Πώληση αεροπορικών εισιτηρίων, μέσω ισοτόπων

tr_031.jpgΑπό το Σεπτέμβριο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα, σε 137 ιστοτόπους αεροπορικών εταιριών, για να διαπιστώσει εάν τηρούν τη νομοθεσία, για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, στις πωλήσεις εισιτηρίων on-line. Σκοπός της Ε.Ε. ήταν η καταπολέμηση της παραπλανητικής διαφήμισης και των αθέμιτων πρακτικών πώλησης.

Στην πρώτη φάση της έρευνας, επισημάνθηκαν προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν, άμεσα, σε 115 από τους 137 ιστοτόπους. Το Μάρτιο του 2009, διεξήχθη ένας νέος έλεγχος, στους 7 σημαντικότερους ιστοτόπους αεροπορικών εταιριών, που καλύπτουν τα 27 κράτη-μέλη, 67 πιο σημαντικές αεροπορικές εταιρίες και περίπου 339 εκατομμύρια επιβάτες. Ο έλεγχος διεξήχθη, με τη μέθοδο "mystery shopping". Δηλαδή ο ελεγκτής, χωρίς να δηλώνει την ιδιότητα του, υποκρίνεται τον αγοραστή και αγοράζει κάποιο αγαθό, από κάποια εταιρία. Κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, εντοπίζει τυχόν προβλήματα, τα οποία καταγράφει και αναφέρει, στον υπεύθυνο της έρευνας. Οι ιστότοποι ελέχθησαν, σε 14 σημεία, τα οποία είχαν εγκριθεί, προηγουμένως, από τον κλάδο των αερομεταφορών. 52, από τις 67 εταιρίες, που ελέχθησαν, έλαβαν πιστοποιητικό «καλής υγείας» και δεσμεύτηκαν να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές. Οι υπόλοιπες εταιρίες ξεκίνησαν διαβουλεύσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεσμεύτηκαν να διορθώσουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις, που τους επισημάνθηκαν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται, παρακάτω, στους δύο πίνακες.

Αεροπορικές εταιρείες, που πληρούν όλα τα πρότυπα του «τσεκ-απ» και αναλαμβάνουν τη δέσμευση να διατηρήσουν τους ιστοτόπους τους, στα ίδια επίπεδα.
Air Malta
Blue1
Bmi
Bmibaby
Estonian Air
Finnair
Iberia
Malmo Aviation
SAS
Sata Air Acores
Sata International
Spanair
TAP
Tarom
TUIfly
Virgin Atlantic

Αεροπορικές εταιρείες, που παρείχαν δεσμεύσεις ότι τα προβλήματα, που επισημάνθηκαν, κατά το «τσεκ-απ», έχουν, ήδη, αντιμετωπιστεί ή θα αντιμετωπιστούν, άμεσα, προκειμένου να διασφαλισθεί η πλήρης τήρηση όλων των προτύπων
Adria Airways
Aegean Airlines
Aer Arann
Aer Lingus
Air Berlin
Air Europa
Air One
Alitalia
Austrian Airlines
Binter Canarias
Blue Air
Brussels Airlines
Bulgaria Air
Carpatair
Cimber Sterling
Condor
Cyprus Airways
Cyprus Turkish Airlines
Czech Airlines
Delta Air Lines
EasyJet
Finncomm Airlines
Flybe
LOT
Lufthansa
Luxair
Malev Hungarian Airlines
Meridiana Air
Norwegian Air Shuttle
Pegasus Airlines
Ryanair
Skyways
Swiss
transavia.com
VLM Airlines
WizzAir

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή