Εξοικονόμηση ενέργειας

Οικιακές συσκευές

en_027.jpg

Η ενέργεια, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες στη ζωή μιας χώρας. Οι ανέσεις που έχουμε στο σπίτι μας (θέρμανση, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.), οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές, η οικονομική ανάπτυξη γενικά, είναι άμεσα εξαρτημένη από την κατανάλωση ενέργειας.

 

Τα τελευταία χρόνια το ενεργειακό πρόβλημα έγινε οξύτερο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εκβιομηχάνιση αλλά και η βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου συντελούν σε μια αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Οι πηγές ενέργειας, αφενός δεν είναι ανεξάντλητες και αφετέρου η ίδια η ενέργεια κοστίζει ακριβά. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δίνει κάποιες συμβουλές για την εξοικονόμηση και καλύτερη χρήση της ενέργειας.

Η κατανάλωση ενέργειας
Πριν αγοράσουμε μια νέα συσκευή, πρέπει να συγκρίνουμε την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των συσκευών διαφόρων κατασκευαστών. Για την κατανάλωση κάθε συσκευής, μας ενημερώνει η "Ετικέτα Ενεργειακής Σήμανσης Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών", που όλες οι συσκευές είναι υποχρεωτικό από το νόμο να φέρουν, σε εμφανές σημείο.
Συσκευή Λειτουργία Ισχύς W Κατανάλωση kW/h
Πλυντήριο πιάτων μεγάλο 65°C / γεμάτο 3200 1,60
Πλυντήριο πιάτων μεγάλο 55°C / γεμάτο 3200 1,30
Πλυντήριο πιάτων μεγάλο 40°C / γεμάτο 3200 0,50
Πλυντήριο πιάτων μεγάλο 55°C / οικονομικό πρόγραμμα 3200 0,80
Ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα 1 ώρα 2000 2
Αερόθερμο 1 ώρα 2000 2
Κλιματιστικό (θέρμανση 9000 Btu) 1 ώρα (με αντλία θερμοστάτη) 1000 1
Ψυγείο χωρίς κατάψυξη 24 ώρες 90 0,30
Ψυγείο με κατάψυξη 131 λίτρων 24 ώρες 90 0,50
Καταψύκτης 228 λίτρων 24 ώρες 110 1,05
Μεγάλο μάτι κουζίνας 1 ώρα 2000 2,00
Μεσαίο μάτι κουζίνας 1 ώρα 1500 1,50
Φούρνος απλός Ψητό 1,8 κιλά 2700 3,23
Φούρνος απλός 1 κέικ (50 λεπτά) 2700

1,24
Μια κιλοβατώρα (1000 Watt για 1 ώρα) αντιστοιχεί σε:

 • 2 ημέρες λειτουργίας του ψυγείου.
 • 10 ώρες φωτισμού από ένα λαμπτήρα των 100 W.
 • 25 ώρες λειτουργίας της τηλεόρασης.
 • Σιδέρωμα 10 πουκαμίσων.
 • 1 ώρα χρήσης της ηλεκτρικής σκούπας.
 • 6 στεγνώματα μαλλιών.
 • 1 ζεστό ντους.

Λαμπρές Ιδέες για τις οικιακές συσκευές


11 λαμπρές ιδέες για τα πλυντήρια πιάτων - ρούχων

1.Πριν αγοράσουμε πλυντήριο:
 • Συγκρίνουμε την κατανάλωση νερού και ρεύματος, που απαιτούν οι διάφοροι τύποι συσκευών.
 • Προτιμούμε ένα πλυντήριο που κατασκευάστηκε την τελευταία τριετία, γιατί λειτουργεί πιο οικονομικά από ένα που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '80.

2. Πλένουμε πάντοτε, με γεμάτο πλυντήριο ή επιλέγουμε το "οικονομικό πρόγραμμα", όταν έχουμε λίγα σκεύη ή ρούχα. Πάντως, ένα πλύσιμο με γεμάτο πλυντήριο καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, νερό και απορρυπαντικό από δύο "οικονομικά" πλυσίματα.

3. Επιλέγουμε το κατάλληλο πρόγραμμα, ανάλογα με το είδος των σκευών ή των ρούχων και τη ρυπαρότητά τους. Κάθε επιπλέον βαθμός θερμοκρασίας κοστίζει πολύτιμη ενέργεια και χρήμα. 4. Χρησιμοποιούμε προγράμματα με πρόπλυση μόνο για πολύ λερωμένα σκεύη ή ρούχα. 5. Για σκεύη ή ρούχα λίγο λερωμένα προτιμούμε ένα οικονομικό πρόγραμμα.

6. Φροντίζουμε να έχουμε την πόρτα του πλυντηρίου των πιάτων, πάντοτε κλειστή. Έτσι, δεν ξεραίνονται τα υπολείμματα των τροφών στα σκεύη, από τη στιγμή που τα τοποθετούμε στο πλυντήριο, μέχρι τη στιγμή που αρχίζει η πλύση.

7. Καθαρίζουμε συχνά, το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχουμε το σωλήνα παροχής νερού, στο σημείο συνδέσεως.

8. Όταν λείπουμε, για μεγάλο διάστημα, κλείνουμε την παροχή του πλυντηρίου.

9. Όλα τα πλυντήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση του νερού, από ότι για την πλύση ή το ξέβγαλμα.

10. Ο θερμοστάτης του πλυντηρίου μας μπορεί να ρυθμισθεί χαμηλότερα, ενώ τα σκεύη ή τα ρούχα μας θα συνεχίσουν να "αστράφτουν" το ίδιο.

11. Πλυντήρια συνδεδεμένα με ηλιακό θερμοσίφωνα: Άψογη λύση, εξοικονομούμε σημαντικό μέρος του ηλεκτρισμού, που καταναλώνεται για τη θέρμανση του νερού πλύσης!


9 λαμπρές ιδέες για τη θέρμανση

1. Η θέρμανση είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του σπιτιού σε ενέργεια. Με την καλή μόνωση έχουμε σημαντική οικονομία ενέργειας και χρήματος, για θέρμανση το χειμώνα, αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι.

2. Μονώνουμε τη σκεπή, την πυλωτή, το λέβητα, καθώς και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης, και τοποθετούμε διπλά τζάμια στα βορινά παράθυρα.

3. Κλείνουμε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα, για να μειώσουμε την απώλεια θερμότητας.

4. Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

5. Δε σπαταλάμε ενέργεια και χρήμα, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα στους θερμαινόμενους χώρους. Για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία, κλείνουμε, επίσης, τις κουρτίνες και, κατά τις νυχτερινές ώρες, τα παντζούρια.

6. Τοποθετούμε στα θερμαντικά σώματα θερμοστατικές βαλβίδες, για να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δωματίου.

7. Δε ρυθμίζουμε το θερμοστάτη πάνω από τους 20°C βαθμούς. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάμε μέχρι και 10% περισσότερα χρήματα.

8. Συντηρώντας τον καυστήρα μας μία φορά το χρόνο, αυξάνουμε κατά 5% την απόδοσή του.

9. Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Προτιμούμε τις σύγχρονες αντλίες θερμότητας, που είναι 3 φορές πιο αποδοτικές.


10 λαμπρές ιδέες για το ψυγείο

1. Το ψυγείο καταναλώνει πολύ ρεύμα, γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Για αυτό, η εξοικονόμηση ενέργειας αρχίζει με την αγορά του:

 • Επιλέγουμε το κατάλληλο για τις ανάγκες μας μέγεθος.
 • Συγκρίνουμε την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές από συσκευή σε συσκευή.
 • Αν έχουμε ήδη καταψύκτη, αγοράζουμε ψυγείο χωρίς θάλαμο κατάψυξης. Έτσι έχουμε 20-30% εξοικονόμηση ρεύματος.

2. Τοποθετούμε το ψυγείο μακριά από τα θερμαντικά σώματα, το φούρνο, το πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος. Η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνει μέχρι και 30% την κατανάλωση ρεύματος.

3. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 7°C και του καταψύκτη στους -18°C. Ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 7°C αντί για τους 5°C, εξοικονομoύμε μέχρι και 15% ρεύμα.

4. Δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του ψυγείου και δεν την κρατάμε πολλή ώρα ανοιχτή. 5. Κάνουμε, τακτικά, απόψυξη. Ένα πάχος πάγου 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

6. Δεν καλύπτουμε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζουμε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνουμε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο και 1 εκατοστό διάκενο πάνω και κάτω από το ψυγείο.

7. Φροντίζουμε το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.

8. Ένα ψυγείο θα "ζήσει" πολλά χρόνια, αρκεί να αλλάζουμε περιοδικά, το λάστιχο της πόρτας. Το συχνό "πιάσιμο" στρώματος πάγου, μέσα και γύρω από την κατάψυξη, είναι μια καθαρή ένδειξη ότι πρέπει να το αλλάξουμε.

9. Ας αποφεύγουμε την τοποθέτηση του ψυγείου μας σε μη αεριζόμενες γωνίες τοίχων, διότι ευνοείται η ανάπτυξη υγρασίας (μούχλα, ξεφλουδίσματα).

10. Ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία του θερμοστάτη: κατεστραμμένος θερμοστάτης σημαίνει αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και κακή λειτουργία.

7 λαμπρές ιδέες για το νυχτερινό ρεύμα

1. Το μειωμένο τιμολόγιο του νυχτερινού ρεύματος ισχύει 8 ώρες το 24ωρο, και παρέχεται σε δύο βασικά ωράρια: το συνεχές (23.00 - 07.00) και το τμηματικό (15.30 - 17.30 και 02.00 - 08.00). Στην έναρξη των ωραρίων υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την περιοχή. Στο τοπικό γραφείο της Δ.Ε.Η. μπορούμε να ενημερωθούμε για το ακριβές ωράριο, που ισχύει για το ακίνητό μας.

2. Η τιμή του μειωμένου τιμολογίου ανά kWh είναι σταθερή για όλες τις καταναλώσεις και αντιστοιχεί στο 30% έως και 50%, περίπου, της τιμής του κανονικού, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης. Επιπλέον, επιβαρύνεται με πάγια χρέωση. Στο λογαριασμό μας αναγράφεται ξεχωριστά το ρεύμα που καταναλώσαμε (ημερήσιο και νυχτερινό) με τις αντίστοιχες χρεώσεις.

3. Ο καθένας μας μπορεί να αποκτήσει τιμολόγιο νυχτερινού ρεύματος. Αρκεί ένας ηλεκτρολόγος-εγκαταστάτης να τοποθετήσει τον "αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης" και να μας δώσει τη "δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτου". Προσκομίζουμε τη δήλωση, στο τοπικό γραφείο της Δ.Ε.Η. και συμπληρώνουμε τη σχετική αίτηση.

4. Για να γνωρίζουμε κάθε στιγμή, αν ισχύει η μειωμένη τιμή του νυχτερινού ρεύματος, ζητάμε από τον ηλεκτρολόγο-εγκαταστάτη, να τοποθετήσει στον ηλεκτρικό μας πίνακα ένα ενδεικτικό λαμπάκι.

5. Αν έχουμε νυχτερινό ρεύμα με συνεχές ωράριο, μπορούμε, αν θέλουμε, να το αλλάξουμε σε τμηματικό ωράριο, μετά από αυτή την αλλαγή, δεν μπορούμε να επανέλθουμε στο συνεχές. Η δυνατότητα αυτή ισχύει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι η εγκατάστασή μας να διαθέτει τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης και να κάνουμε μια αίτηση στο τοπικό γραφείο της Δ.Ε.Η.

6. Το μειωμένο τιμολόγιο του νυχτερινού ρεύματος ισχύει για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Γι' αυτό έχουμε μεγάλη οικονομία, αν χρησιμοποιήσουμε εκείνες τις ώρες τις ενεργοβόρες συσκευές, όπως τα πλυντήρια, το θερμοσίφωνα, τη θέρμανση (θερμοσυσσωρευτές) ή τον κλιματισμό και την ηλεκτρική κουζίνα.

7. Το νυχτερινό ρεύμα μας συμφέρει, μόνο αν μπορούμε να μεταφέρουμε σημαντικές καταναλώσεις ρεύματος στις ώρες του μειωμένου τιμολογίου.


13 λαμπρές ιδέες για την ηλεκτρική κουζίνα

1. Τι προσέχουμε, όταν αγοράζουμε μια ηλεκτρική κουζίνα:

 • Επιλέγουμε τη συσκευή με τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος (υπάρχουν διαφορές μέχρι και 25% μεταξύ συσκευών ίδιου τύπου).
 • Φροντίζουμε να έχει "μάτια" με αυτόματο θερμοστάτη και ο φούρνος να λειτουργεί με θερμό αέρα.

2. Στο μαγείρεμα προτιμούμε το αυτόματο "μάτι", ρυθμίζοντας, από την αρχή, το διακόπτη στην κατάλληλη θέση-θερμοκρασία. Αν μαγειρεύουμε σε κοινό "μάτι", μόλις βράσει το φαγητό, ρυθμίζουμε το διακόπτη σε μια μεσαία θέση-θερμοκρασία.

3. Το σκεύος που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο με το "μάτι" της ηλεκτρικής κουζίνας και το καπάκι του να εφαρμόζει καλά. Σπαταλάμε 20 -30% περισσότερη ενέργεια, αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από το "μάτι".

4. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομούμε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο. Βέβαια, κάποια συστατικά των τροφών καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή πίεση, που αναπτύσσονται μέσα στη χύτρα ταχύτητας.

5. Τα χορταρικά βράζουν γρηγορότερα σε λίγο νερό και με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.

6. Οι φούρνοι θερμού αέρα δεν χρειάζονται προθέρμανση. Επιπλέον, ψήνουν περισσότερα φαγητά ή γλυκά συγχρόνως, ένα σε κάθε σχάρα.

7. Όταν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, χάνουμε το 20% της θερμότητας που έχει επιτευχθεί.

8. Σβήνουμε το "μάτι" της ηλεκτρικής κουζίνας ή το φούρνο 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Ο βρασμός συνεχίζει για κάποιο χρονικό διάστημα, γιατί το "μάτι" της ηλεκτρικής κουζίνας ή ο φούρνος παραμένουν "ζεστά".

9. Καθαρίζουμε, τακτικά, τα "μάτια" και το φούρνο.

10. Για μικρές ποσότητες, προτιμούμε το φούρνο μικροκυμάτων από το φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας, γιατί εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια. Η ψηστιέρα είναι επίσης πιο οικονομική, από το φούρνο.

11. Για βράσιμο φαγητών σε απλή κατσαρόλα, κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, τόσο που να συντηρείται ο βρασμός.

12. Όταν η χύτρα ταχύτητας αρχίσει να σφυρίζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, τόσο που μόλις να ακούγεται. Εφόσον το φαγητό βράζει, δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο μαγειρέματος, αυξάνοντας τη θερμοκρασία. Απλώς ξοδεύουμε, άσκοπα, παραπάνω ενέργεια και κινδυνεύουμε να "κάψουμε" το φαγητό.

13. Η συμπεριφορά του ηλεκτρικού φούρνου διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Ας πειραματιστούμε με την καινούργια συσκευή, μέχρι να εξοικειωθούμε μαζί της.


4 λαμπρές ιδέες για το θερμοσίφωνα

1. Ένας κοινός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα καταστραφεί, αργά ή γρήγορα, από οξειδωτική διάβρωση (τρύπημα) των τοιχωμάτων του. Ας χαμηλώσουμε το θερμοστάτη στους 45°C-55°C, για να επιμηκύνουμε το χρόνο ζωής του. Επιπλέον, δεν πρέπει να τον αφήνουμε συνέχεια αναμμένο.

2. Όσες κατοικίες διαθέτουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης μπορούν, επίσης, να έχουν άφθονο και φθηνό ζεστό νερό το χειμώνα, με χρήση θερμοσίφωνα διπλής ενέργειας.

3. Θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας με χιτώνιο (μανδύα) παρουσιάζουν αποδοτικότερη και πιο αξιόπιστη λειτουργία, από εκείνους με σερπαντίνα.

4. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να συνδεθεί σωστά με τον υφιστάμενο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Όμως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται λανθασμένη σύνδεση.


Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ηλεκτρικές συσκευές που διαθέτουν κάποιο ηλεκτροκινητήρα "ακούγονται", κατά τη λειτουργία τους. Συνήθως, όμως, δεν καταναλώνουν σημαντική ηλεκτρική ενέργεια: π.χ. ανεμιστήρας μπάνιου 12W καταναλώνει σε μία ώρα 0,012kW.

Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που παράγουν θερμότητα είναι συνήθως αθόρυβοι ενεργοβόροι "δαίμονες": π.χ. ηλεκτρικός φούρνος 3000W, καταναλώνει σε μία ώρα 3kW.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιανουαρίου 2003