Ecolabel γενικά

logo_ecolabel.jpgΈνα λουλούδι για καλύτερο περιβάλλον. Οι επιλογές μας σαν Καταναλωτές μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη!

Ο πλανήτης μας και οι κάτοικοί του, αντιμετωπίζουν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα: αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, καταστροφή του όζοντος, μόλυνση υδάτων, απώλεια βιοποικιλότητας, τεράστιες μάζες λυμάτων

Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε ελάχιστα για όλα αυτά τα προβλήματα. Εμείς, όμως, είμαστε αυτοί που επιλέγουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε. Πιστεύουμε πως είναι στο χέρι του Καταναλωτή να αλλάξει τον κόσμο. Οι επιλογές ενός ατόμου μπορεί να έχουν μικρό αποτέλεσμα, αλλά όταν πολλοί αρχίζουν να κάνουν τις ίδιες επιλογές, τα πράγματα γίνονται καλύτερα.

Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να προτιμούμε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, ενθαρρύνουμε τους κατασκευαστές να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν. Έχουμε όλοι μας πραγματική δύναμη και δυνατότητα επιρροής, όταν επιλέγουμε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τι σημαίνει οικολογική ετικέτα πάνω σε ένα προϊόν;

Σημαίνει ότι ένας ανεξάρτητος δημόσιος οργανισμός έχει ελέγξει ότι το προϊόν που φέρει την ετικέτα ανταποκρίνεται με τα αυστηρά οικολογικά κριτήρια, που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έπειτα από μακρές συζητήσεις και αναλύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Ο.Σ.Ε.Ε.). Τα κριτήρια αναθεωρούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να ανταποκρίνονται, ανά πάσα στιγμή, στις τεχνολογικές αλλαγές.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος προσφέρει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους Καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των αγοραστών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να προσδιορίσουν με ευκολία τα προϊόντα που έχουν επίσημα αναγνωρισθεί ως "πράσινα" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχνενστάιν. Ακόμα, δίνει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να γνωστοποιήσουν στους πελάτες τους ότι τα προϊόντα τους σέβονται το περιβάλλον. Από το 2000 άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός που διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του συστήματος, ώστε να καλύπτει και υπηρεσίες. Οι έμποροι χονδρικής και λιανικής πώλησης μπορούν τώρα να ζητούν απευθείας την απονομή Οικολογικού Σήματος για τα προϊόντα τους. Έτσι το σύστημα γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται μια οικολογική ετικέτα;

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης πιστεύουμε ότι αποτελεί στόχο μας να βοηθήσουμε όλους εμάς τους ανθρώπους που:

 • Έχουμε συνειδητοποιήσει τα προβλήματα και επιθυμούμε να κάνουμε κάτι για τον πλανήτη μας.
 • Είμαστε πολυάσχολοι και έχουμε μόλις 2 δευτερόλεπτα, για να εντοπίσουμε τα οικολογικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ - μάρκετ.
 • Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζουμε είναι πραγματικά οικολογικό.
 • Αμφισβητούμε και θέλουμε ένα αξιόλογο οργανισμό να ελέγξει τα οικολογικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος.
 • Απαιτούμε τα οικολογικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε να είναι εξίσου καλά με τα μη οικολογικά.
 • Θέλουμε αφενός να χρησιμοποιούμε οικολογικά προϊόντα, αλλά αφετέρου να μην ξοδεύουμε περισσότερο για αυτά.

6 καλοί λόγοι για να προτιμήσουμε προϊόντα με την οικολογική ετικέτα της Ε.Ε.

 • Είναι πιστοποιημένα από έναν ανεξάρτητο Οργανισμό.
 • Μπορούμε εύκολα να τα ξεχωρίσουμε.
 • Είναι προϊόντα εξίσου καλά και αποτελεσματικά με εκείνα που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
 • Έχουν πιστοποιηθεί ως οικολογικά, με βάση επιστημονικά δεδομένα.
 • Η οικολογική ετικέτα απονέμεται από δημόσιες αρχές.
 • Η μελέτη κατασκευής των οικολογικών προϊόντων γίνεται σε στενή συνεργασία με περιβαλλοντολόγους και Καταναλωτικές Οργανώσεις.

Η απονομή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος

Τα κριτήρια, που προτείνει το ΣΟΣΕΕ για μια κατηγορία προϊόντων, πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτού χρησιμοποιηθούν για την απονομή του Οικολογικού Σήματος σε προϊόντα.

Από την στιγμή που θα θεσμοθετηθούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο κατασκευαστής ή εισαγωγέας, που επιθυμεί να υποβάλλει αίτηση για το Οικολογικό Σήμα, πρέπει να επικοινωνήσει με τον Αρμόδιο Εθνικό Φορέα και να προσκομίσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα του πληρούν τα απαιτούμενα οικολογικά κριτήρια επιδόσεων. Στη συνέχεια, τα προϊόντα του μπορούν να φέρουν το Οικολογικό Σήμα, ενώ πωλούνται και αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτήσεις και απαντήσεις

Γιατί ένα προϊόν με οικολογική ετικέτα;
4 στους 5 Ευρωπαίοι Καταναλωτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, εφόσον είναι πιστοποιημένα από έναν ανεξάρτητο Οργανισμό.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή οικολογική ετικέτα ή ecolabel;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθεια της να βοηθήσει τους Καταναλωτές να ξεχωρίζουν τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, έχει αναπτύξει ένα σήμα, που ονομάστηκε ecolabel. Το ecolabel εφαρμόζεται στα προϊόντα καθημερινής χρήσης, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον,(με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα) καθώς και στις υπηρεσίες.

Τι μπορώ να κάνω για να καταναλώνω "έξυπνα" και "οικολογικά";
Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Οικολογικής Ετικέτας βρίσκεται στα χέρια μας.

 • Προτιμούμε προϊόντα που φέρουν την ecolabel.
 • Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν, που δε φέρει την ecolabel, επικοινωνούμε με τον κατασκευαστή για να μάθουμε γιατί.
 • Εκτός από εμάς, γύρω μας υπάρχουν και άλλοι Καταναλωτές, που δεν γνωρίζουν ακόμα για την ecolabel. Ας τους ενημερώσουμε όλους.

Τα προϊόντα που φέρουν το οικολογικό σήμα της Ε.Ε.

Από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα έχει απονεμηθεί σε περισσότερα από 300 προϊόντα καθημερινής χρήσης, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μήνα. Υπάρχουν 17 κατηγορίες προϊόντων, τόσες όσες χρειάζονται για να εξοπλίσουν ένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό. Σύντομα θα επιδοθεί σε ορισμένες νέες κατηγορίες προϊόντων (σκληρά επικαλύμματα δαπέδου, ηλεκτρικές σκούπες, τηλεοπτικές συσκευές, ελαστικά επίσωτρα και τουριστικά καταλύματα).