Αρχείο

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα τροφίμων στην Ελλάδα και απάθεια των ελληνικών αρχών

9/1/2006
Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και Ευρωβουλευτής, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης
Θέμα: Αποκαλύψεις για το κύκλωμα τροφίμων στην Ελλάδα και απάθεια των ελληνικών αρχών
Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές και ο Τύπος αποκαλύπτουν τους τελευταίους μήνες περιπτώσεις εστιατορίων, παντοπωλείων, αλυσίδων καταστημάτων τροφίμων κ.α. που δίνουν στην κατανάλωση τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία λήξεως έχει περάσει προ πολλού και η συντήρησή τους γίνεται με τρόπο πλημμελή, αφού π.χ. ευαίσθητα τρόφιμα διατηρούνται μονίμως εκτός ψυγείου ή σε ακατάλληλους και βρώμικους χώρους αποθήκευσης. Επίσης, στις ίδιες έρευνες αναδεικνύονται και περιπτώσεις χονδροειδούς παραπλάνησης του καταναλωτή αφού κατεψυγμένα τρόφιμα πωλούνται ως" φρέσκα"(φυσικά σε πολύ υψηλότερες τιμές) ή απαλείφεται η προέλευσή τους και αποκτούν νέα "ταυτότητα" ώστε να μπορούν να πουληθούν σε μεγαλύτερες τιμές κ.ο.κ.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία στους Έλληνες καταναλωτές ενώ μεγάλη ζημιά υφίστανται και οι χιλιάδες έντιμοι επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων τους οποίους ακολουθεί μια άδικη δυσπιστία. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το μόνο που δεν φαίνεται να ανησυχεί είναι το ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο - αν και αρμόδιο - παραμένει απαθές επί μήνες και έτσι ευλόγως ο ελληνικός Τύπος διερωτάται γιατί δεν κάνουν οι υπηρεσίες του αυτό που κάνουν οι δημοσιογράφοι και γιατί δεν λαμβάνονται αμέσως αυστηρά μέτρα κατά των κακών επαγγελματιών, από τη στιγμή μάλιστα που αποκαλύπτονται και δημοσίως σε εκατομμύρια τηλεθεατές.

Τηρείται από τις ελληνικές αρχές η κοινοτική νομοθεσία περί προστασίας της υγείας των καταναλωτών με αυτή την προκλητική διαιώνιση της ατιμωρησίας ελάχιστων κακών επαγγελματιών που δυσφημούν τον κλάδο τους; Πως μπορεί να παρέμβει η Επιτροπή κατά τρόπο άμεσο ώστε να αναγκαστούν οι ελληνικές αρχές να ξεκαθαρίσουν την πρωτοφανή αυτή κατάσταση και να προστατέψουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και των έντιμων επαγγελματιών;