Πρόσβαση των γυναικών στην υγεία

ca_006.jpgΤο δικαίωμα στην Υγεία είναι ένα, από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που πρέπει κάθε πολίτης της παγκόσμιας κοινότητας να απολαμβάνει, χωρίς φυλετικές, κοινωνικές, σεξιστικές και άλλες διακρίσεις. Ωστόσο, αν και σημαντικές κατακτήσεις έλαβαν χώρα, τα τελευταία χρόνια, προς αυτήν την κατεύθυνση, η υγεία δεν μπορεί, ακόμα, να θεωρείται ένα κεκτημένο και αδιακρίτως προσφερόμενο αγαθό.

Καιρός για συντονισμένη δράση 

Στο 2004, τα δικαιώματα των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, είναι ακόμη διεκδικήσιμα, όχι μόνο στις λεγόμενες χώρες του "Τρίτου Κόσμου" ή στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά ακόμα και σε αναπτυγμένα κράτη της Δύσης. Επιπλέον, το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο είναι, σε πολλές περιπτώσεις, ανεπαρκές ή μη εφαρμόσιμο, συχνά δε, ακόμη και ανύπαρκτο.

Στα πλαίσια αυτά, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες, από πολλές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται, για την προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών. Μία σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γυναικών για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (Women's Network for Reproductive Rights), το οποίο, σε συνεργασία με το Κίνημα Πολιτών για την Υγεία (People's Health Movement), οργάνωσε την τρίτη Εκστρατεία Ενημέρωσης, για την Πρόσβαση των Γυναικών στην Υγεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, για την Υγεία των Γυναικών, στις 28 Μαΐου 2003. Η Εκστρατεία αυτή είχε σκοπό να κινητοποιήσει το γυναικείο κίνημα, καθώς επίσης και όλες τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες, ώστε να ασκηθούν πιέσεις, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, για την απαραίτητη αλλαγή, στις υπάρχουσες κοινωνικές, πολιτικές, αλλά και οικονομικές συνθήκες.

Πολλές χώρες, ανά τον κόσμο, ανταποκρινόμενες σ' αυτήν την πρωτοβουλία, ανέλαβαν σημαντική δράση. Στο Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ινδία, τη Σερβία, αλλά και σε πολλά άλλα κράτη, οργανώθηκαν εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, τόσο του κοινού, όσο και των φορέων. Οι γυναικείες οργανώσεις υποδέχτηκαν, με ενθουσιασμό, τις διακηρύξεις της φιλόδοξης αυτής Εκστρατείας και κινητοποιήθηκαν, άμεσα, προς κάθε κατεύθυνση, παρά τις αντιξοότητες, που, αναμφισβήτητα, αντιμετωπίζουν, κυρίως στις χώρες του "Τρίτου Κόσμου".

Στην Ινδία, την Κένυα, την Κολομβία, οι γυναίκες έρχονται, καθημερινά, αντιμέτωπες, με μια σκληρή πραγματικότητα, όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής. Η πλειοψηφία των γυναικών, στην Κολομβία, στερούνται της πρόσβασης, στις υπηρεσίες υγείας, παρά τη βελτίωση, που επιτεύχθηκε, τα τελευταία χρόνια, στον τομέα αυτό. Επιπλέον, η έκτρωση παραμένει παράνομη, οδηγώντας πολλές γυναίκες στο να υποβάλλονται σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης, που συχνά τους στοιχίζουν την ίδια τους τη ζωή.

Η τραγική διαπίστωση, ότι οι γυναίκες, σε κάποιες ξεχασμένες γωνιές του πλανήτη, στερούνται δυνατοτήτων οι οποίες θεωρούνται απόλυτα δεδομένες για εμάς, τις υπόλοιπες γυναίκες της Δύσης, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορες. Στην Κένυα, μαζί με τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ασθένειες, οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη προϊόντων γυναικείας υγιεινής. Συχνά, λοιπόν, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτοσχέδιες λύσεις, οι οποίες, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου εύχρηστες, πολλές φορές ευθύνονται για μολύνσεις και άλλα γυναικολογικά προβλήματα.

Γεγονός είναι, ωστόσο, πως, ακόμη και σε κάποιες αναπτυγμένες χώρες, σημαντικά εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου οι γυναίκες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, στην υγεία. Η περικοπή των δαπανών, για τις υπηρεσίες υγείας, σε συνδυασμό, με την ανεργία και το μειωμένο εισόδημα, στο οποίο είναι καταδικασμένες οι εργαζόμενες γυναίκες, σε σχέση με τον αντρικό πληθυσμό, έχει επιφέρει θλιβερά αποτελέσματα, στον τομέα αυτό.

Όλα τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από αρκετά, για να εγείρουν διαμαρτυρίες, από τις γυναικείες οργανώσεις και να ωθήσουν, στη διεκδίκηση των αυτονόητων. Η δράση συνεχίζεται, με εκστρατείες ενημέρωσης ανά τον κόσμο, πέρα από την αξιόλογη κινητοποίηση, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα της δεύτερης Συνέλευσης για την Υγεία των Ανθρώπων, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, στο Εκουαδόρ, ευχόμαστε οι αέναες προσπάθειες των γυναικείων, αλλά και άλλων οργανώσεων να καρποφορήσουν, ώστε όλες οι γυναίκες του πλανήτη να απολαμβάνουν αυτό το υπέρτατο αγαθό: την Υγεία.

Τέλος, δε θα μπορούσα παρά να κλείσω, με το επιτακτικό σλόγκαν της Εκστρατείας, για την Πρόσβαση των Γυναικών στην Υγεία:

Υγεία για όλους Υγεία για τις Γυναίκες

Καλογιαννίδου Δ. Μαργαρίτα Πτυχιούχος τμήματος Δ.Ε.Ο.Π.Σ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Σεπτεμβρίου 2005