευταία παρουσία της αποχωρούσας Κυβέρνησης της ΝΔ στη ΔΕΘ είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να δώσει οριστική λύση ή θα επικαλεστεί και πάλι την γραφειοκρατία;