"Σύνδρομο των Βαλκανίων" : Που βρίσκεται η αλήθεια

na_012.jpgΠριν από ένα χρόνο στη γειτονική Γιουγκοσλαβία συντελούνταν ένα έγκλημα κατά του Ανθρώπου με ένα πόλεμο, τη λογική του οποίου ελάχιστοι κατανοούσαν και πολλοί λιγότεροι αποδέχονταν.

Πολύ λίγα αναφέρθηκαν για το πρόβλημα της επιβάρυνσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα διάφορα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Τώρα οι λαοί των Βαλκανίων ταλανίζονται από τις συνέπειες του λεγόμενου "Συνδρόμου των Βαλκανίων".

Οι πληροφορίες πάνω στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι ελλιπείς και αλληλοσυγκρουόμενες. Το ΚΕΠΚΑ αναζήτησε υπεύθυνη ενημέρωση στο θέμα του "Συνδρόμου των Βαλκανίων" και διαμόρφωσε τη θέση και τις προτάσεις του, που περιληπτικά αναφέρονται παρακάτω:

1.Η έκταση της ραδιενεργού ρύπανσης των τροφίμων (και των υδάτων) από σκόνη απεμπλουτισμένου ουρανίου πρέπει κατά πρώτον να αναζητηθεί στα αγροτικά προϊόντα που παρήχθησαν κατά την εποχή των βομβαρδισμών στην πληγείσα περιοχή αλλά και στις γύρω περιοχές στο βαθμό που η ραδιενεργός σκόνη μετακινήθηκε με αέρια ρεύματα. Τα προϊόντα αυτά είτε έχουν ήδη καταναλωθεί, ή έχουν καταψυχθεί και διακινούνται (σήμερα) ως κατεψυγμένα (π.χ. κατεψυγμένα λαχανικά). Κατά συνέπεια τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να εντοπισθούν και να δεσμευτούν, μέχρις ότου γίνει εκτεταμένος έλεγχος για να διαπιστωθεί η έκταση της ρύπανσής τους και η τυχόν επικινδυνότητά τους.

2.Από την εποχή των βομβαρδισμών μέχρι σήμερα υπήρξε σημαντική έκπλυση της ραδιενεργού σκόνης με κατάληξη το έδαφος, τον υδροφόρα ορίζοντα και τους υδάτινους πόρους. Επομένως η ρύπανση έχει αραιωθεί σημαντικά, δεν έχει όμως εκλείψει. Τα φυτά που τώρα αναπτύσονται στην περιοχή, μπορούν να προσλάβουν το (υδατοδιαλυτό) ουράνιο μαζί με το νερό. Κρίνεται επομένως σκόπιμη η μέτρηση του βαθμού ενσωμάτωσης του ραδιενεργού παράγοντα στους σήμερα παραγόμενους (στην εν λόγω περιοχή) φυτικούς (και μετέπειτα ζωϊκούς) ιστούς.

3.Ο αριθμός των μετρήσεων που αναφέρεται ότι έγιναν πρόσφατα από Ελληνικής πλευράς (περί τις 25) κρίνεται εξαιρετικά μικρός για να επιτρέψει οποιοδήποτε αξιόπιστο συμπέρασμα για την ασφάλεια των καταναλισκόμενων προϊόντων. Κατά συνέπεια καθησυχαστικές δηλώσεις οποιουδήποτε φορέα για το πρόβλημα αυτό, είναι εντελώς αβάσιμες και δημιουργούν μείζον θέμα αξιοπιστίας.

Το ΚΕΠΚΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για οτιδήποτε προκύψει.

Χ.Ν.Λ.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιανουαρίου 2001