“Πιστωτική” παγίδα

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δέχτηκε την παρακάτω καταγγελία Καταναλωτή, που αφορούσε επιθετική πολιτική έκδοσης πιστωτικής κάρτας, από τράπεζα, που κανείς δε γνώριζε ποια είναι, γιατί στην κάρτα αναγραφόταν ένα «σκέτο λογότυπο».

«Σας επιστρέφω την κάρτα που εκδώσατε παράτυπα (λόγω του ότι δεν υπήρξε καμία δική μου αίτηση), στο όνομά μου και επιφυλάσσομαι όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου. Σας ενημερώνω ότι έγινε και σχετική καταγγελία, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, λόγω του ότι στην σχετική επιστολή σας, δεν αναγράφεται ούτε τραπεζικός οργανισμός, ούτε επιτόκιο δανεισμού. Σας αποστέλλω συστημένη την επιστολή αυτή καθώς και τα έγγραφά σας και παρακαλώ να μην επαναληφθεί.»

Αφού ανακαλύψαμε, έπειτα από επικοινωνία, με την Τράπεζα Ελλάδος, ποια τράπεζα ήταν, διαβιβάσαμε την καταγγελία, στις 8 Δεκεμβρίου 2005, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στο Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών. Η τράπεζα μας απάντησε, με μια πολυσέλιδη επιστολή, στην οποία, όμως, δεν έδινε καμία ουσιώδη απάντηση, για τις καταγγελίες. Το ΚΕ.Π.ΚΑ., στην απαντητική επιστολή του, προς την τράπεζα, επεσήμανε:

Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2006

Σε απάντηση της από 18/1/2006 επιστολής σας, επισημαίνουμε ότι η ενημέρωση του Καταναλωτή ήταν ελλιπέστατη:

1.      Οι Καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα λογότυπα των τραπεζών.

2.      Ούτε, στην επιστολή, που συνόδευε την κάρτα, ούτε στον απαντητικό φάκελο, αναφερόταν η επωνυμία της Τράπεζας. Αναφερόταν μόνο το λογότυπο, το οποίο δε σημαίνει τίποτα, για τον Καταναλωτή.

3.      Στην όλη αλληλογραφία σας, πουθενά δεν πληροφορείτε τον Καταναλωτή, για επιτόκιο, ΣΕΠΠΕ, δικαίωμα  υπαναχώρησης, ταυτότητα προμηθευτή και όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία , όπως αυτά προκύπτουν, από το Ν.2251/94, για τις συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος και τις συμβάσεις από απόσταση.

4.      Προκύπτει, επίσης, και το εύλογο ερώτημα, γιατί ο Καταναλωτής δεν παρέλαβε, από εσάς, αντίγραφο της υποτιθέμενης σύμβασης Καταναλωτικού δανείου και Πιστωτικής Κάρτας;

5.      Αποστέλλετε πιστωτικές κάρτες, ακόμα και PIN, με απλό ταχυδρομείο, σύμφωνα  και με την καταγγελία, που διαβιβάσαμε με το 216/6.1.06 έγγραφό μας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και τις πολλές τηλεφωνικές καταγγελίες, που δεχόμαστε στο ΚΕ.Π.ΚΑ.

Σας καλούμε, λοιπόν να διορθώσετε την πρακτική σας και να προσαρμοστείτε στην ελληνική νομοθεσία, για την προστασία των Καταναλωτών.

Μετά την επιστολή αυτή η Τράπεζα δεσμεύτηκε:

«… θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και εγγράφως ότι κατόπιν των αντιδράσεων που λάβαμε από εσάς, αλλά και άλλους καταναλωτές, κρίνοντας ότι ο τρόπος επικοινωνίας και αποστολής της πιστωτικής μας κάρτας, αν και νόμιμος, δεν ήταν επαρκής για το ευρύ κοινό, αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε την επιστολή πρώτης επικοινωνίας με τους πελάτες μας και ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει τεθεί στην παραγωγή.

Με το νέο τρόπο επικοινωνίας, η κάρτα αποστέλλεται πλέον με συστημένο ταχυδρομείο, ενώ ο πελάτης ενημερώνεται για το λόγο αποστολής της στο όνομά του (υπενθύμιση της Σύμβασης που υπέγραψε), γίνεται δε ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Κάρτα είναι εκδόσεως της Τράπεζάς μας, καθώς και ο τρόπος ενεργοποίησης της κάρτας μέσω τηλεφώνου, ενώ στο φάκελο περιλαμβάνεται ήδη το φυλλάδιο επανάληψης των όρων χρήσης της, ανεξάρτητα εάν ο πελάτης την ενεργοποίησε ή όχι. Υποδείγματα της σύμβασης καταναλωτικού δανείου και πιστωτικής κάρτας, την οποία υπογράφουμε με τους πελάτες μας, καθώς και της νέας επιστολής πρώτης επικοινωνίας, είναι στη διάθεσή σας εφόσον ζητηθούν. Σας δηλώνουμε δε πρόθυμοι να λάβουμε υπόψη μας οποιαδήποτε παρατήρησή σας προς το σκοπό της βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους καταναλωτές και πελάτες μας.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

 

 


 Δείτε επίσης