2010

Ασφάλεια χρήσης και πιστοποιητικά ελέγχου ηλεκτρονικού τσιγάρου

15/01/2010
Ευρωβουλευτής Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Πουπάκης
Θέμα: Ασφάλεια χρήσης και πιστοποιητικά ελέγχου ηλεκτρονικού τσιγάρου
Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Κατά την εφαρμογή των μέτρων από τα κράτη μέλη για τον έλεγχο του καπνίσματος, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών-καπνιστών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπου οι κατασκευαστές το παρουσιάζουν ως υγιεινό τρόπο καπνίσματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με εργαστηριακούς ελέγχους, που έκανε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) σε δείγματα από δύο μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων, εντόπισε καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει προειδοποίηση να μην γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλές ή βοηθάει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με οργανώσεις για τη δημόσια υγεία, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει στόχο τον νεαρό κόσμο και μπορεί να γίνει «προθάλαμος» για το κανονικό τσιγάρο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχουν προβεί σε διαδικασία αξιολόγησης του εν λόγω προϊόντος οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές;

2. Υπάρχουν καθορισμένα πρότυπα ασφαλείας από την ΕΕ για την κατασκευή, εισαγωγή και διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά;

3. Υπάρχουν διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου και πιστοποίησης κατά την παραγωγή αυτών των προϊόντων, ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές και ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς;

4. Υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για δέσμευση ή ανάκληση τέτοιων συσκευών από τα κράτη – μέλη;