Φάρμακα

ca_084.jpgΕάν έχετε να φροντίσετε ένα παιδί που χρειάζεται φαρμακευτική περίθαλψη, πρέπει να γνωρίζετε τη σωστή μεθοδολογία χορήγησης των φαρμάκων.

Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κανένα φάρμακο, αν δεν επισκεφθείτε, πρώτα, το γιατρό σας

Δυστυχώς, όμως, συχνότατα, αγοράζονται και χρησιμοποιούνται φάρμακα, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη σε γιατρό και πολλές φορές , ούτε καν ένα τηλεφώνημα, για να ζητηθεί η συμβουλή του.

Ακόμα και αν μπορείτε να αγοράσετε φάρμακα, χωρίς τη συνταγή του γιατρού, από φαρμακεία, ακόμα και Super Market ή περίπτερα (όταν πρόκειται για παυσίπονα), μη ξεχνάτε ότι όλα αποτελούν φαρμακευτικό υλικό και μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία σας.

Φάρμακα με συνταγή

Αν ο ιατρός σας γράψει ένα φάρμακο για το παιδί σας, προτού φύγετε από το ιατρείο του, κάντε του ό,τι ερωτήσεις έχετε, σχετικά με το φάρμακο. Ορισμένες ερωτήσεις, που μπορείτε να του κάνετε, είναι:

 • Τι είναι το φάρμακο και γιατί χορηγείται;
 • Μπορεί αυτό το φάρμακο να προκαλέσει πρόβλημα, σε αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, που τυχόν παίρνει το παιδί μου;
 • Ποια ποσότητα φαρμάκου πρέπει να χορηγήσω στο παιδί μου;
 • Πόσο συχνά πρέπει να παίρνει το παιδί μου αυτό φάρμακο;
 • Πόσες ημέρες ή εβδομάδες πρέπει το παιδί μου να πάρει το φάρμακο;
 • Τι θα συμβεί εάν ξεχάσω να χορηγήσω στο παιδί κάποια δόση;
 • Πότε θα αρχίσει να δρα το φάρμακο;
 • Τι παρενέργειες μπορεί να έχει;
 • Τι πρέπει να κάνω, αν το παιδί μου παρουσιάσει κάποια από τις παρενέργειες;
 • Πρέπει να σταματήσω να χορηγώ το φάρμακο, όταν η κατάσταση του παιδιού μου βελτιωθεί ή πρέπει να καταναλωθεί όλο το περιεχόμενο της συσκευασίας;
 • Υπάρχει κάποια πιο φθηνή, αλλά εξίσου αποτελεσματική έκδοση φαρμάκου, που μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Όταν προμηθευτείτε το φάρμακο, ελέγξτε εάν έχει το χρώμα και το μέγεθος, που αναμένατε με βάση τη συνταγή του ιατρού. Εάν δεν την έχει, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σχετικά. Όταν εκτελεί μια συνταγή ο φαρμακοποιός, παρέχει γραπτές οδηγίες μαζί με το φάρμακο. Εάν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, καλέστε το γιατρό σας.

Όλα τα φάρμακα περιέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, στο μπουκάλι ή στο κουτί τους. Να διαβάζετε πάντοτε τις πληροφορίες, προτού τα χρησιμοποιήσετε. Αυτές οι πληροφορίες σας λένε:

 • Πόση ποσότητα φαρμάκου να χορηγήσετε.
 • Πόσο συχνά να χορηγείτε το φάρμακο.
 • Τι περιέχει το φάρμακο.
 • Προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου.
 • Αν το φάρμακο είναι ασφαλές για τα παιδιά.

Αν κάποια πληροφορία δεν συμφωνεί με τα όσα συζητήσατε με το γιατρό σας, συμβουλευτείτε τον ξανά, πριν χορηγήσετε το φάρμακο στο παιδί.

Αν το φάρμακο περιέχει οινόπνευμα, όπως μερικά σιρόπια για το βήχα και το κρυολόγημα, ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να το χορηγήσετε στο παιδί σας.

Προτού αγοράσετε το προϊόν, σιγουρευτείτε ότι δεν είναι σπασμένο το κάλυμμα ασφαλείας. Εάν είναι σπασμένο ή σχισμένο, αγοράστε ένα άλλο κουτί ή μπουκάλι με ανέπαφο το κάλυμμα ασφαλείας και δείξτε το προϊόν με σπασμένο κάλυμμα ασφαλείας στο φαρμακοποιό ή στον πωλητή.

Εάν το παιδί σας έχει κρυολόγημα, γρίπη ή ανεμοβλογιά, μη δώσετε στο παιδί προϊόντα με ασπιρίνη ή παρόμοια φάρμακα, που αποκαλούνται "σαλικυλικά", εκτός εάν σας το συστήσει ο γιατρός σας. Η ασπιρίνη και τα άλλα σαλικυλικά, αν χορηγηθούν σε παιδιά με συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης ή ανεμοβλογιάς, μπορούν να προκαλέσουν μια σπάνια, αλλά ορισμένες φορές θανατηφόρα κατάσταση, που λέγεται σύνδρομο reye.

Πώς μετράτε τη δοσολογία

Τα υγρά φάρμακα συχνά πωλούνται μαζί με ένα φλιτζάνι, κουτάλι ή σύριγγα, τα οποία είναι βοηθητικά για τη μέτρηση της σωστής δόσης. Να τα χρησιμοποιείτε πάντοτε. Τα βοηθητικά μέσα, που συνοδεύουν τα φάρμακα είναι καλύτερα για τη μέτρηση της δοσολογίας, από ό,τι τα κουτάλια κουζίνας. Η ποσότητα που χωρά σε ένα κουτάλι κουζίνας μπορεί να διαφέρει αρκετά από την ενδεδειγμένη.

Οι αριθμοί στα εργαλεία μέτρησης είναι συνήθως μικροί και για αυτό πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά. Οι συνηθισμένοι τύποι δοσομετρητών - και ορισμένες συμβουλές για τη χρήση τους - έχουν ως εξής:

Φλιτζάνια δοσολογίας: Για παιδιά, που μπορούν να πιουν από ένα φλιτζάνι, χωρίς να τους χύνεται το φάρμακο. Δείτε προσεκτικά τους αριθμούς στο πλάι, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή δόση. Μετρήστε το υγρό τοποθετώντας το φλιτζάνι επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Κουτάλια δοσολογίας: Πολλές φορές, φέρουν ενδείξεις για την σωστή δοσολογία. Προσέξτε μέχρι ποιο σημείο γεμίζετε το κουτάλι.

Σταγονόμετρα: Για παιδιά, που δεν μπορούν να πιουν από ένα φλιτζάνι. Βάλτε το φάρμακο μέσα στο σταγονόμετρο και μετρήστε τις σταγόνες, που χορηγείτε, προσεκτικά.

Σύριγγες: Για παιδιά, που δεν μπορούν να πιουν από ένα φλιτζάνι ή κουτάλι. Εισάγετε με τη σύριγγα το φάρμακο, στο πίσω μέρος του στόματος του παιδιού, από όπου δεν είναι πιθανό να χυθεί. Μερικές σύριγγες διατίθενται με καλύμματα για να μην χύνεται το φάρμακο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει αυτά τα καλύμματα, προτού δώσετε στο παιδί το φάρμακο, διότι αλλιώς μπορεί το παιδί να πνιγεί με το κάλυμμα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σύριγγες ειδικά κατασκευασμένες για χορήγηση φαρμάκων σε παιδιά, αλλά αν χρησιμοποιήσετε μια κοινή (υποδερμική) σύριγγα, αφαιρέστε τη βελόνα, πρώτα.

Έχετε άλλες ερωτήσεις για το πώς να χορηγείτε φάρμακα στα παιδιά;

Αν δεν είστε σίγουροι για τα φάρμακα ή για τον τρόπο χορήγησής τους στο παιδί σας, απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό ή στο γιατρό σας.

Οδηγία για τα φάρμακα

Οι Καταναλωτικές Οργανώσεις της Ευρώπης συνεχάρησαν τους Υπουργούς Υγείας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούσε την άρση της απαγόρευσης της διαφήμισης των φαρμάκων, απευθείας στους ασθενείς - Καταναλωτές.

Η πρόταση αυτή αποτελούσε μέρος της υπό αναμόρφωση οδηγίας, για τα φάρμακα και θα είχε επιτρέψει στα κράτη-μέλη, κάτω από ειδικές συνθήκες, να επιτρέπουν στις φαρμακοβιομηχανίες να διαφημίζουν τα φάρμακα, που παράγουν, απευθείας στους ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από aids, άσθμα και διαβήτη.

Είναι πολύ σημαντικό, για τους ασθενείς και τους ανθρώπους, που τους φροντίζουν, να έχουν πρόσβαση σε έγκυρη και αμερόληπτη ενημέρωση, για τα φάρμακα, η οποία θα τους επιτρέπει να συγκρίνουν τα διάφορα φάρμακα μεταξύ τους. Είναι, όμως, πολύ σημαντικότερο το γεγονός ότι οι Υπουργοί αποφάσισαν ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η δυνατότητα των ασθενών για ενημέρωση και πληροφόρηση, για όλους τους τύπους φαρμακευτικής αγωγής, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, για τη δική τους ασθένεια και όχι για ένα μόνο φάρμακο, το οποίο παράγει μια συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία, η οποία με άλλοθι την πληροφόρηση, διαφημίζει το προϊόν της απευθείας στον ασθενή.