TiSA: Τι σημαίνει;

Η συμφωνία TiSA είναι μια συμφωνία, για το εμπόριο υπηρεσιών, η οποία, αυτό το χρονικό διάστημα, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Δημοκρατία της Κορέας, Ελβετία, Ταιπέι, Τουρκία και Η.Π.Α.). Η βάση της συμφωνίας TiSA είναι Γενική Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (GATS) του 1995. Η GATS απελευθέρωσε τις υπηρεσίες, ανάμεσα στα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WHO). Κάποιες χώρες πιστεύουν ότι η GATS πρέπει να επικαιροποιηθεί, άλλες χώρες διαφωνούν. Έτσι η Συμφωνία ΤiSA είναι μια συμφωνία, ανάμεσα στα περισσότερα, αλλά όχι σε όλα τα μέλη του WTO. Στόχος της TiSA είναι να διευκολυνθεί το εμπόριο υπηρεσιών, όπως ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και μεταφορές, ανάμεσα σε αυτές τις χώρες.
Οι υπηρεσίες αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας και ανέρχονται, στο 70% του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου προϊόντος. Μια μελλοντική συμφωνία TiSA θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, στους καταναλωτές. Θα επηρεάσει απευθείας τις ζωές μας, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα π.χ. στις τιμές των τηλεπικοινωνιών.

Για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και το ΚΕ.Π.ΚΑ., που είναι μέλος της, είναι σημαντικό η συμφωνία TiSA να φέρει οφέλη, στους καταναλωτές, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τα σημερινά επίπεδα προστασίας και τη δυνατότητα βελτίωσής τους.

Τι οφέλη προβλέπεται να προκύψουν για τους καταναλωτές
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας TiSA ισχυρίζονται ότι οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από τη συμφωνία, γιατί θα έχουν, στη διάθεσή τους, περισσότερες επιλογές, σε χαμηλότερες τιμές, επειδή ξένες επιχειρήσεις θα μπορούν, εύκολα, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους καταναλωτές. Πραγματικά, εάν η συμφωνία σχεδιαστεί, καλά, οι καταναλωτές μπορεί να ωφεληθούν. 

Αλλά αυτή η συμφωνία πρέπει να πάει πιο πέρα, από απλά θεωρητικά οφέλη. Θέλουμε να δούμε ότι τα πραγματικά οφέλη για τους καταναλωτές αποτελούν προτεραιότητα, στη συμφωνία TiSA.
 • Πρέπει να διευκολυνθούν οι καταναλωτές, ώστε να μπορούν να επιβάλλουν, σε ξένους προμηθευτές υπηρεσιών, να σέβονται τα δικαιώματα των καταναλωτών (πληροφόρηση, περίοδος υπαναχώρησης, νόμιμες εγγυήσεις).
 • Οι ταξιδιώτες (είτε για επαγγελματικούς, είτε για ιδιωτικούς λόγους) πρέπει να λαμβάνουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες roaming).
 • Οι καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις, όταν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαδικτυακές υπηρεσίες.
 • Οι καταναλωτές, που προσπαθούν να αγοράσουν υπηρεσίες από χώρες της TiSA, πρέπει να μπορούν να βρουν εύκολα πληροφόρηση και λύσεις, σε περίπτωση, που κάτι "πάει στραβά".
 • Το πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, στην Ε.Ε., πρέπει να προστατεύει πλήρως τους καταναλωτές, όταν συμβάλλονται, με παρόχους υπηρεσιών, στις χώρες της Τisa.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για τους καταναλωτές
Η συμφωνία TiSA, εάν δε σχεδιαστεί καλά, θέτει τον κίνδυνο της υποβάθμισης της προστασίας των καταναλωτών και της μείωσης των πιθανοτήτων να απολαμβάνουν οι καταναλωτές και στο μέλλον, ένα υψηλό επίπεδο προστασίας. Γιατί;
 • Οι διαπραγματευτές της TiSA ζητούν οι νομοθέτες να συμμορφώνονται, με αυστηρά κριτήρια και ελέγχους αναγκαιότητας, πριν προτείνουν νέους νόμους. Αυτή η διαδικασία θα δυσκολέψει μελλοντικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών, καθώς οι εταίροι της Ε.Ε. στη συμφωνία TiSA, μπορεί να τα θεωρήσουν επιβαρυντικά και όχι απαραίτητα. Π.χ. η συμφωνία θα μπορούσε να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισηγηθεί νέα νομοθετικά μέτρα, για την προστασία των καταναλωτών, από επικίνδυνες ιδιότητες των προϊόντων.
 • Μερικές χώρες, που συμμετάσχουν στην TiSA, επιθυμούν να μπορούν να σχολιάζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων χωρών καθώς και να επιτρέπεται, σε όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν το ίδιο. Αυτό θα σημαίνει υπερβολική πίεση, πάνω στους νομοθέτες καθώς και διάλυση οποιασδήποτε φιλοδοξίας, για καινούργια νομοθεσία. Θα μπορούσε να οδηγήσει, σε "νομοθετικό πάγωμα", που σημαίνει ότι η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής νομοθετικής πολιτικής θα καθοδηγείται, ή πιθανόν θα παραλύει, από ένα σύστημα, όπου θα εμπλέκονται υπερβολικά πολλοί εταίροι, εκτός Ε.Ε.
 • Μας προβληματίζει, επίσης, η έλλειψη διαφάνειας, στην ΤiSA. Ελάχιστα έγγραφα έχουν δημοσιοποιηθεί. Το έλλειμμα διαφάνειας πρέπει να διορθωθεί, αμέσως, ώστε να αποφευχθεί η καταρράκωση της εμπιστοσύνης του κοινού, στους διαπραγματευτές. Όλα τα κείμενα της διαπραγμάτευσης και τα έγγραφα, όπου περιγράφονται οι κυβερνητικές θέσεις, πρέπει να γίνουν άμεσα διαθέσιμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί, σε αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της, τώρα.

Τι ζητούμε οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές ζητούμε μια ισορροπημένη συμφωνία, που θα παρέχει απτά οφέλη, στους καταναλωτές και θα προστατεύει τα δικαιώματά μας, όταν ταξιδεύουμε, όταν βρισκόμαστε στη χώρα μας, όταν κάνουμε αγορές, μέσω διαδικτύου. 
Είναι βασικό να μη θεωρείται, ποτέ, η προστασία των καταναλωτών εμπόδιο, για το εμπόριο, να μη θεωρούνται π.χ. η προστασία της ιδιωτικής ζωής και άλλα βασικά δικαιώματα, βάρη για το εμπόριο.
Για τη διασφάλιση των παραπάνω, προτείνουμε:
 • Η Συμφωνία ΤiSA πρέπει να ανταποκριθεί, στην ανάγκη για πραγματικά και συγκεκριμένα οφέλη, για τους καταναλωτές.
 • Ισχυρές δικλείδες ασφαλείας απαιτούνται, για να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα προστασίας των καταναλωτών και θα ενισχυθούν, στο μέλλον, εφόσον χρειάζεται η ενίσχυση.
 • Οι διαπραγματεύσεις, για τη Συμφωνία TiSA πρέπει να γίνουν πιο διαφανείς και ανοιχτές, στο δημόσιο διάλογο.