Οι αναπτυγμένες χώρες μπλοκάρουν τα φτηνά φάρμακα για τις αναπτυσσόμενες χώρες

he_005.jpgΦτωχοί άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, από το να εξασφαλίσουν φτηνά φάρμακα, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα.

Πέντε χρόνια από την ημέρα, που υπογράφηκε, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Συμφωνία της Ντόχα, η οποία είναι μία ριζοσπαστική συμφωνία, για να εξασφαλίζουν οι φτωχές χώρες φτηνά φάρμακα, η Οργάνωση Oxfam υποστηρίζει ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει.

Η Οργάνωση κατηγορεί τις Η.Π.Α., ότι υποστηρίζουν τα συμφέροντα των κολοσσιαίων φαρμακοβιομηχανιών τους και απειλούν τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μην εφαρμόζουν τα μέτρα της συμφωνίας της Ντόχα. Επίσης, η Οργάνωση κατηγορεί τη Ευρωπαϊκή Ένωση ότι παραμένει απλός θεατής αυτής της κατάστασης, χωρίς να κάνει τίποτε.

Η Συμφωνία της Ντόχα τυπικά, επιτρέπει, στις φτωχές χώρες να αγοράζουν φτηνά αντίγραφα περιζήτητων και ακριβών φαρμάκων. Οι Η.Π.Α. κατηγορούνται ότι προσπαθούν να αποτρέψουν χώρες, όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδία, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και να πωλούν φτηνά φάρμακα, για να διατηρηθεί το μονοπώλιο των φαρμακοβιομηχανιών των Η.Π.Α.

"Οι πλούσιες χώρες έχουν σπάσει το πνεύμα της Συμφωνίας της Ντόχα", υποστηρίζει η Celine Charveriat, επικεφαλής της καμπάνιας της οργάνωσης Oxfam, για το "τίμιο" εμπόριο.

"Η Συμφωνία κατοχύρωσε σωστά πράγματα, αλλά χρειάζεται πολιτική δράση, για την εφαρμογή τους, στην πράξη, κάτι που δεν έχει συμβεί, μέχρι στιγμής. Στην πραγματικότητα, έχουμε κάνει βήματα πίσω. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν ή πεθαίνουν αβοήθητοι".

Οι φαρμακοβιομηχανίες των Ινδιών παρασκευάζουν τα περισσότερα από τα φτηνά αντίγραφα κοκτέϊλ φαρμάκων, τα οποία χορηγούνται, κυρίως, σε πάσχοντες από AIDS, στην Αφρική και κρατούν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους ζωντανούς. Οι Ινδίες έχουν ρίξει το κόστος αγοράς, για ένα βασικό κοκτέιλ τριών φαρμάκων, από τις 10.000$ το χρόνο, σε λιγότερο από 150$. Και πρέπει να αναλογιστούμε ότι και άλλα καινούρια φάρμακα, για την αντιμετώπιση του AIDS, θα χρειαστούν, σύντομα, καθώς ο ιός γίνεται ανθεκτικότερος στα ήδη υπάρχοντα φάρμακα.

Αυτά τα καινούρια φάρμακα, για το AIDS, καθώς και τα φάρμακα, για τον καρκίνο και το διαβήτη, λόγω του γεγονότος ότι υπόκεινται, σε πνευματικά δικαιώματα, τα οποία έχουν κατοχυρώσει οι φαρμακοβιομηχανίες, δεν επιτρέπεται να αναγραφούν, ώστε να παραχθούν, σε χαμηλές τιμές. Η αναφορά της Oxfam διαπιστώνει ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν, το 2005, από τον ιό του AIDS και ότι ο καρκίνος και ο διαβήτης εξαπλώνονται, ταχύτερα, στις υπό ανάπτυξη χώρες, από ό, τι στις πλουσιότερες.

Σύμφωνα με την αναφορά, από τότε που υπογράφηκε η Συμφωνία της Ντόχα, στις 14 Νοεμβρίου 2001, "οι πλούσιες χώρες απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Η στάση τους χαρακτηρίζεται από απάθεια και αδράνεια. Οι Η.Π.Α, από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών, είναι, χωρίς αμφιβολία, υπεύθυνη, για την προώθηση ολοένα και αυστηρότερων κανόνων, για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των φαρμακοβιομηχανιών, σε βάρος των αναπτυσσόμενων χώρων".

Οι Η.Π.Α. έχουν συνάψει τις δικές τους διμερείς εμπορικές συμφωνίες, με τις αναπτυσσόμενες χώρες, υποχρεώνοντας τις χώρες αυτές, σε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο των πνευματικών δικαιωμάτων, από ό,τι ισχύει, σύμφωνα με τη συμφωνία της Ντόχα.
Οι φαρμακοβιομηχανίες παλεύουν, δυνατά, για την κατοχύρωση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των φαρμάκων τους. Τα τρία τέταρτα των φαρμάκων, κατά του AIDS, ελέγχονται, από μονοπώλια και είναι ασύμφορα οικονομικά, για τις φτωχές χώρες. Πάνω από το 75% των ανθρώπων, που χρειάζονται, επειγόντως, θεραπεία, για το AIDS, δεν τη λαμβάνουν. Μόνον το 8% των παιδιών, που πάσχουν, από AIDS, λαμβάνουν θεραπεία, η οποία έχει τετραπλάσιο κόστος, από την αντίστοιχη θεραπεία, για τους ενήλικες.

"Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις δεν έχουν εφαρμοστεί, στην πράξη και πέντε χρόνια αναμονής είναι πολλά, όταν το κόστος είναι τόσο υψηλό", επεσήμανε ο Steve Cockburn, υπεύθυνος της εκστρατείας Stop Aids, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 90 Μη κυβερνητικές Οργανώσεις.

Και, όμως, είναι γεγονός:

Η Premavati, μία 60χρονη χήρα, που ζει, στο Δελχί και υποφέρει από καρκίνο στους λεμφαδένες, έχει ξοδέψει περίπου 900$, σε φάρμακα. "Ο άνδρας μου πέθανε, πριν από 2 χρόνια", λέει η Premavati. "Δεν έχουμε καθόλου οικονομίες. Από τους δύο γιους μου, ο ένας είναι εποχιακός εργάτης, ο άλλος δεν έχει καθόλου δουλειά. Η κόρη μου είναι 30 χρονών, έχει 2 παιδιά και είναι, επίσης, χήρα". Είναι μία από τα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπων, στην Ινδία, οι οποίοι δε δύνανται να αγοράσουν τα φάρμακα, που είναι απαραίτητα, για να σώσουν τις ζωές τους. Η χώρα τους είναι η κύρια παραγωγός φαρμάκων, αλλά περίπου το 67% της παραγωγής εξάγεται και, επιπλέον, δέχεται πιέσεις να σταματήσει την παραγωγή φαρμάκων, που είναι αντίγραφα. Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό και αβέβαιο, για την Premavati. "Πώς θα εξοικονομήσω χρήματα, για τη θεραπεία μου;", ρωτάει. "Έχω ήδη ξοδέψει ό,τι είχαμε. Αν κανένας δε βοηθήσει, θα επιστρέψω, στην κόρη μου και θα πεθάνουμε, αβοήθητες, χωρίς φάρμακα".
Sarah Boseley, συντάκτρια υγείας
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2006
Εφημερίδα Guardian, http://society.guardian.co.uk/aid/story/0,,1947157,00.html