na_012.jpgΠριν από ένα χρόνο στη γειτονική Γιουγκοσλαβία συντελούνταν ένα έγκλημα κατά του Ανθρώπου με ένα πόλεμο, τη λογική του οποίου ελάχιστοι κατανοούσαν και πολλοί λιγότεροι αποδέχονταν.

Πολύ λίγα αναφέρθηκαν για το πρόβλημα της επιβάρυνσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα διάφορα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Τώρα οι λαοί των Βαλκανίων ταλανίζονται από τις συνέπειες του λεγόμενου "Συνδρόμου των Βαλκανίων".

na_011.jpgΤο "φαινόμενο του θερμοκηπίου" αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Οι ρύποι, που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από την βιομηχανία, από τα μέσα μεταφοράς, από τους καυστήρες θέρμανσης κ.λπ., περιέχουν άνθρακα και ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Χρονικό περιβαλλοντικών καταστροφών, που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά την προηγούμενη δεκαετία:

1991
Νότια Αμερική. Επιδημία χολέρας, που οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στον ωκεανό, με αποτέλεσμα την υπερβολική ανάπτυξη φυκιών στις ακτές (πηγή μόλυνσης).

na_007.jpg"Σε τι περιβάλλον θέλουμε να ζούμε; Τι είδους περιβάλλον θέλουμε να κληρονομήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας; Αυτό είναι το αρχικό σημείο για το νέο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Δράσης 'Περιβάλλον 2010: το μέλλον μας, η επιλογή μας'. Θέλουμε ένα πρόγραμμα, που δεν θα χρονοτριβεί στα προβλήματα και τις δυσκολίες αλλά και δεν θα κινδυνολογεί υπερβολικά. Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους. Θέτοντας ξεκάθαρους περιβαλλοντικούς στόχους και προτεραιότητες, το νέο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης (είναι το 6ο στη σειρά, που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την κατεύθυνση, την ώθηση και τα εργαλεία, που χρειάζεται για να δημιουργήσουμε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Θα απευθύνεται σε πολίτες και επιχειρήσεις και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη με περιβαλλοντική ευαισθησία.

na_006.jpgΗ πλειονότητα των βιομηχανιών έχει διαπιστώσει ότι αρκετά από τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν απλά με το να αρνούμαστε την ύπαρξή τους. Όλο και περισσότερες βιομηχανίες, τουλάχιστον στην Ευρώπη, αποδέχονται την ευθύνη που έχουν απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος. Φαίνεται να υπάρχει ειλικρίνεια, διαφάνεια και νέα θέληση να ακούσουν, να συζητήσουν και να δράσουν. Ένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της βιομηχανίας θεωρεί ότι θα υπάρχουν πλεονεκτήματα για την ίδια τη βιομηχανία εάν παρουσιάσει ένα "πράσινο" πρόσωπο στους Καταναλωτές. Αλλά ένα "πράσινο" -οικολογικό - πρόσωπο πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρά οικολογικά μέτρα καθώς και μια ισχυρή βούληση από πλευράς των βιομηχανιών για την υλοποίησή του.

na_003.jpgΣτις 13 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για επιβολή οδηγίας στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, για πρώτη φορά, εισάγει ποινικές κυρώσεις κατά των παραβάσεων του δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόταση αναφέρεται στις σοβαρότερες παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο την εξασφάλιση της επιβολής αποτελεσματικών νομικών κυρώσεων. Οι άξονες στους οποίους βασίζεται η κοινοτική οδηγία είναι τρεις:

(α) τα κράτη - μέλη αποφασίζουν για τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβάσεων των περιβαλλοντικών κανόνων, βάσει του δικού τους ποινικού δικαίου,

(β) η πρόταση της Επιτροπής αναφέρεται αποκλειστικά στις βλάβες, που προκαλούνται στο περιβάλλον εκ προθέσεως ή βαρειάς αμελείας (αυτό σημαίνει ότι δεν χαρακτηρίζονται ως ποινικά αδικήματα όλες οι ρυπογόνες δραστηριότητες),

(γ) η οδηγία αναφέρεται στις δραστηριότητες, που ήδη απα-γορεύονται ρητά από το ισχύον δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

na_001.jpgΗ 5η Ιουνίου δίνει κάθε χρόνο την αφορμή για απολογισμούς στον τομέα του περιβάλλοντος. Αντί όμως για υποκριτικές ωραιοποιήσεις ή ισοπεδωτικές καταστροφολογίες πιο χρήσιμη είναι μια ψύχραιμη στάση.

Κι αυτό γιατί η φύση στάθηκε απλόχερη στην Ελλάδα. Ευρισκόμενη στο τρίστρατο ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, συνδυάζει, με τρόπο μοναδικό, στοιχεία από τις τρεις ηπείρους.