Αδέσποτα ζώα - Ένα πρόβλημα που έχει λύση

ho_017.jpgΟ σκύλος και η γάτα είναι ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο, μετά από δική του επιλογή. Ο σκύλος, γρήγορα γίνεται για το αφεντικό του ένας ανεκτίμητος φίλος και η κοινή τους ζωή διαρκεί πολλά χρόνια. Η γάτα είναι το πιο ενδιαφέρον και συνάμα το πιο μυστηριώδες ζώο. Η θαυμαστή ευλυγισία της και αντοχή, η ήρεμη ιδιοσυγκρασία της, η αυτάρκεια και η υπερηφάνειά της, οι μυθικές σχεδόν πέντε αισθήσεις της, την κάνουν ένα σύντροφο πραγματικά συναρπαστικό.

Ο ίδιος ο άνθρωπος, όμως, που επέλεξε αυτά τα πλάσματα να αποτελούν τη συντροφιά του "προκάλεσε" και ένα τραγικό γεγονός: ένας μεγάλος αριθμός από αυτά είναι αδέσποτα. Αδέσποτα ζώα, είναι τα ζώα χωρίς "δεσπότη", χωρίς ιδιοκτήτη. Μόνον ο χαρακτηρισμός "αδέσποτα" δηλώνει καθαρά ότι είναι κάτι που εμείς (οι άνθρωποι) προκαλέσαμε.

Στη φύση, υπήρχε πλήρης ισορροπία μεταξύ των ζωντανών οργανισμών και όλα τα πλάσματα ζούσαν ελεύθερα και ασφαλή. Η πολιτισμική εξέλιξη, που εμείς καταφέραμε, εγκλώβισε τα ζώα, αβοήθητα, σε δρόμους, τσιμεντένια κτίρια και περιοχές άγονες. Και ενώ εμείς δημιουργήσαμε το "πρόβλημα", το διαιωνίζουμε, αλλά το τραγικότερο είναι ότι αντιδρούμε σε αυτό και αρνητικά.

Πρέπει να γίνει κατανοητό:
Τα αδέσποτα ζώα δεν είναι βρώμικα αντικείμενα ή πηγές μολύνσεως. Είναι ζωντανά πλάσματα, που εμείς εγκαταλείψαμε.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι η ουσία του "προβλήματος", ώστε να οδηγηθούμε στη λύση του. Διαφορετικά δημιουργείται ένας "φαύλος κύκλος".

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ζωής των αδέσποτων είναι 3 χρόνια. Δυστυχήματα, ασθένειες, επιπλοκές γέννας, ασιτία δεν επιτρέπουν σε αυτά να ζήσουν περισσότερο.

Στο σκύλο, η διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής του είναι περίπου 8 χρόνια. Ο σκύλος κάνει δυο τοκετούς ανά έτος. Σε κάθε τοκετό γεννιούνται 8 έως 10 κουτάβια, άρα μιλούμε για 16 έως 20 κουτάβια, ανά έτος, για τα αδέσποτα σκυλιά που ζευγαρώνουν ελεύθερα. Έτσι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής τους, αν αυτά ζήσουν 6-8 χρόνια, γεννιούνται 96-120 κουτάβια από κάθε αδέσποτο θηλυκό. Από αυτά τα κουτάβια τα μισά είναι θηλυκά, με αποτέλεσμα η ιστορία να επαναλαμβάνεται και η κατάσταση, διαρκώς, να επιδεινώνεται.

Στη γάτα, η διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής της είναι 7-8 χρόνια. Η γάτα κάνει 3 τοκετούς, ανά έτος και σε κάθε τοκετό γεννά 4-6 γατάκια, άρα γεννά περίπου 12-18 γατάκια το έτος. Επομένως σε 7-8 χρόνια αν ζήσει η γάτα, γεννά 96-144 γατάκια, από τα οποία τα μισά περίπου είναι θηλυκά. Τα νούμερα είναι τραγικά και μιλούν από μόνα τους.

Το δυστύχημα είναι ότι στα προηγούμενα νούμερα προστίθεται και ένας μεγάλος αριθμός ζώων από ιδιοκτήτες που παράτησαν τα δικά τους ζώα, επειδή είτε τα βαρέθηκαν, είτε ήταν περίοδος διακοπών και δεν είχαν τί να τα κάνουν καθώς και από ιδιοκτήτες, που όταν γεννούν τα θηλυκά τους ζώα, παρατούν τα μικρά, γιατί δεν ξέρουν πού να τα δώσουν.

Οι λύσεις είναι φανερές:
1) Να μην εγκαταλείπονται ενήλικα ζώα ή μικρά. Στην εποχή μας, είναι εύκολο, με τα τόσα μέσα που διαθέτουμε, να βρεις κάποιον, που αγαπά τα ζώα για να χαρίσεις ένα ζωάκι. Αγγελίες εφημερίδων και περιοδικών, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ο κτηνίατρος της περιοχής σας, μπορούν να βοηθήσουν.
2) Ταυτότητα, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων που ήδη υπάρχουν. Μ' άλλα λόγια τα αδέσποτα ζώα, σταδιακά, συλλέγονται, γίνεται έλεγχος της υγιεινής τους κατάστασης, εμβολιασμός τους, αποπαρασίτωσή τους (δίνονται χάπια για εχινόκοκκο) και στείρωση όλων των θηλυκών. Σ' αυτή τη λύση βέβαια, χρειάζεται η συνεισφορά ανθρώπων, που είναι ευαισθητοποιημένοι στα ζώα και κρατικών μηχανισμών, που αποτελούν την οικονομική πηγή. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση κάθε δήμου και κοινότητας υποχρεούται να χορηγεί κάποιο ποσό, το οποίο δεν είναι μεγάλο, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό. Έτσι δε θα έχουμε το τραγικό θέαμα ζώων να σκοτώνονται καθημερινά, ζώων να ψάχνουν και να απλώνουν παντού τα σκουπίδια, δημιουργώντας πρόβλημα υγιεινής, ενώ θα εκλείψει και μια βασική πηγή μετάδοσης ασθενειών σε άλλα μη αδέσποτα ζώα και σε ανθρώπους.

Συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση της δεύτερης λύσης χρειάζεται:

  • Ομάδα κτηνιάτρων, για τη διενέργεια των στειρώσεων.
  • Χώρος αναμονής και μετεγχειρητικής εξέλιξης, που διαρκεί μία εβδομάδα για το κάθε ζώο.
  • Άτομα με διάθεση και ευαισθησία, που θα βοηθούν στην περίθαλψη των ζώων.
  • Χρήματα, για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων, που μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με καλή οργάνωση των χειρουργείων.

Άρα, είναι φανερό ότι το να νοιαζόμαστε ή να παραπονιόμαστε, μόνο θεωρητικά, δε φτάνει. Απαιτείται συνεργασία και κατανόηση για τη λύση του "προβλήματος": αδέσποτα ζώα. Ας μην περιμένουμε μόνον από τους άλλους και μεταθέτουμε τις δικές μας ευθύνες.

Η ανθρωπιά και η ευαισθησία είναι δύο έννοιες αφηρημένες. Καιρός, λοιπόν, να δραστηριοποιηθούμε και να τους δώσουμε νόημα.

Φραντζανά Ανδρονίκη
Κτηνίατρος

 

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου 2002