Κρίσιμη η ώρα για τη Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (TiSA)

Από την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, οι διαπραγματευτές συναντώνται, στη Γενεύη, για το 18ο γύρο διαπραγματεύσεων, για τη Συμφωνία για το Εμπόριο των Υπηρεσιών (ΤiSA). Η TiSA αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Ιαπωνία κ.λπ. Σκοπός της ΤiSA είναι να διευκολύνει το εμπόριο των υπηρεσιών, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ανάμεσα στις χώρες αυτές. Αυτή η Συμφωνία αφορά τα πάντα, από τα τηλεφωνήματα, μέχρι τις πληρωμές, τις παραγγελίες αγαθών μέσω διαδικτύου, τις διεθνείς πτήσεις και ακόμα περισσότερα. Έχει, λοιπόν, ζωτική σημασία η Κοινωνία των Πολιτών να σχολιάζει και να τροφοδοτεί, με τις σκέψεις της, τις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, σήμερα, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα έγγραφα των συζητήσεων, δε δημοσιοποιούνται, από τα κράτη, που συμμετέχουν, με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία. 

Την Τετάρτη, στις 1 Ιουνίου, η Ευρωπαία Επίτροπος, Σεσίλια Μάλστρομ, θα προεδρεύσει, σε μια συνάντηση, με τους Υπουργούς Εμπορίου των χωρών, που συμμετέχουν, στη Συμφωνία TiSA, στο Παρίσι.

Η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), σχολίασε:
"Και πάλι, γίνονται διαπραγματεύσεις, για μια μεγάλη εμπορική συμφωνία και η κοινωνία δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή πληροφόρηση. Αυτό είναι απαράδεκτο, καθώς οι κανόνες, που θα συμφωνηθούν, θα μας επηρεάζουν όλους, για πολλά χρόνια. Ενώσεις Καταναλωτών, από όλο τον κόσμο, ζητούν, άμεσα, διαφάνεια. Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, το Φεβρουάριο, είπαν ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι διαφανείς και να ωφελούν τους καταναλωτές. Αναμένουμε, λοιπόν, οι διαπραγματευτές να ακολουθήσουν αυτή τη συμβουλή, εάν δε θέλουν να εκτεθούν, ξανά, στην έλλειψη εμπιστοσύνης, από την κοινή γνώμη και τους εκπροσώπους της, όπως ακριβώς συνέβη, στην περίπτωση των εμπορικών συμφωνιών, με τον Καναδά και τις Η.Π.Α.
Μια συμφωνία, για το εμπόριο των υπηρεσιών, πρέπει να αποφέρει ξεκάθαρα οφέλη, για τους καταναλωτές. Τα δικαιώματα των καταναλωτών πρέπει να προστατεύονται, με τον ίδιο τρόπο, είτε βρίσκονται, στο σπίτι τους, είτε ταξιδεύουν, είτε ψωνίζουν, μέσω διαδικτύου. Η συμφωνία , επίσης, πρέπει να προβλέπει ισχυρές δικλείδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσει ότι το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών διαφυλάσσεται και γίνεται υψηλότερο, στο  μέλλον."