Υγειονομικός έλεγχος Σούπερ-Μάρκετ

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δέχτηκε την παρακάτω καταγγελία, για μεγάλο σούπερ-μάρκετ:«Οι συνθήκες υγιεινής, στο σημείο πώλησης των οπωροκηπευτικών είναι απαράδεκτες. Έχουν φτιάξει αυτοσχέδιους πάγκους, με τελάρα, όπου ήταν τοποθετημένα τα οπωροκηπευτικά, προς πώληση. Τα τελάρα, με τα οποία φτιάχνονται οι αυτοσχέδιοι πάγκοι είναι γεμάτα με χώματα, υπολείμματα λαχανικών, που έχουν σαπίσει, ιστούς από αράχνες, συνθήκες οι οποίες αναδύουν δυσάρεστη μυρωδιά (σαπίσματος), από τα οπωροκηπευτικά, που πέφτουν και εγκλωβίζονται μέσα σε αυτά.». Η καταγγελία διαβιβάστηκε, άμεσα, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία διενήργησε έλεγχο και μας απέστειλε το παρακάτω έγγραφο:

«Κατά τον υγειονομικό έλεγχο στον χώρο του Οπωροπωλείου, διαπιστώθηκε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονταν μέσα σε ανοιχτά κιβώτια (τελάρα) τα οποία ήταν τοποθετημένα πάνω σε μόνιμους πάγκους. Σε συνέχεια των πάγκων αυτών, στην μπροστινή και στις πλαϊνές πλευρές υπήρχαν ακάθαρτα τελάρα τα οποία ήταν τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο και χρησιμοποιούνταν κι αυτά σαν πάγκοι έκθεσης των οπωρολαχανικών, με αποτέλεσμα να μην είναι ευχερής ο καθαρισμός του δαπέδου (βρέθηκαν χώματα μέσα στα τελάρα, αράχνες κάτω από τους πάγκους καθώς επίσης υπολείμματα από σάπια τρόφιμα στο δάπεδο ενώ υπήρχε και δυσοσμία από την κατάσταση αυτή.

Στο ίδιο τμήμα διαπιστώθηκε ότι οι περιέκτες των ξηρών καρπών ήταν ρυπαροί.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη όλοι οι χώροι των καταστημάτων καθώς επίσης κάθε είδους εξοπλισμός, έπιπλα, σκεύη κ.λπ., θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η παρουσία περιττών αντικειμένων και ειδών συσκευασίας (κιβώτια, καφάσια κ.λπ.) στους χώρους πώλησης των καταστημάτων και θα πρέπει τα είδη αυτά να απομακρύνονται άμεσα.

Ύστερα από τα παραπάνω συστήνεται να απομακρυνθούν τα τελάρα που χρησιμοποιούνται σαν πάγκοι έκθεσης των οπωρολαχανικών, ώστε να είναι ευχερής ο καθαρισμός του δαπέδου, να καθαρίζονται σχολαστικά και τακτικά τα τελάρα,  να απομακρύνονται άμεσα τα σάπια τρόφιμα από τα τελάρα και από το δάπεδο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με δυσοσμίες, που δημιουργούνται από αυτά, καθώς επίσης να καθαρίζονται τακτικά και οι περιέκτες των ξηρών καρπών.»

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. θα ελέγξει, σε ανύποπτο χρόνο, την εφαρμογή, από την εταιρεία, της σύστασης της Νομαρχίας.

 

 


 Δείτε επίσης