Άρνηση Ακύρωσης - Διάφορα παραδείγματα

Οι καταγγελίες συμβάσεων για προγράμματα αδυνατίσματος συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα ανάμεσα στις υποθέσεις που χειρίζεται το ΚΕ.Π.ΚΑ.. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σημαντικός αριθμός καταναλωτριών απαίτησε τη λύση συμβολαίων με ινστιτούτα αισθητικής και αδυνατίσματος. Από αυτές τις περιπτώσεις αναφέρουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές:

Καταναλώτρια, αφού ενημερώθηκε, από διαφημιστικό φυλλάδιο εταιρίας, ξεκίνησε πρόγραμμα διατροφής, για απώλεια βάρους. Αν και είχε κάποιους ενδοιασμούς, η προσφορά φαινόταν τόσο συμφέρουσα, που τελικά τη δέχτηκε. Αργότερα, επιβαρύνθηκε με έξοδα μεταφοράς και άλλες δαπάνες, για τις οποίες οι υπεύθυνοι δεν την είχαν ενημερώσει. Ζήτησε την ακύρωση του προγράμματος, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε. Μετά από μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ., το ζήτημα διευθετήθηκε.
Καταναλωτής επισκέφθηκε ινστιτούτο αδυνατίσματος, για απώλεια τοπικού πάχους και, τελικά, μετά από καταιγισμό πληροφοριών, από τους υπαλλήλους του ινστιτούτου, για τα 'θαυματουργά' προγράμματα', συμφώνησε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Και, ενώ άλλα είχαν συμφωνηθεί, βρέθηκε να είναι "χρεωμένος", σε 5 πιστωτικές κάρτες. Έτσι, ζήτησε την ακύρωση του προγράμματος και τον αντιλογισμό των χρεώσεων στις κάρτες του. Μόνο με παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., πραγματοποιήθηκε η επιστροφή των ποσών.

Καταναλώτρια ζήτησε διακοπή προγράμματος αποτρίχωσης με λέιζερ, για το οποίο είχε συνάψει συμβόλαιο, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Το ινστιτούτο δεν αποδεχόταν τη διακοπή. Με την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., το ινστιτούτο δέχτηκε την ακύρωση και επέστρεψε το ποσό, που είχε καταβάλει η Καταναλώτρια.
Καταναλώτρια δέχτηκε τηλεφώνημα στο σπίτι της να υπογράψει κάποιο πρόγραμμα. Όταν επισκέφτηκε το ινστιτούτο, δεν ενημερώθηκε πως θα εκδίδονταν πιστωτικές κάρτες στο όνομά της, προκειμένου να αποπληρωθεί το πρόγραμμα. Με τρόπο διακριτικό, δεν της επέτρεψαν να μελετήσει το συμβόλαιο, με τη δικαιολογία του περιορισμένου χρόνου και επιπλέον δεν της παρέδωσαν αντίγραφο. Ελάχιστες μέρες αργότερα, αποφάσισε να ακυρώσει το πρόγραμμα, αλλά αντιμετώπισε την άρνηση των υπευθύνων. Με την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., το συμβόλαιο ακυρώθηκε και στην Καταναλώτρια επιστράφηκαν τα χρήματα που είχε καταβάλλει.

Καταναλώτρια "εξαναγκάστηκε" να επισκεφτεί Ινστιτούτο, μετά από έντονη πίεση, που της ασκήθηκε στο δρόμο. Εκεί υπέγραψε συμβόλαιο, το οποίο ζήτησε να αποπληρώνει με άτοκες δόσεις, μέσω πιστωτικών καρτών, που υποσχέθηκε το Ινστιτούτο να εκδώσει για την Καταναλώτρια. Σύντομα, συνειδητοποίησε πως το ποσό δεν είχε χρεωθεί σε άτοκες δόσεις, αλλά όλο μαζί και έντοκο. Με την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. το πρόγραμμα ακυρώθηκε και επιστράφηκαν τα ποσά που είχαν χρεωθεί, στις κάρτες.

Καταναλώτρια, μόνιμος κάτοικος Ιόνιου νησιού, επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και κατόπιν πίεσης, που της ασκήθηκε στο δρόμο, από υπαλλήλους Ινστιτούτου, υπέγραψε συμβόλαιο περιποίησης προσώπου. Αν και ενημέρωσε για τον τόπο κατοικίας της καθώς και για την ολιγοήμερη παραμονή της στην Θεσσαλονίκη, ουδείς μπήκε στον κόπο να την ενημερώσει πως στον τόπο κατοικίας της δεν υπάρχει αντίστοιχο ινστιτούτο, το οποίο θα την εξυπηρετούσε. Η Καταναλώτρια ζήτησε να μάθει αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά εισέπραξε μισόλογα. Όταν επέστρεψε στο νησί της, συνειδητοποίησε το πρόβλημα και ζήτησε ακύρωση, την οποία της αρνήθηκαν, με διάφορες δικαιολογίες. Τελικά, με την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., το πρόγραμμα ακυρώθηκε και επιστράφηκαν τα χρήματα που είχε καταβάλλει η Καταναλώτρια.

Καταναλώτρια που υπέγραψε σύμβαση για πρόγραμμα αξίας 851 ευρώ. και ζήτησε ακύρωση, με την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. πέτυχε τη λύση της σύμβασης την επομένη ημέρα!

Σε άλλη περίπτωση, καταναλώτρια που αγόρασε πρόγραμμα διατροφής αξίας 1850 ευρώ. και θέλησε να το ακυρώσει, ικανοποίησε την απαίτησή της με την καταβολή ενός συμβολικού ποσού περίπου 50 ευρώ..

Επίσης, η υπόθεση ενός μέλους του ΚΕ.Π.ΚΑ. που είχε κλείσει συνολικά τέσσερα προγράμματα περιποίησης προσώπου και σώματος και ζήτησε ακύρωσή τους, τακτοποιήθηκε με την επιστροφή 1600 ευρώ.

Σε άλλες δύο παρόμοιες περιπτώσεις επιστράφηκαν στις καταναλώτριες τα ποσά των 680 ευρώ και 270 ευρώ, αντίστοιχα.

Καταναλώτρια υπέγραψε με ινστιτούτο αδυνατίσματος, συμβόλαιο μεγάλης αξίας, από το οποίο αποφάσισε πως ήθελε να υπαναχωρήσει. Από το Ινστιτούτο Αδυνατίσματος αρνήθηκαν να ακυρώσουν το πρόγραμμα, αλλά με τη μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, η Καταναλώτρια κατάφερε να ακυρώσει το πρόγραμμα και να της επιστραφούν τα χρήματα που είχε καταβάλλει, ως προκαταβολή.

Καταναλώτρια υπέγραψε τετράμηνο συμβόλαιο προγράμματος αδυνατίσματος, με γεύματα. Για να μπορέσει να πληρώσει το ποσό του προγράμματος, το ινστιτούτο προσφέρθηκε να της εκδώσει δύο πιστωτικές κάρτες με τις οποίες θα μπορούσε να το αποπληρώσει. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Καταναλώτρια αποφάσισε να ακυρώσει το συμβόλαιο και να πληρώσει μόνο για το μέρος του προγράμματος, του οποίου είχε ήδη κάνει χρήση. Έτσι, απευθύνθηκε στο ινστιτούτο, για να κάνει γραπτή αίτηση διακοπής, την οποία αρνήθηκαν να της χορηγήσουν. Απευθύνθηκε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., όπου ενημερώθηκε για τα δικαιώματά της και τη σωστή διαδικασία διακοπής, την οποία έπρεπε να ακολουθήσει. Με την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., ακυρώθηκε το πρόγραμμα και στην Καταναλώτρια επιστράφηκαν τα χρήματα που δικαιούνταν.

Καταναλώτρια επισκέφτηκε Ινστιτούτο Αισθητικής και υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 620 ευρώ για θεραπείες λιποδιάλυσης και σύσφιξης. Όταν όμως συμβουλεύτηκε τον γιατρό της, αυτός της συνέστησε να μην υποβληθεί στις συγκεκριμένες θεραπείες, για λόγους υγείας. Η Καταναλώτρια ενημέρωσε το Ινστιτούτο, όμως η υπεύθυνή του αρνήθηκε την ακύρωση του συμβολαίου. Το γεγονός καταγγέλθηκε και δυο μέρες μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. το συμβόλαιο λύθηκε και τα χρήματα επεστράφησαν στην Καταναλώτρια, χωρίς καμιά περαιτέρω υποχρέωσή της.


H επόμενη Καταναλώτρια ζήτησε επίσης διακοπή της σύμβασής της με γνωστό κέντρο αδυνατίσματος, τρεις εβδομάδες μετά την υπογραφή της σύμβασης, για προσωπικούς της λόγους. Η σοβαρή καθυστέρηση, που σημειώθηκε, στην πραγματοποίηση του αιτήματός της αντιμετωπίστηκε, άμεσα, όταν το ΚΕ.Π.ΚΑ. επικοινώνησε με το κέντρο, οπότε και λύθηκε το ζήτημα.


Με την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. πραγματοποιήθηκε και η ακόλουθη διακοπή προγράμματος με Κέντρο Αισθητικής για ριζική αποτρίχωση προσώπου, αξίας 660 ευρώ. Χαρακτηριστικό σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι επί τέσσερις μήνες το Ινστιτούτο δεν ικανοποιούσε το αίτημα λύσης της σύμβασης!

Η παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. στις υποθέσεις αυτές στηρίχθηκε στην αρχή ότι ο Καταναλωτής δεν οφείλει να καταβάλει χρήματα για υπηρεσίες που δεν έχει χρησιμοποιήσει (σύμφωνα με τον 'Κώδικα Δεοντολογίας' που συνυπέγραψαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα Ινστιτούτα Αισθητικής) καθώς και στο κύρος του και στην εμπειρία του ΚΕ.Π.ΚΑ. να διαχειρίζεται με επιτυχία τέτοιες υποθέσεις.

 

 


 Δείτε επίσης