ho_067.jpgΤα τελευταία χρόνια, η καθημερινή μας ενημέρωση περιλαμβάνει, ειδήσεις για ληστείες, διαρρήξεις, επιθέσεις "τσαντάκηδων" ή πορτοφολάδων. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει για το τι πρέπει να κάνουμε, για να αποφύγουμε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση:
  1. Πριν βγούμε από το σπίτι μας, ας βεβαιωθούμε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα.
  2. Δεν αφήνουμε μηνύματα, έξω από την εξώπορτα του σπιτιού μας και το γραμματοκιβώτιό μας ξεχειλισμένο από έντυπα και περιοδικά.
  3. Είναι λάθος, όταν λείπουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να αφήνουμε το ίδιο φως μονίμως αναμμένο. Είναι προτιμότερο να εγκαταστήσουμε αυτόματο διακόπτη, για κάποια φώτα, να ανάβουν κατά άτακτα διαστήματα. Έτσι η απουσία μας γίνεται λιγότερο αισθητή.
  4. Παρακαλούμε ένα γείτονα ή κάποιο φίλο, αν θα απουσιάσουμε για πολύ, ν' ανοίγει τα παντζούρια μας, κάπου - κάπου και να βάζει μουσική.
  5. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα οποιοδήποτε άγνωστο άτομο συναντήσουμε, μπροστά στην εξώπορτα του σπιτιού μας, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας μας.
  6. Χρησιμοποιούμε το θυροτηλέφωνο ή το ματάκι της εξώπορτάς, μας για να προστατευτούμε από τους ενοχλητικούς επισκέπτες.
  7. Μόνο οι συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών, που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο και έχουν κλειδαριές ασφαλείας, παρέχουν ασφάλεια από τους διαρρήκτες.
  8. Οι πύροι ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια, ιδίως σε διαμερίσματα ισόγεια, προσφέρουν ασφάλεια.
  9. Δεν αφήνουμε στο σπίτι μας μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας. Οι θυρίδες των τραπεζών είναι ένα σημαντικό μέσο προστασίας. "Ριφιφί" σε τράπεζες δεν γίνονται κάθε ημέρα.
  10. Όταν χτίζουμε το σπίτι μας, πρέπει να συνεννοηθούμε με το μηχανικό μας, ώστε να διασφαλίσουμε την προσωπική μας ασφάλεια. Οι ψηλοί τοίχοι, οι φράκτες, τα κιγκλιδώματα στα παράθυρα του ισόγειου, τα στενά παράθυρα και οι ο επαρκής φωτισμός αποτρέπουν τους διαρρήκτες.
  11. Αν αντιληφθούμε κάποιον που κινείται, ύποπτα, κοντά στο σπίτι μας ή στη γειτονιά μας, ειδοποιούμε αμέσως, την αστυνομία.
  12. Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με τον κλέφτη, διατηρούμε την ψυχραιμία μας και δεν αντιδράμε αν οπλοφορεί. Του δίνουμε την ευκαιρία να φύγει. Αν θεωρούμε ότι μπορούμε να τον ακινητοποιήσουμε δεν το επιχειρούμε, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει, πρώτα, τη βοήθεια κάποιου άλλου.
  13. Καταγράφουμε τα εργοστάσια κατασκευής και τους αριθμούς σειράς των τηλεοράσεων, βίντεο, στερεοφωνικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λ.π., μόλις πραγματοποιήσουμε την αγορά τους, ώστε αν διαρρήξουν το σπίτι μας, να διευκολυνθεί η αστυνομία στην αναζήτησή τους.
  14. Φωτογραφίζουμε πολύτιμα είδη (τιμαλφή, πίνακες, κ.λπ.). Η φωτογραφία, και μάλιστα η έγχρωμη, βοηθά στην αναζήτηση των κλοπιμαίων.
  15. Καταγγέλλουμε στην αστυνομία την κλοπή, περιγράφοντας, με λεπτομέρειες, τον τρόπο εισόδου των διαρρηκτών στο σπίτι μας και τα πράγματα, που μας αφαίρεσαν.
  16. Δεν αγγίζουμε τα αντικείμενα στους χώρους που κινήθηκαν οι δράστες, μέχρι να έλθει η Σήμανση, ούτε τα διαρρηκτικά εργαλεία και αντικείμενα που, πιθανόν, εγκατέλειψαν οι δράστες.
  17. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσουν οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι θα αναλάβουν την υπόθεση μας.
  18. Τοποθετούμε κάποιο από τα συστήματα συναγερμού, τα οποία διατίθενται στην αγορά.

Πηγή: Υπουργείο Δημοσίας Τάξης

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Φεβρουαρίου 2003

 

 


 Δείτε επίσης