Ταξιδεύοντας με ΚΤΕΛ: Tις αποσκευές και τα μάτια και τα μάτια σας

tr_035.jpg"Την Τρίτη 3 Ιουλίου 2007 και ώρα 07:45 ξεκίνησε το ταξίδι μου με λεωφορείο των ΚΤΕΛ από νησί του Ιονίου για Θεσσαλονίκη. Ύστερα από πολλές στάσεις, κατά την άφιξή μου στη Θεσσαλονίκη διαπίστωσα ότι έλλειπαν οι αποσκευές μου. Μια βαλίτσα κόκκινου χρώματος μέτριου μεγέθους.

Ρώτησα τον οδηγό τι συμβαίνει και η απάντησή του ήταν: " Θα βρεθεί. Προφανώς έγινε κάποιο μπέρδεμα και θα βρεθεί. Γίνονται συχνά αυτά. Ήδη μου τηλεφώνησε μια κοπέλα από τα Τρίκαλα γιατί πήρε λάθος βαλίτσα". Με την υπόσχεση ότι θα το φροντίσει ο ίδιος ο οδηγός προσωπικά, έφυγα από τα ΚΤΕΛ. Ο οδηγός δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί μου. Στις δικές μου κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο, εκτός μιας φοράς, δεν απάντησε. Το ΚΤΕΛ (Πρόεδρος και Γραμματέας) θα έβλεπε τι μπορεί να κάνει. Δεν επικοινώνησαν ποτέ. Ούτε και η αποθήκη απολεσθέντων ειδών. Η βαλίτσα περιέχει κοσμήματα αξίας 2500 Ευρώ. Περιέχει επίσης ενδύματα, υποδήματα, καλλυντικά και άλλα προσωπικά είδη συνολικής αξίας 1500 Ευρώ."

Η παραπάνω καταγγελία κατατέθηκε, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στις 13 Ιουλίου 2007 και αποστάλθηκε, στο συγκεκριμένο ΚΤΕΛ. Επισημάναμε, στην καταναλώτρια, ότι ήταν λάθος της να τοποθετήσει κοσμήματα, μέσα στην βαλίτσα. Όμως, πέρα από τα κοσμήματα, η βαλίτσα χάθηκε και το ΚΤΕΛ έπρεπε δώσει εξηγήσεις.

Στις 13 Αυγούστου 2007, το ΚΤΕΛ απάντησε:
"Η κ..., δεν πέρασε τις αποσκευές της από τον αρμόδιο υπάλληλο για τη ζύγισή τους και τοποθέτηση σε αυτές της καρτέλας αποσκευών (ένα τμήμα της οποίας επικολλάται στην αποσκευή και ένα παραδίδεται στον επιβάτη), όπως όφειλε, για αυτό και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για πιστοποίηση των αποσκευών της. Ο οδηγός του λεωφορείου μας επιβεβαίωσε ότι στην Θεσσαλονίκη, η ίδια του δήλωσε ότι δεν βρέθηκε μία αποσκευή της, η οποία ούτε στην συνέχεια, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήσαμε, βρέθηκε. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 της αριθ. οικ. Β36934/2805 (ΦΕΚ Β' 862/10-7-2002) απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Έκδοση χάρτη υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή (Χ.Υ.Κ) των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου του Ν.2963/2001 περί των δικαιωμάτων των καταναλωτών καθώς και αποζημίωσης αυτών, κάθε συγκοινωνιακός φορέας υποχρεούται στην αποζημίωση των καταναλωτών για τις εξής περιπτώσεις:
α. Για απώλεια αποσκευών ποσό ελάχιστης αποζημίωσης 30€."

Απαντήσαμε, στο ΚΤΕΛ, στις 14 Αυγούστου 2007, ότι η υποχρέωση να περνάμε τις αποσκευές μας, από τον αρμόδιο υπάλληλο, για ζύγιση και τοποθέτηση καρτέλας αποσκευών, δεν προκύπτει, από την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και τον Χάρτη υποχρεώσεών τους, που επικαλούνται και ζητήσαμε επανεξέταση του αιτήματος, θεωρώντας το ποσό των 30€ κοροϊδία, για απώλεια αποσκευών. Ακόμα και μια βαλίτσα μόνον στοιχίζει περισσότερο.

Παραπέμψαμε την καταγγελία, στην Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, η οποία στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, έκρινε ότι " το ΚΤΕΛ ευθύνεται για την απώλεια της βαλίτσας".

Ζητήσαμε, από το ΚΤΕΛ, την εφαρμογή της απόφασης της ΕΦΔ, αλλά δυστυχώς "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".

Το ΚΕ.Π.ΚΑ, με αφορμή την παραπάνω καταγγελία και επειδή πλησιάζει το καλοκαίρι, που θα χρησιμοποιήσουμε τα ΚΤΕΛ, περισσότερο, για τα ταξίδια μας, επισημαίνει:
  • Οι καταναλωτές, παρακολουθούμε τις αποσκευές μας, σε κάθε στάση του λεωφορείου. Αν χαθούν τα ΚΤΕΛ θα αποποιηθούν την ευθύνη τους, πίσω από τα 30€.
  • Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πρέπει να αναθεωρήσει το χάρτη υποχρεώσεων των ΚΤΕΛ, προστατεύοντας, καλύτερα, τα δικαιώματα των καταναλωτών-επιβατών και θέτοντας τα ΚΤΕΛ, προ των ευθυνών τους.
  • Οι καταναλωτές δεν τοποθετούμε, ποτέ, αντικείμενα αξίας, σε αποσκευές, που παραδίδουμε, στους μεταφορείς.