Η επισιτιστική κρίση και η άποψη των καταναλωτών

Η υψηλές τιμές των τροφίμων επηρεάζουν, αρνητικά, εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, κυρίως αυτούς, που ζουν στα όρια της φτώχιας και της πείνας. Οι πρόσφατες αυξήσεις, στις τιμές τροφίμων, επηρεάζουν τους καταναλωτές, παγκοσμίως. Αν και οι διεθνείς τιμές παρουσίασαν ελαφρά μείωση, τους τελευταίους μήνες, είναι μάλλον απίθανο να δούμε τις τιμές των τροφίμων να σταθεροποιούνται ή να πέφτουν, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.


1. Τους πρώτους 4 μήνες του 2008, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν, κατά 53%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2007.
2. Το ρύζι κοστίζει 70% περισσότερο, από ότι 12 μήνες πριν.
3. Η τιμή του σταριού διπλασιάστηκε, μέσα σε λιγότερο, από ένα χρόνο.
4. Tο καλαμπόκι, τα δημητριακά, η σόγια έχουν πολύ υψηλότερες τιμές, από αυτές της δεκαετίας του 1990.
5. Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές πληρώνουν τα τρόφιμά τους πολύ ακριβότερα, από τους καταναλωτές, στην Ευρώπη.

Όλοι οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Όμως, εκατομμύρια καταναλωτές δε μπορούν να ανταποκριθούν, στις αυξήσεις αυτές. Υπάρχει φόβος η ήδη φτωχή διατροφή αυτών των καταναλωτών θα χειροτερέψει. Το Πρόγραμμα κατά της Παγκόσμιας Πείνας εκτιμά ότι περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κινδυνέψουν, από ασιτία. Η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα διαφόρων πιέσεων, που συνέπεσαν, χρονικά. Οι αιτίες είναι, σίγουρα, σύνθετες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορούμε να καταγράψουμε κάποιες, από αυτές τις αιτίες. Πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι, σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν και άλλες σοβαρές αιτίες, που επιτείνουν το πρόβλημα ή το καθιστούν διαχρονικό.
 • Αύξηση ζήτησης: Η προσφορά τροφίμων, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει μειωθεί. Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού και η οικονομική του άνοδος, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ινδία και η Κίνα, έχουν οδηγήσει, σε αύξηση της ζήτησης. Οι άνθρωποι τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες και, επίσης, τρώνε περισσότερο κρέας και περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα, γεγονός, που απαιτεί περισσότερες πρώτες ύλες.
 • Αύξηση της τιμής του πετρελαίου: Τον Μάιο του 2008, η τιμή του πετρελαίου είχε αυξηθεί στο 135$ το βαρέλι, από τα 65$, που ήταν το Μάιο του 2007. Οι ανάγκες, σε πετρέλαιο, για να παραχθούν λιπάσματα, να μεταφερθούν τρόφιμα, να λειτουργήσουν μηχανήματα, είχαν μια δραματική επίδραση, στις τιμές των τροφίμων.
 • Κερδοσκοπία: Οι φόβοι, για την ασφάλεια των επενδύσεων, στο στεγαστικό τομέα, στις Η.Π.Α., υποδαύλισε ένα κύμα προβληματισμών, σε πολλούς επενδυτές του δυτικού κόσμου, οι οποίοι στράφηκαν, σε επενδύσεις, προς πιο ασφαλείς τομείς. Αυτοί οι τομείς συμπεριλάμβαναν τα βασικά αγαθά διατροφής και ο συνδυασμός της τροφής αυτής, με την αύξηση ζήτησης συνέβαλε, στην αύξηση τιμών.
 • Βιοκαύσιμα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Η.Π.Α. ενδυνάμωσαν τα κίνητρα, για την καλλιέργεια των βιοκαυσίμων, είτε με επιδοτήσεις, είτε με ποσοστώσεις. Αυτή η στροφή, μπορεί να μείωσε, ελάχιστα, τις τιμές των καυσίμων, αλλά μείωσε την παραγωγή τροφίμων, γιατί μείωσε τις εκτάσεις, όπου καλλιεργούνταν.
 • Μείωση επιδοτήσεων: Η τάση της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων, στις αναπτυγμένες χώρες, είχε επιπτώσεις, στις τιμές των τροφίμων, κυρίως στις χώρες, που εισάγουν τρόφιμα, και η παγκόσμια προμήθεια τροφίμων δε μειώθηκε.
 • Εθνικοί παράγοντες: Πολιτικές ορισμένων κυβερνήσεων και χονδρεμπόρων πυροδότησαν αυξήσεις, στις τιμές των τροφίμων και προκάλεσαν πανικό, στις αγορές. Αγοράστηκαν υπερβολικές ποσότητες τροφίμων και δημιουργήθηκαν μεγάλα αποθέματα. Έτσι, έσπρωξαν τις τιμές, προς τα πάνω.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν, εδώ και χρόνια, την κρίση των τροφίμων. Πριν δυο χρόνια, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ανέφερε ότι σαράντα χώρες αντιμετώπιζαν σοβαρή έλλειψη τροφίμων και ζητούσε εξωτερική βοήθεια. Η σημερινή κρίση, απλά, υπογραμμίζει το γεγονός ότι απαιτούνται περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις, για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η έλλειψη τροφίμων.

Κάποια ελάχιστη αύξηση τιμών των τροφίμων, ίσως, να ήταν αποδεκτή, εφόσον μείωνε τυχόν σπατάλη τροφίμων. Εάν οι υψηλότερες τιμές ήταν αποτέλεσμα καλύτερης ποιότητας τροφίμων ή αλλαγής τρόπου παραγωγής τους, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, ή υψηλότερων αμοιβών παραγωγού, ο οποίος αμείβεται, με τρόπο εξευτελιστικό, για τα προϊόντα και τον κόπο του, τότε θα λέγαμε ότι οι καταναλωτές συμφωνούμε να πληρώνουμε παραπάνω. Δυστυχώς, τίποτε, από αυτά, δεν ισχύει.

Η σημερινή κρίση τροφίμων είναι αποτέλεσμα κυρίως της αισχροκέρδειας, της υπερεκμετάλλευσης των πόρων και της έλλειψης ενός συνολικού παγκόσμιου σχεδιασμού και πρόνοιας. Η Διεθνής των Καταναλωτών και το ΚΕ.Π.ΚΑ. προτείνουν:
 • Χορήγηση βοήθειας σε τρόφιμα: Οι άνθρωποι, που πλήττονται, χειρότερα, από την αύξηση των τιμών των τροφίμων, είναι αυτοί, που βρίσκονται, στα όρια της φτώχειας. Στις πλούσιες χώρες, οι καταναλωτές ξοδεύουν 10% έως 20% του εισοδήματός τους, για την αγορά τροφίμων. Στις φτωχές χώρες, οι καταναλωτές ξοδεύουν 60% έως και 80% του εισοδήματός τους, για την αγορά των τροφίμων. Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι ίδια. Οι καταναλωτές, με χαμηλά εισοδήματα, τοποθετούν πάνω από το μισό εισόδημά τους, στην αγορά των τροφίμων. Οι κυβερνήσεις, λοιπόν, έχουν ηθική υποχρέωση να εξασφαλίζουν ότι οι φτωχότεροι καταναλωτές, δε θα πεινάσουν, εξαιτίας των υπερβολικών αυξήσεων, στις τιμές των τροφίμων.
 • Καταπολέμηση αισχροκέρδειας: Επιθετικές εθνικές και διεθνείς πολιτικές, προσπάθειες και παρεμβάσεις απαιτούνται, για να περιοριστεί η αισχροκέρδεια, που, εντέχνως, οδηγεί τις αυξήσεις των τιμών, χωρίς καμιά μακροπρόθεσμη δέσμευση, για σταθεροποίησή τους.
 • Υποστήριξη της παραγωγής τροφίμων, στις αναπτυσσόμενες χώρες: Για πολλά χρόνια, η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί μια παραμελημένη πολιτική, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η σημερινή κρίση αποδεικνύει ότι αυτή η πολιτική μπορεί να καταστήσει τους καταναλωτές, στις φτωχές χώρες, ιδιαίτερα, ευάλωτους, στις αλλαγές του διεθνούς εμπορίου. Η αύξηση της παραγωγής τροφίμων, στις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι μόνον παρέχει, στους πολίτες αυτών των χωρών, εισόδημα, αλλά εγγυάται και την προσφορά τροφίμων, σε αυτούς.
 • Αναθεώρηση της στάσης για τα βιοκαύσιμα: Οι επιχορηγήσεις, για την καλλιέργεια βιοκαυσίμων έχουν καταστεί περιττές, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Μια συνολική μελέτη, για τα βιοκαύσιμα, πρέπει να διερευνήσει τις επιπτώσεις της αύξησης της παραγωγής τους, στην παραγωγή και στις τιμές των τροφίμων και στις κλιματικές αλλαγές.
 • Προσαρμογή πολιτικών, στις κλιματικές αλλαγές: Η ανάγκη να αναθεωρηθούν πολιτικές, ώστε να αποτρέψουμε και να περιορίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, υπαγορεύει, σε όλες τις χώρες, να μειώσουν τη χρήση πετρελαίου και να αναζητήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο, που θα διασφαλίζει ίσα οφέλη, για τους καταναλωτές, στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες και θα εμποδίζει οι πολίτες των φτωχών χωρών να υποστούν όλες τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης.